Едва 19 екипажа на старта на рали шампионата

За първи път Панагюрище ще бъде център на рали от първенството на България. Днес вечерта церемониалният старт в центъра на града на рали "Траянови врата" слага началото на националния шампионат за 2011

Едва 19 екипажа на старта на рали шампионата

За първи път Панагюрище ще бъде център на рали от първенството на България. Днес вечерта церемониалният старт в центъра на града на рали "Траянови врата" слага началото на националния шампионат за 2011 г. В продължение на осем сезона състезанието бе базирано в Костенец, но търсейки разнообразие на скоростните етапи, организаторите се решиха на промяна.

Заради кризата и промяна в част от спортните регламентите, заявките за участие са едва 19. Това не е най-малкият брой участници, карали в кръг от първенството. През 2008 г. софийското "Виктори" закова антирекорд от 18 автомобила - нещо небивало в рали надпревара у нас. Не е невъзможно обаче след техническият преглед "Траянови врата" да отнеме постижението на "Виктори София Рали", ако има непристигнали или технически нередовни автомобили.

В същото време "Траянови врата" е и кръг от Купата на ФИА за Източна Европа, но както става през последните години в стартовия лист няма нито един чужденец. В осемгодишната история на ралито това се случва за шести път. Въпреки това стартът на петте съботни спринта (80,51 км, обща дължина за деня - 223,21 км ) се очаква с интерес.

Освен шампионите от Глобул Рали Тим Крум Дончев/Петър Йорданов (Пежо 207 S2000) и на Виваком Рали Тим Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Шкода Фабия S2000), сега се присъединяват и Петър Гьошев/Димитър Спасов (Престиж Рали Тим), които от тази пролет също карат последна версия на Пежо 207 S2000. Трите екипажа завършиха в този ред миналото първенство и има достатъчно основания в края на годината се очакват размествания в триото.

В събота надпреварата стартира в 9,48 часа със скоростния етап Стрелча (16.04 км) и завършва в 15,45 часа, когато колоната ще се върне в Панагюрище. Неделният ден на "Траянови врата" е по-тежкият от двете части на ралито. Този ден включва шест други състезателни пробези. Те са с дължина 106,8 км, а общо се преминават 265 км. Това са етапи, за които се ползват част от скоростните отсечки на старите варианти на ралито. Вторият ден започва с отсечката Оборище (15.46 км), а финалът на ралито е в 15,45 часа на площада в центъра на града.

Първият кръг на шампионата е забележителен и с още нещо. В Панагюрище за първи път ще се появи състезателен автомобил, който изцяло е построен у нас. По правилата на ФИА русенският състезател инж. Пламен Пантелеев е модифицирал Фолксваген Поло. Фау-Вето е построено на базата на двата спортни модела на Пол - S1600 и S2000, но международната федерация му е издава задължителният сертификат единствено за националните ни състезания.

Ожие спечели рали Португалия за рекордния шести път

Пилотът с Тойота се доказа като царя на трасето в Португалия

Хорхе Мартин спечели Гран при на Франция и увеличи преднината си в MotoGP

Испанецът с аванс от 38 точки на върха

Италиански триумф на Гран при на Испания в MotoGP

Франческо Бана впечатли със смело каране

Грязин с първа историческа победа в Световния рали шампионат (ВИДЕО)

Той спечели надпреварата в WRC2 на рали „Хърватия“

Цолов 17-ти в тестовете в Барселона

Най-доброто му време беше 1:27.560 минути

Испанец пренаписа историята на Мото GP

Вижте подробности

Маверик Винялес спечели спринтовото състезание в MotoGP на пистата в Остин

Вижте подробности

Рекорден брой отбори на "EKO 12 часа на България"

Вижте подробности

Потвърдено: Собствениците на Формула 1 взеха и MotoGP

Сделката ще бъде завършена до края на календарната година

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки