Проблемът "Анна Курникова"

Флат колване с А-К в повечето случаи е глупава постъпка, предупреждава Ед Милър

Проблемът "Анна Курникова"

Редовно играя ноу-лимит холдем кеш игри - както на живо, така и онлайн. Предпочитам живата игра най-вече заради факта, че играчите там са много по-лесни за разчитане.

Разбира се, не твърдя, че мога да разчета всяко мигане и трепване на опонента. Пък и колкото и полезни да са физическите знаци, още по-важни са моделите на залагане.

Играчите в живите игри много често имат навика да използват съвсем рутинен набор от действия, което ги прави изключително лесни за разчитане.

Тези действия сами по себе си невинаги са лоши, но имат тенденцията да правят играча предвидим, освен ако не обърне специално внимание на проблема и не се опита да го избегне по някакъв начин.

Флат-колването с А-К е едно от най-често срещаните отигравания, от които почти винаги се възползвам. Много играчи, особено на ниските лимити (като $1 -$2 и $2-$5), предпочитат да флат-колват пре-флоп рейзове с А-К, вместо да рирейзват. Някои от тях правят това почти всеки път, докато други все пак понякога рискуват да вдигнат залога.

Този начин на игра в определени случаи има своите предимства - първо ви позволява да играете по-изгодно на флопове от сорта на Q-10-5, тъй като поддържа пота малък. На тези флопове обаче А-К може да ви постави в много неудобна позиция -имате твърде добра ръка, за да фолднете, но недостатъчно добра, за да играете за своя стак.

По-голяма гъвкавост с ръката съществува, когато потът е по-малък. Освен това флат-колването с А-К може да се окаже доста заблуждаващо за опонентите ви.

Един префлоп рейзър с А-10, A-J или A-Q ще бъде много по-склонен да играе за целия си стак на асо-хай флоп срещу префлоп колър, отколкото срещу съперник, който е рирейзнал. Въпреки това флат-колването с А-К има един огромен недостатък. То напълно дебалансира вашите възможности за префлоп рирейз.

Ако не рирейзвате с А-К (и както може да се предполага - с A-Q или по-слаба ръка), противниците ви с основание може да очакват, че ще имате голям покет чифт, когато рирейзвате префлоп. Това е твърде много информация, която те получават.

Ако знам, че един играч винаги плаща с А-К и почти никога не прави блъф-рирейз с ръце от сорта на 8-7 сютед, мога да играя почти перфектно срещу неговите префлоп рирейзове. Никога няма да отвърна, когато има А-А или К-К. Това е огромен проблем за него, тъй като А-А и К-К обикновено са най-печелившите ръце.

Другият проблем на флат-колването с А-К е, че рирейзването е значително по-изгодно в дългосрочен план. Естествено, нерядко ще се озовавате в неприятно големи потове с асо хай, но също така топ чифтът ви ще се изплаща с цели стакове далеч по-често.

Средно А-К ще ви изкарва много повече пари, ако рирейзвате префлоп. И най-важното, като рирейзвате с А-К, вие прикривате рирейзовете си с А-А и К-К. Флатколването с А-К понякога е добро отиграване, но в повечето случаи не е. Съветвам винаги да рирейзвате с тази ръка, освен ако нямате наистина добра причина да не го правите.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки