Пиронкова изхвърли Федерер и Ноле от Централния корт

Цвети vs. Винъс серия 3

Пиронкова изхвърли Федерер и Ноле от Централния корт

Първата ракета на България Цветана Пиронкова днес ще се изправи срещу Винъс Уилямс в мач от осминафиналите на „Уимбълдън" на Централния корт.

Това стана ясно, след като организаторите публикуваха програмата за седмия ден на турнира. Цвети и американката се срещнаха на четвъртфиналите през миналата година и Пиронкова спечели в два сета в може би една от най-впечатляващите победи в кариерата си.

Двубоят на пловдивчанката и по-голямата от сестрите Уилямс е втори за деня, като двете ще се появят на корта веднага след края на първия мач за деня, в който звездата на домакините от Великобритания Анди Мъри ще мери сили с французина Ришар Гаске.

Очаква се Пиронкова да стартира двубоя си след 17:00 часа българско време. Третият и последен мач за деня на Централния корт е между световния №1 Рафаел Надал (Испания) и Хуан Мартин дел Потро (Аржентина).

Двубоят на Цвети и Винъс пък бе предпочетен от организаторите пред сблъсъка между Роджър Федерер и Михаил Южни. Така швейцарецът за първи път през тази година ще играе на „Уимбълдън" на корт №1.

Това е третият сблъсък между Пиронкова и Винъс Уилямс в турнирите от Големия шлем и общо четвърти в надпревари-1 те на WTA. Американката първа успя да нанесе поражение над 17-годишната тогава българка. Цвети отстъпи на полуфиналите в Истанбул през 2005-а след 1:6, 3:6. В последвалите две срещи обаче пловдивчанката е безапелационна.

Година по-късно - през 2006-а, Пиронкова шокира света, когато едва 18-годишна в изключителен трилър изхвърли Винъс от Откритото първенство на Австралия още в първи кръг. Пиронкова надделя след 2:6, 6:0, 9:7, като регистрира едва 16 печеливши удара в двубоя.

Българката обаче бе и доста по-пестелива в непредизвиканите грешки - 22 срещу цели 65 за Винъс. В крайна сметка пловдивчанката успя да спечели на осем пъти подаването на именитата си съперничка за крайната победа. Четири години по-късно по-голямата от сестрите Уилямс като че ли вече  е забравила срама от Мелбърн.

На миналогодишното издание на „Уимбълдън" излезе на 1/4-финалите като абсолютен фаворит срещу 82-ата в света Пиронкова. Букмейкърите дават минимален коефициент от 1,12 за победа на американката и 6,06 за нашето момиче. Всички са категорични - Винъс е тръгнала към шеста титла.

Пловдивчанката обаче отново остава почти безгрешна, като този път непредизвиканите грешки вече са едва 5. С четирите пробива Цвети стига до разгромна победа над втората в световната ранглиста след 6:2, 6:3.

Сега Уилямс твърди, че това няма да се повтори. Че е готова за реванш и няма да позволи спадовете в играта й да повлияят на резултата. „Тази година играя по-добре и ще изляза на корта срещу Пиронкова с най-доброто от арсенала си", допълни още американката.

Още два мача с българско участие предвижда програмата днес. Пиронкова ще излезе още веднъж на корта, но в мач от втория кръг на двойки при дамите.

Пловдивчанката и нейната партньорка Шанел Шийпърс (ЮАР) се изправят срещу италианките Сара Ерани и Роберта Винчи в четвъртия двубой на корт №18. В първия кръг Цвети и партньорката й отстраниха дуета Юлия Гьоргес (Германия) и Мария Кириленко (Русия) след успех с 6:2, 5:7, 6:4.

Мач на двойки предстои и на най-силния ни тенисист Григор Димитров, който вече приключи участието си на сингъл. Гришо и Дмитрий  Турсунов (Русия) ще мерят сили с представителите на Великобритания Колин Флеминг и Рос Хъчинс в първия мач на корт №8. Двубоят е от втори кръг и започва в 14:00 часа българско време.

„УИМБЪЛДЬН", ПРОГРАМА:

Централен корт, мачовете започват от 15:00 ч.
1. Анди Мъри - Ришар Гаске
2. ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА - Винъс Уилямс
3. Рафаел Надал - Хуан Мартин дел Потро

Корт №1, мачовете започват от 15:00 ч.
1. Серина Уилямс - Марион Бартоли
2. Новак Джокович - Микаел Льодра
3. Роджър федерер - Михаил Южни

Корт №2, мачовете започват от 14:00 ч.
1. Мария Шарапова - Шуай Пън
2. Каролине Возняцки - Доминика Цибулкова
3. Марди фиш - Томаш Бердих

Корт №3, мачовете започват от 14:00 ч.
1. Виктория Азаренка - Надя Петрова
2. фелисиано Лопес - Лукаш Кубот
3. Давид ферер - Жо-Вилфред Цонга

Корт №8, мачовете започват от 14:00 ч.
1. ДИМИТРОВ/ДУРСУНОВ - Флеминг/Хътчисън

Корт №12, мачовете започват от 14:00 ч.
1. Сабине Лисицки - Петра Цетковска
2. Петра Квитова - Янина Викмайер

Корт №14, мачовете започват от 14:00 ч.
1. Ксения Первак - Тамира Пашек Корт №18, мачовете започват от 14:00 ч.
1. Бьрнард Томич - Ксавие Малис
2. Боб и Майк Брайън - Богомолов/Карлович
3. Рам/Шонеси - Скупски/Балтача

Мачовете от "Уимбълдън" може да гледате в българския ТВ ефир и кабел единствено по ТV+!

Григор Димитров срещу Зизу Бергс в петък след 15:00ч.

Българинът се представя отлично в Париж до момента

Григор Димитров: В такива дни трябва да си фокусиран

Българинът се справи отлично във втория кръг на Ролан Гарос

Джокович продължава да крачи уверено в Париж

Сърбинът не се затрудни срещу Роберто Карбайес Баена

Ясен е следващият съперник на Григор Димитров в Париж

Квалификант се изправя на пътя на Гришо в трети кръг

Вики Томова се бори до последно, но отпадна от Ролан Гарос

Българката отстъпи срещу китайката Синю Ван с 5:7, 7:5, 1:6

Скандал на Ролан Гарос - фен наплю Давид Гофен

Бившият №7 в света избухна след случката

Шиникова на четвъртфинал в Тунис

Българката е поставена под №1 в схемата

БФТ обяви партньорски договор

Федерацията по тенис ще си съдрудничи с международна агенция за развитие на играчи

Дъжд спря летящ старт на Григор Димитров

Мачът на Томова също е прекъснат

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки