Писмо доказва, че Катар си е купил домакинството на Мондиала

Отстраненият вицепрезидент на Световната футболна федерация (ФИФА) Джак Уорнър представи текст със своята кореспонденция с генералния секретар на организацията Жером Валке, в която недвусмислено намеква, че организационния комитет на Катар'2022 със съдействието на Мохамед бин Хамам е купил домакинството

Писмо доказва, че Катар си е купил домакинството на Мондиала

Отстраненият вицепрезидент на Световната футболна федерация (ФИФА) Джак Уорнър представи текст със своята кореспонденция с генералния секретар на организацията Жером Валке, в която недвусмислено намеква, че организационния комитет на Катар'2022 със съдействието на Мохамед бин Хамам е купил домакинството.

"На 18-и май, когато аз разбрах, че политическата борба между Сеп Блатер и Мохамед бин Хамам излиза извън контрол, аз написах на генералния секретар Жером Валке писмо, в което преди всичко акцентирах, че резултатите от изборите могат сериозно да разклатят арабския свят. И освен това исках да помоля Бин Хамам да се оттегли от битката за президентското място във ФИФА, казва Уорнър.

На което Жером Валке отговорил дословно така: "Така и не можах да разбера защо МБХ (Мохамед бин Хамам) реши да участва в тези избори. Може би си е мислил, че има шанс, или пък искаше да изрази своята неприязън към Блатер. Или пък си е помислил, че на президентските избори може да купи ФИФА така, както и на изборите за домакинство на Световното първенство през 2022-а година.

Залагам, че той ще оттегли кандидатурата си. Може да го направи на 1-и юни с десетминутна реч. Излизайки на трибуната той може да каже, че пред Блатер се изправят нови предизвикателства, бла-бла-бла и да слезе под бурните аплодисменти. Ако го направи по-рано, означава, че е загубил. Мисля, че ако се яви на изборите, той може да вземе няколко гласа. Например 60 при поддръжката на Африканската футболна конфедерация.

Малко по-късно пък Уорнър директно се изправи срещу Блатер и заяви, че "този човек трябва да бъде спрян". Самият Уорнър вече е със замразени права от Комисията по етика на ФИФА, но не пропусна да заяви, че има информация за предлагани 1 милион долара от президента на ФИФА за делегатите от КОНКАКАФ- футболната федерация на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн.

"Блатер трябва да бъде спрян, ако си вярва, че има като свой съюзник Чък Блейзър. Блейзър е само един обикновен служител, казва Джак Уорнър, който от доста време е член на Изпълкома на ФИФА. Въпросният Блейзър е генерален секретар на КОНКАКАФ от 21 години. По-рано през месец май той предизвика заседание на етичната комисия по доклад на Карибския футболен съюз по подозрения в корупция.

"Бин Хамам никога не е давал подкупи на страните от Карибския басейн. Той отдели 260 хиляди долара за нощувки и самолетни билети, но това са нормални неща. Когато някой те кани, той ти поема разходите, обясни Уорнър, за когото се смяташе досега, че контролира 35-те страни-членки на КОНКАКАФ.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки