Гаске изхвърли Федерер от Рим

Французинът надигра обърна драматично с два тайбрека швейцареца, Анди Мъри също на 1/4 финал

Гаске изхвърли Федерер от Рим

Ришар Гаске отстрани изненадващо Роджър Федерер още в осминафиналите на „Мастърс“ турнира в Рим.

В хубав мач, французинът взе втората си победа от десет мача срещу бившия номер 1 в света, след като го надигра драматично с 4-6, 7-6(2), 7-6(4) за 2 часа и 2 минути.

Швейцарецът пък за пореден път показа, че не му върви във „Форо Италико“, след като тук няма титла, а има отпадания от освен Гаске, Щепанек и дори Филипо Воландри. Федерер имаше и един финал на този турнир, загубен драматично с 2-3 сета от Рафаел Надал преди доста години.

И днес бекхендът на швейцареца не изигра своята роля, докато Гаске бе далеч по стабилен от тази страна, което създаде много проблеми на носителя на 16 титли от „Големия шлем“.

В първата част Федерер тръгна с 10 поредни точки, но изпусна аванса си, за да направи пак пробив в края на сета и да поведе. Във втората част Гаске отново изоставаше с пробив в средата на втората част, но с няколко изключителни отигравания се върна в мача. Стигна се до тайбрек, в който французинът бе далеч по-стабилният на корта, и след като поведе от самото начало, не изпусна преднината си.



В решителния сет никой нямаше възможности за пробив и повече от нормално и логично нещата стигнаха до тайбрек, който бе най-справедливият изход. В него Гаске на два пъти дърпаше с мини пробив, но Федерер се справяше. При 5-4 точки французинът отново имаше малък аванс и два сервиса на ракетата си. Гаске игра стабилно, а Федерер много подпомогна своя опонент с две непредизвикани грешки при изравнени разигравания.

Така, на четвъртфиналите 16-ият в световната ранглиста ще срещне Томас Бердих, който надигра с 6-2, 6-7, 6-2 Ярко Ниеминен.

В друг мач от осминафиналите пък Анди Мъри се разправи с Потито Стараче въпреки страхотната подкрепа на публиката и го победи с 6-2, 6-3, за да срещне Флориян Майер в следващата фаза.


Иначе мачът ще се запомни и с едно супер отиграване на Федерер, който принуден от накриво отскочила топка игра топка между краката.  Вижте разиграването във видеото по-долу.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки