Безгрешният Порто среща коравия Брага във финала на Лига Европа

Поредният футболен сезон е към своя край, нещата в повечето първенства вече са ясни, а ето, че дойде време и за финалите на двата европейски турнира – Лига Европа и Шампионска лига.

Безгрешният Порто среща коравия Брага във финала на Лига Европа
Поредният футболен сезон е към своя край, нещата в повечето първенства вече са ясни, а ето, че дойде време и за финалите на двата европейски турнира – Лига Европа и Шампионска лига.

Именно днес е последният мач на бившия турнир на УЕФА, който тази година ще се играе в Дъблин. Срещата противопоставя два португалски тима – непобеденият през целия сезон в Португалия Порто и спечелилият си прозвището „убиец на гиганти” отбор на Спортинг (Брага). Двубоят започва в 21:45 часа българско време и ще бъде ръководен от испанеца Карлос Карбайо. Следващата седмица (28 май) пък ще имаме възможността да се насладим и на мегасблъсъка в най-комерсиалния турнир, който противопоставя Барселона и Манчестър Юнайтед.

„Драконите” се представят повече от впечатляващо през този сезон, като до момента спечелиха титлата в Португалия и купата на страната, като не допуснаха нито едно поражение в Лига Сагреш, записвайки 27 победи и едва 3 равенства. Това ще бъде първи мач между Порто и Брага на ниво европейски клубни турнири.

До момента Порто безспорно играе най-силния футбол в турнира, като безапелационно спечели своята предварителна група “L”, където беше и родният ЦСКА. Последваха футболни лекции срещу 2 испански и 2 руски отбора – Севиля и Виляреал и Спартак (Москва) и ЦСКА (Москва), за да могат хората на Андре Вияш Бояш тази вечер да спорят за ценното отличие.

Последната победа на Брага над Порто датира от септември 2009-а година, но хората на Пасиенсия няма от какво да се притесняват, тъй като също направиха феноменален сезон в Европа. Всичко за скромния тим от Брага започна с квалификациите за Шампионската лига, където португалците отстраниха тимовете на Селтик и Севиля, за да завършат 3-и в своята група “H” и да се преместят в турнира Лига Европа.

Там дойде лесен успех срещу Лех Познан, за да се стигне до може би най-големия триумф – елиминирането на английския колос Ливърпул в осминафиналите на надпреварата. Последва много труден успех над Динамо (Киев), за да може в полуфиналите Брага да се справи със сънародниците си от Бенфика и днес да преследва първата си европейска титла в историята.

33-годишният Андре Вияш-Боаш може да стане най-младият треньор, спечелил европейски клубен турнир, ако Порто триумфира тази вечер в Дъблин. 42-годишният наставник на Брага Домингош Пасиенсия пък може да стане първият треньор, победил на финала за Купата на УЕФА/Лига Европа отбор, за който е играл като футболист. С екипа на "драконите" Домингош Пасиенсия стана голмайстор на португалското първенство през сезон 1995/96 година.

Друг интересен факт за отбелязване е, че колумбийският нападател на Порто Радамел Фалкао подобри със своите 16 гола в турнира този сезон рекорда на германската легенда Юрген Клинсман, който имаше 15 попадения за Купата на УЕФА с Байерн (Мюнхен) през сезон 1995/96 година. Любопитна подробност е и това, че градовете Порто и Брага се намират само на 47 км един от друг, което е рекордно малко разстояние за финал на европейски клубен турнир.

И в двата отбора няма наказани играчи. Контузените в лагера на Порто са Фусиле, Кристиан Родригес, Фернандо Белуши и Емидио Рафаел. С травми в състава на Брага пък са Ким и Винисиус.

Вероятни състави:

ПОРТО (4-3-3): Елтон - Съпунару, Роландо, Майкон, Алваро Перейра - Гуарин, Фернандо, Моутиньо - Варела, Хълк, Фалкао

БРАГА (4-4-2): Артур - Мигел Гарсия, Алберто Родригес, Паулао, Силвио - Алан, Вандиньо, Кущодио, Уго Виана - Лима, Мейонг

СЪДИЯ: Карлос Веласко Карбайо (Испания)

Ако искате да предвидите изхода от мача между Порто и Брага, можете да го направите в играта на Novsport.com "Прогнози", където в края на всеки месец имате възможността да спечелите атрактивни парични награди. Повече за играта вижте ТУК
В Швейцария: Сион и Георги Русев ще играят в елита

След класика в последния кръг, българинът влезе след почивката

Онана: Трябва да вземем ФА Къп заради феновете

„Манчестър Юнайтед ще направи всичко, за да спечели финала“

Официално: Модрич ще играе на Евро 2024

Вижте състава на Хърватия за форума

Де Дзерби разкри какво предстои след раздялата с Брайтън

Италианецът иска отново във Висшата лига

Селекционерът на Румъния обяви състава за България

Двубоят е на 4 юни

Национал на България герой в Шотландия

Димитър Митов спаси Сейнт Джонстън от изпадане

Девети отбор от Серия А в Европа?

Фиорентина и Аталанта решават сериозен ребус

Десподов след титлата: Не съм виждал такава подкрепа

Националът завърши сезона с 13 гола и 13 асистенции

Почетино хвали Челси след сезона

„Толкова съм доволен и горд от играчите“, обяви аржентинецът

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки