Рафа Надал спря британската експанзия и пак е на финал на "Уимбълдън"

Настоящият номер 1 ще може да покаже кой е най-добрият в момента срещу бъдещия крал Новак Джокович

Рафа Надал спря британската експанзия и пак е на финал на "Уимбълдън"

Рафаел Надал не допусна британска експанзия над хегемонията му в последно време на "Уимбълдън". Испанецът обърна след като губеше с 0-1 сета до 3-1 Анди Мъри и остави наистина вечна надеждата на Великобритания за титла на своя собствен турнир, тъй като и сега – в супер форма, техният представител не можа да спечели и 75-годишната суша продължава.

Надал, който от понеделник става номер 2 в света, надигра с 5-7, 6-2, 6-2, 6-4 своя противник. Това бе трета победа за Надал над Мъри на тревата в „Ол Инглънд Клъб“. На финала той ще срещне основния си противник през тази година Новак Джокович, който независимо от изхода на мача в неделя, ще е лидер в световната ранглиста, а пък в съревнованието през 2011 г. балансът е 4:0 и 8:2 сета в полза на сърбина.

Иначе днешният мач започна обещаващо за вероятно съкрушения Анди Мъри. В първите 60 минути световният номер 1 се движеше по-добре от своя съперник и явно превъзхождаше испанеца. При 6-5 Андрю се закачи за гейма на своя противник и успя да го спечели след феноменално изиграни топки.



Нещата вървяха просто отлично за него. Започна втория сет. В него Мъри продължаваше да диктува темпото, а Рафа нямаше отговор освен продължаването на постоянната си като качество игра. При 2-1 за надеждата на домакините той притисна до стената победителя от последните две издания и точно когато трябваше да нанесе решаващия си удар, допусна груба грешка.

От този момент нататък сякаш започна регресът на Мъри. Британецът някакси започна да търси с всяка изминала топка все повече и повече играта си, докато Рафа, усетил това, вдигаше оборотите.

Именно това развитие доведе и до логичното – 6-2, 6-2 в следващите два сета. Надал продължи да играе играта си, гледайки агонията на Мъри отсреща, правещ ту уинър, ту грешка.

В последния четвърти сет испанецът пак тръгна с ранен пробив. Този път неговият опонент видя, че няма повече за къде да отстъпва и направи всичко възможно, за да се закачи отново за мача, но не успя. При 3-2 той имаше две възможности да изравни, но Рафа не му остави шансове с блестящите си удари.

Така, в крайна сметка със невероятно постоянния си стил и понякога спиращи дъха удари, Надал победи един изключително класен опонент, а в неделя среща най-големия си съперник в момента – Новак Джокович, но вече от другата страна – като номер 2 в света срещу номер 1.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки