Пиерлуиджи Колина: Сменям правилото за червен картон

Схемата с петима съдии крие рискове, но ще опитаме да ги сведем до минимум

Пиерлуиджи Колина: Сменям правилото за червен картон

Легендарният италиански рефер Пиерлуиджи Колина даде интервю пред „Гадзета дело Спорт". В момента той работи за УЕФА и се занимава с организацията на съдийството по време на финалите   на   европейското първенство  догодина. Освен това работи и за федерацията на Украйна, която, заедно с Полша, е и страна домакин на Евро 2012.

 

На европейското догодина УЕФА въвежда система с петима рефери на мачовете. Как се подготвяте?

- В края на декември всичко ще бъде ясно окончателно. На този етап мога да кажа, че ще има петима рефери на мачовете. Допълнителните асистенти, които ще са до вратата, ще бъдат наблюдавани от специалисти, които да  са много запознати с функциите, които трябва да изпълнява ват. Иначе ще работим със  съдиите във Варшава. Там ще ни е седалището.

 

Има ли някакви рискове? Все пак става въпрос  за експериментална схема, която се използва за първи път на европейски финали?

- Като цяло сме доволни. Има само един главен проблем. Трябва да направим така, че да постигнем пълна хармония между петимата съдии. Те трябва да действат като от бор и именно върху това ще работим. Защото за съжаление в Шампионската лига, където тази схема вече беше използвана, се видя, че има някои несъответствия. Случва се петият съдия да отсъди правилно дадена ситуация в наказателното поле, но главният, носейки по-голяма отговорност, да го пренебрегне. Оттам се създава напрежение. Ще гледаме обаче да намалим рисковете до минимум.

 

Но не ви е само това на главата... Как ще коментирате честите ситуации, в които сякаш няма ясно становище от правилника и съдиите ги отсъждат всеки път по различен начин...

- Ами всичко зависи от моментната интерпретация на съдията. Как даденият съдия ще усети ситуацията. Това е едно от водещите правила. Не е възможно да се постигне максимална еднаквост в отсъжданията, особено когато се касае за игра с ръка или блъскане с лакът например. Един съдия ще отсъди по един начин, друг ще отсъди по друг. Това е неизбежно.

 

Обсъждахте възможността да смените правилото за червения картон...

- Засега няма развитие по този въпрос. Моето мнение е следното. Според мен не бива да се дава червен картон на последен защитник за фаул в наказателното поле. Да, той спира чиста голова възможност. Но се получава дузпа, която също генерира много чиста голова възможност. На практика промяна няма. Затова в такива ситуации дузпата е достатъчно наказание. Не бива да се вдига червен картон.

 

В един клип на УЕФА призовавате за респект към съдиите. Има ли положително развитие по този въпрос?

- Да, мога да дам пример с финала на Шампионската лига. Дадохме го на Виктор Касай от Унгария. За самия мач в Лондон бе дошъл лично премиерът на Унгария, за да изрази голямата благодарност на цяла една нация. Ето това е респект.

 

Със сигурност има и обратни примери...

- Да, разбира се. Ден след финала на ШЛ се игра и финалът за Купата на Италия. Прекрасен стадион, перфектни фенове. Но всичко бе помрачено, когато съдиите бяха освиркани. Срамна работа. Стигна се дори поведението на длъжностни лица от Палермо да излезе извън рамките на нормалното. Просто нямам думи.

 

Но всеки мач е различен, не е ли така? Лесно е да ръководиш Барселона -Манчестър Юнайтед, пък бил той и финал на ШЛ. Съвсем друго е да свириш кърваво дерби като Лацио - Рома например....

- Да, мачовете са различни. Но нито един съдия не бива да забравя, че дори в лесните мачове се крият подводни камъни. Но няма спор в това, че е изключително Важно поведението на самите играчи. Разбира се, че когато футболистите се държат добре, това много помага на съдията.

 

Вие сте в Украйна, работите за УЕФА, а вашият сънародник Роберто Розети е шеф на съдиите в Москва... Да се радваме ли, или Серия А и италианският футбол да се притесняват, че са загубили ценни кадри?

- Лично аз се радвам. Истински щастлив съм, че голяма федерация като руската избра Розети. И то на толкова важна роля.

 

Наскоро отказалият се Масимо Бузака от Швейцария бе назначен за отговорник на съдиите във ФИФА...

- Доволен съм. Уважавам го. Говорим един език, но не си мислете, че зная само италиански...

 

Няма как да не засегнем един по-глобален проблем. Какво мислите за нелегалните залагания?

- Вижте, със сигурност има хора, които могат да кажат много неща. Крайно време е да нарушим мълчанието. Но най-важното сега е да се направи така, че тези, които ще направят разкритията, да получат гаранция за сигурността си. Все пак става въпрос за организирана престъпност.

 

Националният отбор на Италия ще използва терен, конфискуван от калабрийската мафия...

- Това е много хубава идея.

 

А бихте ли приели да свирите на този терен?

- Защо не? Нека ме поканят, пък ще видя дали ще мога да се освободя и да отида.

Девети отбор от Серия А в Европа?

Фиорентина и Аталанта решават сериозен ребус

Десподов след титлата: Не съм виждал такава подкрепа

Националът завърши сезона с 13 гола и 13 асистенции

Почетино хвали Челси след сезона

„Толкова съм доволен и горд от играчите“, обяви аржентинецът

Мениджърът на Арсенал коментира загубената титла

Вижте какво каза Микел Артета

Съдия от Нидерландия сътвори здрав скандал

Вижте подробности

ОБЗОР: Брест спечели последната френска квота за Шампионската лига (ВИДЕО)

С победа над Тулуза

Десет от Рома матираха Дженоа с 1:0 на "Олимпико"(ВИДЕО)

Лукаку вкара победния и може би последния си гол за "вълците"

Гуардиола намекна, че напускането му наближава

Испанецът спечели шестата си титла в Англия и не очаква да остане още дълго на "Етихад"

Барселона си гарантира второто място (ВИДЕО)

Каталунците събраха 82 точки и имат четири повече от Жирона

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки