Завърши вторият турнир на сингъл от KAI тенис верига

От прогнозите за времето не се уплашиха 68 тенисисти от София, Пловдив, Варна, Пазарджик, Сливен, Стара Загора

Завърши вторият турнир на сингъл от KAI тенис верига

Завърши вторият турнир индивидуално от KAI тенис верига. Този път състезанието се проведе в Пазарджик.

От прогнозите за времето не се уплашиха 68 тенисисти от София, Пловдив, Варна, Пазарджик, Сливен, Стара Загора.

Всички бяха готови да поемат от адреналина, който дава тенисът на сингъл. Базата на ТК ”Пазарджик” предостави чудесни възможности за игра – 8 червени корта и 3 Green set, на които всеки можеше да загрее преди мач и да опита от предизивкателството на твърдата настилка. Чудесният парк, искрящата зеленина и уютното кафене допълваха картината.

Настроението беше приповдигнато, желанието за игра доминираше и дори силните пориви на вятъра не успяха да повлияят на „състезателната атмосфера”, която господстваше. За амбицията и борбения дух на играчите говореха и победоносните възгласи от спечелена точка и мрачните закани при загуба. Изиграха се срещите до полуфинал във всички възрастови групи.

Въпреки малобройното женско участие, денят ще се запомни с невероятната битка между Елена Андонова и Мадлен Златанова. Опитната, но дълго отсъствала от корта Мадлен взе първоначално сериозна преднина – поведе с 3:0, после 5:1 и стигна до 7:2. И оттук започна интересното. Елена пренастрои играта си, започна да играе доста по-неудобни топки и да затруднява противничката си. Постепенно играта се изравни, Елена навакса изоставането с много упоритост и по-добрата й физическа форма й позволи да спечели в тайбрека 9:8 (3).

При мъжете до 35 години фаворитите лесно печелеха срещите си и до полуфиналите достигнаха наистина най-добрите от присъстващите на този турнир тенисисти, които оформиха двойките Георги Николов - Чавдар Иванов и Цветан Петров - Милен Димитров.

Групата до 45 години изигра най-стойностните в техническо отношение срещи. Мачовете между Петър Котев и Марио Райнспергер (победител Марио Райнспергер) и Тихомир Попов-Даниел Желев (победител Даниел Желев), ще бъдат запомнени с много оспорвани разигравания, силни ретури, добра игра на мрежата. Независимо от оспорвания характер на срещите, играчите се държаха както подобава на тенисисти. В тази група се изигра и „най-тежкият” мачов турнир: Добромир Ганев-Вили Лазаров. Срещу изключително силния сервис и форхенд на Ганев, Лазаров противопостави много стабилна игра от задна линия. Той влагаше много въртеливо движение на топката в отиграванията си и това му донесе много спечелени точки. Движението и на двамата по корта бе впечатляващо. В крайна сметка силата и точността на Миро взеха превес и той спечели с 9:6.

При мъжете до 55 години ситуацията изглеждаше предрешена при присъствието на Габор Такач – водача в ранглистата. Но интригата бе жива и всички мачове имаха оспорван характер. Владимир Бакрачев бе героят на деня, след като в много заплетена среща спаси в тайбрека два мачбола срещу Антоан Дончев и с героични усилия спечели мача. Неговата втора среща протече също много интересно: поведе убедително 4:0 на Пламен Димитров и сервираше за 5:0. Но при 40:15 настъпи пълен обрат и Пламен стигна до 6:5 в негова полза. Тогава Бакрачев заигра без да прави непредизвикани грешки, принуди противника си да рискува максимално, което доведе до много трешки и загуба с 9:6.

Най-възрастните мъже имаха спокоен ден и водачите в групите Георги Бучков и Иван Запрянов спечелиха безпроблемно срещите.

И както вече стана традиция на турнирите от KAI тенис верига, вечерта завърши с подобаващо барбекю. Тенисистите са добри приятели извън корта и шегите и усмивките бяха активни участници във веселбата. Хубавите кебапчета и студената бира допълваха картината. Резултатът от усилията на домакините да създадат приятелска атмосфера и да предразположат своите гости дадоха положителен резултат.

Неделя – денят на истината.

След очаквани победи в полуфиналите Георги Николов и Милен Димитров спориха за първото място при мъжете до 35 години. Дъждовното време по време на финала сякаш помогна и Жоро с лекота победи с 9:3.

Контузия спря Марио Райнспергер от полуфинала му с Даниел Желев в групата до 45 г. В другата среща отново Добромир Ганев направи страхотен мач и спечели с 9:6 срещу своя достоен опонент Мирчо Бакалов. Описанието на полуфинала между Владимир Бакрачев и Веско Киров при мъжете до 55 г. може да бъде сведено до една дума: драма. Мъжете играеха точка за точка, гейм за гейм дълго време. Почти нямаше непредизвикани грешки. И двамата бяха заложили на сигурността в ударите и не поемаха излишни рискове. В един момент Веско взе превес, поведе с 8:5 и се виждаше победител. Владо обаче не мислеше така, стегна се и заигра по-агресивно с добри излизания на мрежата и хубави волета. Стигна се до тайбрек. Владо поведе с 6:4 и сега той се виждаше победител. Но съдбата е странно нещо – след като в събота губеше с 6:4 в тайбрека срещу Антоан Дончев, но успя да спечели, в неделя тя си го върна и той загуби с 9:8 (6) след 165 минути (няма грешка) игра. На финала изтощеният Веско стана лесна плячка на Габор Такач.

Очакваният финал между Иван Запрянов и Георги Бучков събра доста зрители, защото те познаваха качествата на двамата, доказани назад в годините. По-младият от двамата – Иван бе в по-добра физическа форма и това му позволи да превъзхожда Жоро в дългите разигравания. Техниката и тактическите умения на Георги Бучков не бяха достатъчни и той загуби с 9:4.

Жените изиграха познат финал между Елена Андонова и Ивета Стоянова. Този път за разлика от първия турнир, победи Ива.

Победителите си тръгнаха с купите и наградите и си обещаха отново да се видят на следващия турнир от веригата в началото на юли в София.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки