10-те най-запомнящи се момента в Англия на 2010-а

Рекордната титла за Юнайтед, промоцията на Суонзи или трансферът на Торес бяха сред супер моментите на сезона, според гиганта "Скай Спортс"?

10-те най-запомнящи се момента в Англия на 2010-а

Клубният сезон в Европа стигна своя край, а футболистите от отборите ще пътуват до различни екзотични дестинации, за да си отпочинат заслужено преди началото на новите битки по терените.

Имаше много магични моменти за отбелязване и гигантът в медиите - „Скай Спортс“, направи класация с 10-те най-запомнящи се моменти през сезона в Англия.


РЕКОРДНАТА ТИТЛА ЗА ЮНАЙТЕД

Манчестър Юнайтед надмина Ливърпул и стана най-титулуваният клуб в Англия, след като спечели своята 19-а титла при равенството 1-1 с Блекбърн. Всъщност реално титлата бе спечелена седмица преди това при победата с 2-1 над най-големия съперник в последните години Челси, а резултатът на „Еууд Парк“ бе просто черешката на тортата.  Момчетата на Сър Алекс не бяха определяни за толкова силни, колкото преди, но те затвориха устите на критиците, след като завършиха повече от комфортно на първото място.


БРИЛЯНТНАТА БАРСЕЛОНА
Манчестър Юнайтед може и да доминираше на местно ниво, но европейските медали отидоха за Барселона, които дотолкова показаха класата си, че вече се пита в задачата дали са най-великият клубен тим в историята на футбола, особено след уникалното си представление във финала на „Уембли“ за Шампионската лига. Момчетата на Пеп Гуардиола бяха показали вече, че могат да победят всеки, но начина по който го направиха  - с този уникален атакуващ докрай футбол, е нещо, което трябва да бъде запомнено.



СИТИ и СУШАТА

Манчестър Сити е надигаща се все повече сила в последните години и ето, че дойде моментът на истината. Тази година „гражданите“ направиха двоен пробив. Класираха се трети в първенството и спечелиха ФА Къп. Така играчите на Роберто Манчини прекъснаха 35-годишна суша с гола на Яя Туре срещу Стоук Сити, който хвърли в екстаз Сити. На всичкото отгоре удовлетворението беше още по-голямо от това, че Сити спряха Манчестър Юнайтед на полуфиналите.


ИЗНЕНАДАТА НА БИРМИНГАМ НАД „АРТИЛЕРИСТИТЕ“
Един от шоковите моменти през сезона бе във финала на „Карлинг Къп“, където Бирмингам изненада Арсенал и взе трофея. Системата на Арсен Венгер за налагане на млади играчи в този турнир бе изоставена тази година само и само Арсенал да спечели този трофей. Изглеждаше, че това ще се случи, след като тимът достигна до финала на „Уембли“. Играчите на Алекс Маклийш обаче показаха голям дух и надиграха с 2-1 след победния гол на Обафеми МартинС, който се възползва повече от добре от бедствената комуникация между Войчеш Шчежни и Лаурен Косчелни.


НЕДЕЛЯТА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО
В Бирмингам може и да полудяваха от радост през февруари, но през май настроението бе повече от безнадеждно след драматичния последен ден на първенството. Мисълта за оцеляване беше много силна през целия сезон и всичко се сгромоляса в последните няколко минути, когато сценарият напълно се промени с микс от голове на всичките пет тима, завъртени в борбата. Както Бирмингам след загубата с 1-2 от Тотнъм, така и Блекпул след тази с 2-4 от Манчестър Юнайтед отиде на дъното. „Вълците“ пък почти бяха там, но съумяха да направят се доберат до 2:3 срещу Блекбърн, което беше решително за головата им разлика, докато Уигън надделя с 1:0 над Стоук, за да остане над повърхността.


ЗАВРЪЩАНЕТО НА КРАЛ КЕНИ
Ливърпул преживя тежка първа половина на сезона след наемането на Рой Ходжсън, който седна зад кормилото. Неговото назначение обаче не достигна резултатите, които се искаха. Новите собственици от „Ню Инглънд Спортс Венчърс“ направиха първата си голяма промяна в началото на новата година, когато назначиха легендата Кени Далглиш за треньор. Това назначение имаше моментален положителен ефект върху футболистите, които намериха формата си през следващите няколко месеца, а във феновете се появи надеждата, че славните време чакат точно зад ъгъла. Малко преди края на сезона Далглиш подписа и своя дългосрочен контракт и Ливърпул завърши на все пак уважителното шесто място в класирането.


МОЛБАТА НА РУНИ ЗА ТРАНСФЕР
Един от моментите, в които на хората им пада челюстта от учудване, бе когато Уейн Руни поиска през октомври да напусне Манчестър Юнайтед.  Причините на нападателя бяха толкова и удивително колкото молбата му, след като той заяви, че не намира сигурност, че ще бъде част от бъдещите планове на клуба. Тази молба доведе до това, че дузина мениджъри бяха попитани за техните мнения за Руни и как би паснал в състава, а дните за Манчестър Юнайтед като резултати бяха тежки. Все пак паниката беше преодоляна, след като в крайна сметка Сър Алекс убеди Уейн, че неговото бъдеще е на „Олд Трафорд“.


ФАНТАСТИЧНИЯТ ГОЛ НА РУНИ
С риск тази класация да стане малко „Руни ориентирана“, следващият голям момент трябва да бъде голът на нападателя срещу градския съперник Манчестър Сити. Самият Алекс Фъргюсън каза след мача, че това е един от най-красивите голове, които е виждал в живота си на „Олд Трафорд“. С това попадение Руни показа перфектна техника, след като взе топката във въздуха, за да направи този уникален удар зад Джо Харт. Демонстрирайки атлетизъм, баланс, умения и сила, този гол беше повратната точка в представянето на Уейн през този сезон.


ПОСЛЕДНИЯТ ДЕН НА ЯНУАРИ
Януарският трансферен прозорец понякога е възприеман като период, в който мениджърите панически харчат пари, особено прихващайки ги лудост, когато сделките се оформят в последния позволен ден, минути преди затварянето на пазара. Този сезон бе по-екстремен и от предишния, след като Челси взе Фернандо Торес за 50 милиона паунда от „Анфийлд“, което е и рекордният трансфер в историята.  Освен това „сините“ купиха за 20 милиона и Давид Луис от Бенфика, а пък Ливърпул изхарчи парите от Торес за двойката Луис Суарес – Анди Керъл.


СУОНЗИ СПЕЧЕЛИ ПРОМОЦИЯ
Далеч от сцената на Премиършип имаше многобройни запомнящи се моменти от футболната лига, но обраното броене приключва с победата на Суонзи над Рединг в понеделник на „Уембли“. За пълно удоволствие финалът на плейофите не може да бъде бит от нищо. Пълният стадион видя абсолютна класика, след като Суонзи поведе с 3-0, а Рединг се върна с два гола. Скот Синклер имаше последната дума, след като осъществи своя хеттрик, за да направи резултата 4-2 и да осигури участието на Суонзи – първият уелски тим, който печели промоция в Премиер лигата.

 

Девети отбор от Серия А в Европа?

Фиорентина и Аталанта решават сериозен ребус

Десподов след титлата: Не съм виждал такава подкрепа

Националът завърши сезона с 13 гола и 13 асистенции

Почетино хвали Челси след сезона

„Толкова съм доволен и горд от играчите“, обяви аржентинецът

Мениджърът на Арсенал коментира загубената титла

Вижте какво каза Микел Артета

Съдия от Нидерландия сътвори здрав скандал

Вижте подробности

ОБЗОР: Брест спечели последната френска квота за Шампионската лига (ВИДЕО)

С победа над Тулуза

Десет от Рома матираха Дженоа с 1:0 на "Олимпико"(ВИДЕО)

Лукаку вкара победния и може би последния си гол за "вълците"

Гуардиола намекна, че напускането му наближава

Испанецът спечели шестата си титла в Англия и не очаква да остане още дълго на "Етихад"

Барселона си гарантира второто място (ВИДЕО)

Каталунците събраха 82 точки и имат четири повече от Жирона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки