Новак Джокович покори световния връх и е на финал на "Уимбълдън"

Сърбинът с двоен празник, след като би Цонга и оглави световната ранглиста преди финала на турнира

Новак Джокович покори световния връх и е на финал на "Уимбълдън"

Новак Джокович се казва новият световен номер 1 в тениса. Сърбинът изигра страхотен двубой срещу Жо-Вилфред Цонга и достигна финала на "Уимбълдън" за първи път в кариерата си. След няколко години борба в подножието на върха с Роджър Федерер и Рафаел Надал най-накрая и Джокера записва името си със златни букви в историята на играта.

Ноле спечели със 7-6(4), 6-2, 6-7(9), 6-2 в първия полуфинал на турнира. Така новият лидер в тениса ще чака за противник победителя от мача между Рафаел Надал и Анди Мъри в горната част на схемата.

Срещата бе доста интересна за зрителите на централния корт в комплекса, но не предложи това, което видяха феновете на тениса в мача на Жо-Вилфред Цонга с Роджър Федерер. Джокович видимо се движеше по-добре по корта, а ретурът му се справяше със сериозна част от сервиса на Цонга, който е основно му оръжие. Изключителните умения на Ноле всъшност не даваха и толкова възможности за Мохамед Али и да излиза на мрежата, където играта му безспорно е най-добрата в света.

Най-интересни определено бяха първият и третият сет, които донесоха много емоции. Още в първия гейм Цонга дръпна с пробив и сякаш показа, че задачата на Джокович ще бъде изключително трудна в този ден. До 5-4 французинът успяваше да задържи аванса си. Все повече се виждаше обаче, че Джокович е съвсем близо до това да се върне в сета. Така и стана. Цонга не издържа в последния си сервис гейм и след като губеше с 0-40 и спаси три брейкпойнта все пак бе пробит. В тайбрека Ноле бе много по-стабилен и безцеремонно спечели.

Във втория сет духът на 12-ият поставен в схемата видимо падна. Той допусна пробив веднага след подновяването на играта, а по-късно и още един – 2-6.



Третата част предложи сякаш най-много емоции. Новият световен номер 1 отново дръпна с аванс, но когато сервираше при 5-4 допусна пробив. Джокович направи нов такъв и за 6-5, но отново Цонга се върна в мача. Стигна се и до решителен тайбрек. В него на няколко пъти зрителите видяха сетболи и мачболи в много атраективни разигравания. В крайна сметка Цонга устоя и спечели с 11-9, което вдигна на крака зрителите, дошли да видят гладиаторска битка.

Въпреки видимия си импулс обаче Цонга не издържа. Джокович бе не по-малко концентриран от преди и отново взе ранен аванс и поведе с 3-0. При 5-3 той сервира за трети път за мача, но този път не допусна грешка.

След последната точка сърбинът падна на колене и целуна свещената трева, защото днес има двоен повод. След умопомрачителната си серия от победи стана номер 1 на планетата и същевременно стига за пръв път финала на "Уимбълдън".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки