Според автора на Freakonimics покерът е игра на уменията

Текстът се казва "Ролята на уменията срещу късмета в покера

Според автора на Freakonimics покерът е игра на уменията

Авторът на бестселърите "Freakonomics", професорът по икономика Стивън Левит публикува материал, който определя покера като игра на уменията, а не на късмета. В документа е използвана статистика от Световните серии по покер 2010...

Левит стана известен покрай постоянното си иронично отношение към икономиката в своята серия от книги "Freakonomics" и сега обръща вниманието си към покера в своя последен материал.

Текстът, написан заедно с колегата професор от Университета в Чикаго Томас Майлс се казва "Ролята на уменията срещу късмета в покера: Доказателства от Световните серии по покер", и твърди, че световните топ играчи притежават същото ниво на умения като играчите в Major League Baseball.

С помощта на статистики от Световните серии по покер 2010, авторите откриват, че "особено способните" играчи печелят с 30% повече от размера на входните такси, които заплащат за участие, докато по-неопитните играчи са на загуба средно с 15%.

В разбираеми цифри, това означава, че играчите в категория "опитни" печелят средно по $350 на турнир, докато "неопитните" губят $400.
"От 2007 г. насам, бейзболните отбори, които са стигнали до плейофите в предишния сезон печелят 55.7% от своите игри в Major League Baseball срещу отбори, които не са стигнали до плейофите предишния сезон", заключва проучването.

"Така, в общия смисъл, предсказуемостта на резултатите за двойки играчи в покер турнир е подобна при тази между отборите в Major League Baseball. И понеже бейзболът несъмнено е игра на уменията, съвсем обосновано същото заключение може да се направи и за покера предвид събраните данни", добавят двамата автори.

Въпросът умения срещу късмет е и в основата на последните развития в САЩ, където властите затвориха онлайн покер оператори за нарушения на UIEGA.

Този закон забранява на американски банки и платежни оператори да обработват плащания към и от американски играчи, участващи в нелегални онлайн залагания, но според засегнатите и други сайтове покерът е игра на уменията и терминът залагания в UIEGA не важи за онлайн покер играта.

Макар да не е сигурно дали проучването на Левит и Майлс ще повлияе на текущите дебати в САЩ, необичайният и лесен за разбиране подход на Левит към икономиката си остава супер продаваща се рецепта за милиони американци.
Първите две книги на Левит, "Freakonomics" и "Super Freakonmics" - написани заедно с колегата професор по икономика Стивън Дабнър - са масово признати с продажби от над 5 милиона копия в световен мащаб и са преведени на над 30 езика.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки