Далас стана шампион на Запад (видео)

Далас Маверикс преодоля дефицит от осем точки в последната четвъртина и победи Оклахома Сити със 100:96, с което затвори серията в пет мача и се класира за финалите на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) с 4-1 победи.

Далас стана шампион на Запад (видео)

Далас Маверикс преодоля дефицит от осем точки в последната четвъртина и победи Оклахома Сити със 100:96, с което затвори серията в пет мача и се класира за финалите на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА) с 4-1 победи. 

Съперникът от Източната конференция може да стане ясен още в четвъртък вечер, когато Маями Хийт гостува на Чикаго Булс в опит да затвори серията също в петия мач. 

Дирк Новицки, който затвърди победата на отбора си с два точни изстрела от линията за свободно хвърляне в последните секунди, вкара 26 точки, колкото добави и Шон Марион. Джейсън Тери пък започна мача като резерва, но въпреки това успя да наниже 12 точки. Гардът Ръсел Уестбруук беше най-резултатен с 31 точки за Тъндър, които загубиха втори пореден мач срещу съперника си след обрат. Водещият реализатор в шампионата Кевин Дюран завърши мача с 23 точки за гостите. 

Отборът на Далас, който спечели четвъртия мач в Оклахома със 112:105 след продължение, поведе с шест точки рано в мача, но гостите успяха да постигнат обрат и точка аванс до края на първата четвъртина. В последствие Маверикс изравниха на два пъти резултата, но до края на полувремето допуснаха нова точка пасив и в крайна сметка губеха с две преди началото на втората част. 

Джеймс Хардън и Ник Колисън се включиха отлично от резервната скамейка на Оклахома и удвоиха преднината на гостите преди последната част, а Уестбруук вкара за най-голямата разлика в мача, която беше регистрирана при 77:85 само 9:14 минути преди финалната сирена. 

Последните девет минути бяха изцяло за Маверикс, които връщаха постепенно мача в свои ръце. Само четири минути преди края дефицитът на домакините беше две точки, след като последователни точни стрелби от нарушения направиха Новицки и ветеранът Марион. След това германецът пропусна стрелба от зоната за три точки, но Далас спечели борбата и този път Новицки не сгреши от същата позиция, давайки преднина с точка за отбора си 1:14 минути преди края. 

В последната минута Тъндър страдаха от липса на късмет и може би класа в нападение. Домакините от своя страна играеха с лекота и Марион завърши великолепна атака със забивка, в която срещу него беше извършено нарушение за допълнително свободно хвърляне. Точката беше вкарана и резултатът стана 98:94. Тази разлика не беше заличена и Далас победи с четири точки аванс. 

Маверикс, които в миналия кръг победиха с неочаквана лекота защитаващият титлата си Лос Анджелис Лейкърс, се класираха за последно на финалите в НБА през 2006-а година. Тогава те загубиха в шест мача от най-вероятния си съперник и през тази година - Маями Хийт. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки