Феноменалният Фалкао подари Лига Европа на Порто (видео и снимки)

Единственият гол на колумбийския голмайстор се оказа безценен за "драконите"

Феноменалният Фалкао подари Лига Европа на Порто (видео и снимки)

Порто спечели тазгодишното издание на Лига Европа в португалския финал на турнира. Тимът на Андре Вияш-Бояш надделя с минималното 1:0 над сънародниците си с единствения гол на Фалкао.

"Драконите" бяха изявен фаворит преди мача и затвърдиха впечатлението, че през тази година са най-стойностният тим в надпреварата, като показаха атакуващия и атрактивен футбол, който носи радост за окото на зрителите, но освен това носи и успехи на отбора.

Безценният гол за „драконите” отбеляза голмайсторът на турнира Фалкао. Неговото попадение падна в много важен момент от мача – точно в края на първото полувреме.

44 минути бяха изминали на стадиона в Дъблин, когато Фреди Гуарин с перфектно центриране качи топката на главата на колумбиеца и той даде аванс на Порто. Това бе 17-ти гол на Фалкао в Лига Европа тази година, което е рекорд за турнира. При попадението останаха сериозни съмнения за засада, но дори телевизионните повторения не дадоха ясен отговор дали голът беше редовен. Съдиите обаче прецениха, че всичко е наред и Порто се добра до „златния” гол.

Първата част на мача беше много динамична, като фаворитът Порто имаше надмощие и създаде доста чисти положения пред Артур. Много активен по десния фланг беше Хълк, който непрестанно тормозеше защитата на Брага. В 8-ата минута именно той нахлу с топка в крака от тъчлинията към наказателното поле, подминавайки с лекота двама бранители и стреля мощно, но топката премина на сантиметри от дясната греда на вратаря.

Момчетата на 33-годишния Андре Вияш-Бояш имаха инициативата, а Брага предпочиташе да чака своя шанс на контраатаки, без да се оголва отзад. Тактиката им не сполучи само веднъж в 44-ата минута, но това бе достатъчно на Порто да вдигне трофея.

Втората част се превърна в игра на нерви. Порто предпочиташе повече да разиграва топката, а Брага отчаяно търсеше изравнителния гол. Мосоро изпусна най-чистото положение за Брага. Той излезе сам срещу Елтон още в началото на второто полувреме, но вратарят излезе напред и му попречи да реализира.

В последните минути Порто не даде нов чист шанс на сънародниците си и спокойно довърши мача с крехкия си аванс.

Това е втори трофей от Лига Европа за Порто, а Брага не можа да осъществи мечтата си да спечели първи европейски трофей във витрината си.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки