Дебютът на чужденец е като черна котка

Маркиньос ще стане 11-ият „легионер” в националния

Дебютът на чужденец е като черна котка

За съжаление нямаше как „лъвовете" да издухат каръ-ка покрай дебютите на чужденците в мача с Корсика. Причината е, че мачът с островитяните е неофициален и така Маркиньос на практика не е записал среща за България.

 

Тенденцията „новите българи" да не носят късмет в първите си мачове може да се окаже фатална, защото с черногорци само победата съхранява някакви шансове.

 

Статистиката показва, че Маркиньос ще бъде единадесетият чужденец, играл за националния ни тим. Нека обаче погледнем кои бяха досегашните и как са се представяли в дебюта си.

 

С 31 срещи за „трикольорите" защитникът Предраг Пажин е рекордьор в това отношение. Първият му мач е при загубата с 1:3 от Белгия. Определено сърбинът няма с какво да се похвали в този двубой, макар че впоследствие се превърна в един от стабилните бранители и записа участие на еврофиналите в Португалия. Само с 1 мач по-малко от него е сънародникът му Зоран Янкович. Той облече за първи път екипа на България при гостуването на Хърватска в контрола (0:0), като изявите му в офанзивен план не блестяха. Зоран обаче има своето място с онзи гол при гостуването на Белгия в евроквалификация, който даде началото на успешния ни поход към финалите.

 

Симонович и Загорчич са другите сърби с мачове за „трикольорите". Първият има едва 45 минути на сметката при равенството с Алжир (0:0), след като бе повикан от Димитър Димитров в състава. Заги дебютира при една от най-позорните ни домакински загуби - с 0:3 от Полша в евроквалификация, след  която Христо Бонев напусна поста като селекционер.

 

Отборът на Левс ки също даде своите двама „българи" - Игор Томашич и Лусио Вагнер. Според източници от съблекалнята те са били обичайната мишена за атаки на Митко Бербатов след несполучливи мачове на националния. Хърватинът Томашич направи добър мач при равенството с Уелс в контрола, а Вагнер е един от двамата (в последните 20 години), стартирали с победа 2:1   над Япония за „ Кирин къп”.

 

Интересен е и дебютът на Тиаго Силва за националите, който се оказа и негов последен мач заради забрана от ФИФА. Едва след победата над Турция се оказа, че бразилецът е имал среща за една от гарнитурите на „кариоките".

 

Първият чужденец с екипа на „лъвовете" е руснакът Фридрих Клюд. Той записва единствения си мач на 17 юли 1927 г., когато правим 3:3 с Турция. Вратарят Карел Буркерт пък дебютира седем години по-късно при успеха с 3:2 над Югославия.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки