България домакин на две световни по хокей на лед

По наша идея се учредява Балканска лига, шеф на международната федерация я благословява

България домакин на две световни по хокей на лед

България спечели домакинствата на световните първенства по хокей на лед за мъже и за юноши до 18 години в дивизиите, в които се състезаваме. От 2 до 8 април 2012 година София ще приеме надпреварата в мъжката втора дивизия, група „Б”. Съперници на нашите хокеисти ще са Белгия, Китай, Мексико, Израел и Южна Африка. Загрявката за организацията на мъжкото световно също ще е престижна – шампионатът на планетата за юноши в трета дивизия, група „Б”, който ще се проведе от 12 до 18 март 2011 година. Противници на хокеистите ни до 18 години ще са Белгия, Нова Зеландия, Тайван, Мексико и Южна Африка.

 

От световната федерация са похвалили България за организацията на световното първенство за жени през тази година и в гласуването за спечелените от нас домакинства сме били предпочетени пред кандидати като Мексико и Нова Зеландия.

 

Българската федерация по хокей на лед изгради дългосрочна стратегия за развитието на този спорт у нас. Вече се строят пързалки във Варна, Бургас и Сливен.

 

Но най-важната идея, която до дни ще стане реалност, е основаването на Балканска лига по хокей на лед. Предложението е дошло от президента на родната централа Красимир Кръстев. Утре в Царско село в София е целодневната работна среща, на която новата лига за страни от Югоизточна Европа ще бъде официално учредена. Ще се уточни форматът й, както и къде и кога ще стартира. Идеята е в нея да участват национални отбор до 16 години, за да може да започне изграждане на хокея на лед в страните участнички от най-долу. За учредяването на това сдружение на страните от Югоизточна Европа у нас пристигнаха шефове на федерациите на Словения, Хърватска, Сърбия, Турция, Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина и Македония. За учредяването на Бълканската лига у нас пристигна и един шефовете на международната федерация по хокей на лед – Ернест Алиянчич, член на изпълнителното бюро на IIHF. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки