Николай Жейнов: Грандовете не искаха Дембеле

Шюрд Арш избра Левски заради Европа, парите не го интересуваха

Николай Жейнов: Грандовете не искаха Дембеле

Мениджърът Николай Жейнов е с основна заслуга в А група да акостират класни холандци като Сержиньо Грийн и Дъстли Мулдер в Левски и Грегъри Нелсън в ЦСКА. Той движеше нещата и около преминаването на нападателя Шюрд Арш на „Герена". Пред „Тема Спорт" Жейнов говори още за продажбата на Гара Дембеле във фрайбург и евентуален трансфер на звездата на ЦСКА Спас Делев.

 

Господин Жейнов, в последната година България се превърна в желана дестинация за холандски футболисти. Как стана това?

- Благодарение на много работа и контакти, които натрупахме с течение на Времето. Ако си мислите, че нещата стават от днес за утре, лъжете се.

 

По какъв начин убеждавате играчи от тази страна да дойдат у нас?

- Ще го запазя в тайна, Все пак с това си изкарвам прехраната (смее се). При всеки футболист е различно, В ролята на мениджъри предварително се съобразяваме с желанието на клубовете, получаваме нужните параметри, след което започва търсенето. Говоря за години и ниво на футболиста, и не на последно място заплатата, която задължително трябва да е по-завишена.

 

Какъв е случаят със Шюрд Арш?

- Той сам каза, че е дошъл в Левски заради участието на отбора в Лига Европа. За него това беше от изключително значение, парите в конкретния случай не бяха най-важното. Арс се интересуваше подробно за Левски, затова няколко пъти разговаряше с Дъстли Мулдер и Грегъри Нелсън, разпитваше ги какво е положението в България. Нещата въобще не са толкова прости, преговорите бяха дълги и трудни, защото той искаше да е напълно сигурен, че у нас семейството му ще се чувства добре. Всеки детайл е важен, изисква много усилие и време. Лично аз се опитвам да пробия на холандския пазар от около три години

При Арш ситуацията беше още по-трудна, защото Байерн Мюнхен го гледа по време на първия полусезон и му предложи договор за втория отбор с опция за внедряване в основния състав. Той обаче прецени, че за визитката му тази стъпка няма да е удачна, и отказа офертата. Други обаче не биха го направили, всичко е много относително. Понякога е нужен и повече късмет при преговорите.

 

Ако е толкова добър голмайстор, какво прави в България, си казват много хора. Защо Арш не е отишъл в по-голям клуб?

- У нас много бъркаме понятията, гледаме много песимистично на нещата. Сега мнозина си казват „какъв е тоя, дето го докараха", а като почне да вкарва, ще го възхваляват до небесата. Материята е много сложна. Сьорд имаше и други оферти, но избра Левски заради Европа - просто е. Имаше пък други играчи, които дори не искаха да чуят за България. Знаете ли колко случаи съм имал, в които мои клиенти ми казват „За да отида в Източна Европа, не знам колко пари трябва да ми дадат". Те са по-склонни да играят на по-ниско заплащане, но в престижни първенства. Например сега представлявам Саид Бултара в Сарагоса. В момента той иска двойно по-голяма заплата, за да отиде в шампионат от Източна Европа.

 

Затова ли голмайсторът на Го Ахед Ийгълс Коен ван дер Бийзен отказа да дойде в Левски?

- Този футболист искахме да го докараме на „Герена" още преди три години. Тогава той директно ми заяви по телефона, че въобще не се интересува от България. Нито сме коментирали финансова част, нито нищо. Дори не попита за името на отбора.

 

Към днешна дата въпросният футболист продължава ли да е на същото мнение?

- Не, сега е на обратния полюс, но нещата са по-различни благодарение на Сержиньо Грийн и Дъстли Мулдер, които в Холандия говорят много добри неща за Левски, ЦСКА и въобще за нивото в българския футбол. Същият този Ван дер Бийзен се съгласи на преговори и беше втори вариант за нападател. Георги Иванов обаче избра Шюррд Арш.

 

Андвеле Слори обаче се оказа голямо разочарование и направи някои скандални изказвания по адрес на Левски и България. Защо?

- В интерес на истината той беше много доволен, че дойде на „Герена". Слори обаче не успя да намери мястото си нито на терена, нито в съблекалнята, защото се беше изпокарал със съотборниците си. Проблемът му е, че като личност той е лош човек, затова, когато се прибра в Холандия, събра свои приятели журналисти и им наговори абсолютни небивалици за Левски.

 

Да поговорим малко за Гара Дембеле. Колко бяха мениджърите, които искаха да го продават?

- О, изгубих им бройката, но говориха за уникални трансферни суми, които започваха от 2,5 и стигаха до 5 милиона евро. Приказваха как щели да го продадат за тези пари, че няма да има проблем, но никой от тях нямаше нищо в ръката си като оферта. Пълни глупости! Добре, че Тодор Батков и Георги Иванов не се подведоха.

 

Каква беше реалната цена на Дембеле?

- Левски взе максималната сума за Гара, за мен сделката е повече от добра на фона на проблемите му извън терена, което оказва много сериозно влияние при трансфер в клуб от нивото на Фрайбург.

 

Този отбор обаче не е гранд. Защо Гара не отиде в по-голям клуб, за какъвто говореше Тодор Батков?

- Защото нито един гранд не го искаше.

 

Батков каза, че е имало оферта от Вердер. Вярно ли е?

- Да, но цената, която предлагаха германците за Дембеле, не удовлетворяваше исканията на клуба и бе отхвърлена.

 

За каква сума става въпрос?

- За 1,7 милиона евро.

 

Има ли развитие около трансфера на Спас Делев?

- Няма конкретни оферти, а само интерес, няма да споменавам имена на клубове. Имах няколко реални предложения за Спас, но те не бяха приети от ръководството на ЦСКА заради ниската цена. В момента съм в Англия, имам среща с колеги, говорим, обсъждаме.

 

Да разбирам ли, че отбор от тази страна е опция пред Делев?

- Нека разграничаваме първичните неща. Определено интерес към Спас има, но да говорим за трансфер от днес за утре не е сериозно.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки