1. Novsport
  2. Зимни спортове
  3. Нона Караджова: "Юлен" е превишил скизоната с 64,7 хектара

Нона Караджова: "Юлен" е превишил скизоната с 64,7 хектара

Според концесионния договор площта на скизоната е 99.5 хектара

Нона Караджова: "Юлен" е превишил скизоната с 64,7 хектара

"Да прекратим концесионния договор с "Юлен", означава да затворим скизоната "Банско" за няколко години", заяви екоминистърът Нона Караджова за БТА.

Тя посочи, че концесионерът на скизоната "Банско" - "Юлен" АД е превишил площта на зоната, залегнала в концесионния договор с държавата с 64,7 хектара. Според Караджова концесинереът ще обжалава затварането на скизоната и спорът ще продължи години наред.

Според концесионния договор площта на скизоната е 99.5 хектара. За нарушението са били подавани многократни сигнали от непревителствени организации, а също и от ЮНЕСКО, а твърденията са били окончателно потвърдени от проверка на министерството.

"За да сме "на чисто", е по-добре да се актуализира този договорът з аконцесия, да е ясно какво се включва в площите и да се направи методика, която е по-изгодна за държавата", коментира още Караджова.

Междувременно в интернет тръгна петиция за оставката на министър Нона Караджова и информация за планиран протест на 30 юни заради нарушенията на "Юлен". Организаторите настояват за разтрогване на договора за ски зона Банско и за съдебен протест срещу частника.