Българската Федерация по автомобилен спорт награди 250 пилоти

Събитието мина под надслов "Пилотите – посланици на безопасно и отговорно поведение на пътя и трасето"

Българската Федерация по автомобилен спорт награди 250 пилоти

Традиционната годишна церемония по награждаване на Българската Федерация по автомобилен спорт (БФАС) събра на едно място всички 250 състезатели от 13 дисциплини.

 

Събитието мина под надслов "Пилотите – посланици на безопасно и отговорно поведение на пътя и трасето". Състезателите и техните навигатори обещаха да дават пример на шофьорите и да се грижат за безопасността на пътя.

 

Специални гости на церемонията бяха представители на общини – домакини на автомобилни състезания, както и медии. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев изпратиха поздравителни писма до БФАС, а кметът на Община Мирково Цветанка Йотина връчи специален подарък на Председателя на БФАС Радослав Козлеков.

 

Водещият Момчил Манчев откри церемонията с минута мълчание в памет на починалия наскоро дългогодишен председател на БФАС Георги Янакиев, както и загиналите пилоти Йордан Миланов и Семко Семков.

 

"Бих искал да поздравя всички за постигнатите успехи. Искам да споделя и предстоящите предизвикателства, които аз, като председател на БФАС, и целият екип на федерацията ще се стараем да постигнем за успешно реализиране на всички шампионати в календара на БФАС. С партньорството на организаторите и спортните клубове, с преданост и професионален подход към нашите партньори медиите, да направим автомобилния спорт част от сърцата на негово величество Публиката. БФАС е единствената федерация, която обединява 13 дисциплини и която има честта да награждава толкова много шампиони. Тази година се проведоха успешно две нови дисциплини - Рали спринт и V1 Challenge България и чрез тях направихме спортът още по-достъпен до автомобилните пилоти."

 

Председателят на БФАС сподели също, че е горд от организирането на Рали Сливен и Рали България като кръгове от Европейски рали купи на ФИА. В плановете на федерацията за следващата година е и още един нов шампионат - Hyundai Trophy Cup с партньорството на "Индустриал Комерс", представител на Hyundai за България. Надпреварата представлява нова концепция, която ще направи автомобилния спорт достъпен за повече пилоти – професионалисти и дебютанти.

 

Радослав Козлеков заяви още, че през следващата 2015 г. федерацията ще работи още по-усилено в посока спазване на мерките за безопасност при провеждане на състезанията. Председателят на БФАС призова автомобилната общност да бъде пример за разумно и отговорно шофиране както на пътя, така и на състезателното трасе. Федерацията ще продължи да работи и развива дейността си с медиите с цел още по-ефективно популяризиране на автомобилния спорт в България.

 

Специални награди получиха носителите на призови места в световни, европейски и национални първенства и трофеи за 2014 г. – Екатерина Стратиева, Крум Дончев, Александър Язов, Николай Златков, Калин Дедиков и много други шампиони. Купи получиха още и пилотите от дисциплина Ендуранс, както и жените и мъжете от Гимкхана.

 

Най-новата дисциплина за България – V1 Challenge също отличи своите три шампиона – Искрен Маринов, Костадин Щерев и Диана Стоянова. Откроени бяха и първенците от Рали Спринт, Национален Автокрос Шампионат и Тайм Атак, както и шампионите в дисциплините Офроуд, Дрифт, Драг, състезателите на Писта и Раликрос. Наградени бяха и първите три екипажа в рали шампионата - Пламен Стайков и Рафи Кадир (Евроком Рали Тим, Мицубиши Лансер), Крум Дончев и Петър Йорданов (Глобул Рали Тим, Форд Фиеста Р5), Антон Титов и Венцислав Мирчев (Октан Рали Тийм, Ситроен ДС3 Р3Т). Шампионите на планинско изкачване – Любен Каменов Каменов, Христо Манолов и Ивелин Чапанов също се качиха на подиума, за да вземат своите призове. 

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки