Европейската комисия разкритикува родния проектозакон за хазарта

Европейската комисия (ЕК) практически замрази новия проектозакон за хазарта на България, след като изрази "подробно становище" по нормативния акт.

Европейската комисия разкритикува родния проектозакон за хазарта

Европейската комисия (ЕК) практически замрази новия проектозакон за хазарта на България, след като изрази "подробно становище" по нормативния акт.

Според нормативната уредба на ЕС изразяването на подробно становище от страна на ЕК поставя едномесечен срок, в който страната ни трябва да обоснове спорните текстове в проектозакона и в който България няма право да приема новия нормативен акт. В случай че българското правителство не спази тези изисквания и приеме проектозакона, въпреки подробното становище, е възможно да се стигне до стартирането на наказателна процедура срещу България.

Според редица европейски компании за онлайн хазарт дискриминационните текстове, които не са били харесани от ЕК, са пълната забрана на рекламата на залагания и изискването за 5 годишен опит в България за придобиването на лиценз за хазартни дейности в интернет. Пълният текст на подробното становище на ЕК все още не е публикувано официално, но представители на Европейската гейминг асоциация (European Gaming and Betting Association) заявиха, че посланието на европейската институция до българското правителство е недвусмислено.

"Те трябва да помислят върху тази много ясна критика от комисията," коментира Зигрид Лине, генерален секретар на Европейската асоциация за хазарт и залагания."Някои от изискванията в проектозакона биха отказали всяка хазартна компания да кандидатства за лиценз в България. Все още има много въпросителни около нормативния документ. Трябва да се види как българското правителство ще реагира на това отрицателно становище," добави Зигрид Лине. По нейни думи тези изисквания са много протекционистки и Европейската комисия винаги е била против подобни практики с цел да защити свободното движение на стоки и услуги в единния европейски пазар.

Данъкът върху хазарта от 15% върху оборота в момента, който е един от най-високите в Европа, както и изискването всички компании, които са базирани извън Европейското икономическо пространство и искат да получат лиценз, да трябва да инвестират 1 млн. лева в България, също са считани за спорни точки от страна на ЕК.

"Това са много трудни за изпълнение изисквания за получаване на лиценз и бих бил много учуден, ако ЕК не беше публикувала подробно отрицателно становище," коментира представител на една от големите компании за онлайн хазарт в ЕС. Според него изискванията в българския проектозакон са "едно голямо нарушение на правото на Европейския съюз". Българското правителство има срок до 20-ти юли 2011 г. да обоснове или промени проектозакона за хазарта, за да избегне последваща реакция от Европейската комисия. 

Представители на БФС взеха участие в престижен семинар на ФИФА

Вижте подробности

СКАНДАЛ! Терзиев опитва да отмъкне имоти от спортното министерство

От ММС не знаят, че им взимат стадионите "Септември" и "Юнак"

БФС се присъедини към поздравленията за юбилея на Етър

Централта поздрави цялото футболно семейство на Велико Търново

Министър Глушков награди участниците в експедицията Еверест’84

Преди 4 десетилетия върхът е изкачен от българския алпинист Христо Проданов

Министър Глушков пожела успех на участниците на ЕК по кикбокс в Пловдив

„Поздравявам организаторите на това престижно спортно събитие за професионализма“

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки