Суперкупата е по-важна за Реал Мадрид

Белия балет ще се опита да се възползва от физическото си предимство срещу Барса

Суперкупата е по-важна за Реал Мадрид
През миналия сезон се нагледахме на 5 издания на Ел Класико. Самото начало на новата кампания ни залива с нова порция сблъсъци между испанските грандове - този път за Суперкупата на Испания. Днес от 23:00 часа Реал Мадрид приема Барселона на "Бернабеу", а на 17 август е реваншът на 'Hoy Камп".
 
Този път сблъсъкът буди особено любопитство, тъй като се явява първи официален мач и за двата отбора след лятната пауза. Б такива случаи тръпката сред играчи и фенове винаги е по-голяма - едните са обладани от дежурната предстартова треска, а другите са зажаднели са футболни емоции.
 
Ако изобщо може да се говори за фаворит в мач като Ел Класико, то това сега е Реал М. За Белия балет Суперкупата на Испания в момента се явява много по-важен трофей, отколкото за съперника. Жозе Мауриньо и компания са длъжни да се възползват от всеки шанс за реабилитация, тъй като през миналия сезон каталунците ги разгромиха в първенството, а след това ги изритаха и от Шампионската лига. От известно време Реал М диша прахта на врага, по този начин гордостта на клуба е сериозно наранена и затова на "Бернабеу" нямат право да си позволят нов неуспех.
 
Аргументите са в тяхна полза преди днешния сблъсък, тъй като направиха по-пълноценна подготовка през лятото. Тимът постигна добри резултати в контролите (7 победи от 7 мача), играчите натрупаха самочувствие, новите играчи (тези от тях, които за здрави) имаха възможност да вземат максимално участие в предсезонния цикъл.
 
Същевременно в Барса очевидно я карат по-лежерно, сякаш още замаяни от сладкия полъх на триумфа в ШЛ и Ла Лига от миналия сезон. Новият сезон обаче дойде почти неусетно, а поне отстрани изглежда, че стартът ги сварва неподготвени. В приятелските мачове каталунците изредиха няколко лоши резултати (1:2 от Ман Ю, 1:4 от Гуадалахара). Единственото ново попълнение Алексис Санчес се присъедини късно към отбора. Лео Меси е на няколко тренировки и без нито една изиграна контрола. Същото е с Дани Алвеш и Масшерано. Освен това Пеп Гуардиола има няколко кадрови проблеми - Серхио Бускетс е под въпрос за мача заради травма, капитанът Пуйол е аут, а като добавим, че Пике и Шави до последно също лекуваха контузии, това генерира сериозни проблеми най-вече в дефанзивен план.
 
При това положение Реал М се намира в много по-добро физическо състояние. Белия балет почна подготовка още на 11 юли, а каталунците се събраха в пълен състав едва тази седмица. Единствената въпросителна е участието на Серхио Рамос, но той тренира наравно с останалите и е твърде вероятно да бъде използван. Карим Бензема в момента изглежда по-добър отвсякога, а като цяло Жозе Мауриньо може да разчита на всичко най-добро от миналия сезон плюс надеждни опции за смяна от новите попълнения. Въпреки че отпадна от Барса в ШЛ миналия сезон, португалският треньор се слави като изкусен специалист в подобни дуели на разменено гостуване. Осъзнавайки физическия превес на тима си, той със сигурност няма да бърка бетон в защита, за какъвто често го обвиняват, а ще опита да наложи бърза игра, острота в атака, да притиска съперника, да упражнява преса и като цяло да накара отбора си да диктува събитията.

 
За каталунците мачът изглежда по-маловажен. Никой няма намерение да прави трагедии от евентуална загуба, при положение че тимът нито е в оптималното си състояние, нито пък двубой като този за Суперкупата е кой знае какъв дразнител. Да, съперникът е не кой да е, а Реал, но в действителност поражение от Белия балет няма как да заличи терора над тях в последно бреме. Така или иначе все пак и за Барса съществува достатъчна мотивация в сблъсъка, тъй като досега никога не е взимал Суперку-пата срещу Реал. Пеп със сигурност няма как вътрешно да не копнее да направи това, което Ван Гаал (от 1 опит) и най-вече Кройф (от 3 опита) преди него не успяха.
 
 
Днес, 23:00
Суперкупа на Испания, първи мач
Мадрид, „Сантяго Бернабеу”
Съдия: Фернандо Тейшейра Витиенес
Пряко по: ТВ+
 
Вероятни състави:
 
Реал (4-2-3-1): Касияс, Рамос, Пепе, Карвальо, Марсело, Шаби Алонсо, Кедира, Ди Мария, Йозил, Роналдо, Бензема
 
Контузени: Гранеро, Шахин, Алтънтоп
 
Барса (4-3-3): Валдес, Алвеш, Пике, Абидал, Адриано, Шави, Машчерано, Иниеста, Педро, Меси, Вия
 
Контузени: Пуйол, Бускетс

 
 
24 суперкупи са спечелили в Кралския клуб
 
Футболистите и треньорът на Реал Мадрид Жозе Мауриньо имат в колекцията си 24 суперкупи в различните държави, в които са упражнявали професията си. Най-много трофеи има Рикардо Карвальо, който е печелил 3 пъти отличието с Порто и два пъти с Челси. След него е Пепе с 4 (една с Реал М и три с Порто), а третото място си поделят Мауриньо, Касияс и Бензема с по 3.
 
 
Меси минава Стоичков
 
Лео Меси продължава да помита всякакви рекорди по пътя си. Суперкупата на Испания този сезон му дава просто поредната възможност да се запише в историята.
 
Досега аржентинецът е вкарвал в 6 различни финала на Барс. Броим и Суперкупата за финал, тъй като е директен спор за трофей. И така Меси се разписа 8 2 финала за ШЛ (2008/09 и 2010/11), 1 финал за Купата на краля (2008/09), 1 финал за световна клубна купа (2009/10) и 2 финала за Суперкупата на Испания (2009/10 и 2010/11).
 
Заедно с него на върха по този показател в клубната история е Христо Стоичков. Българинът също е вкарвал в 6 финала - 4 за Суперкупата на Испания, 1 за Суперкупата на Европа и 1 за Междуконтиненталната купа. Така с Меси са равни. Лео обаче има цялото време на света да покори еднолично и този връх и първият му опит ще е още днес на "Бернабеу".
 
Освен това в различните мачове за Суперкупи Христо има 6 гола, а Меси още е с 5, което е допълнителен стимул на аржентинеца да го гони.
 
Икер Касияс ще става най-младият с 20 купи
 
Евентуален успех срещу Барса за Суперкупата ще прати Икер Касияс в елитния клуб играчи, спечелили 20 и повече трофея в кариерата си. До момента 30-годишният Икер има 19. В историята на Реал М само трима ще останат пред него - Хенто (24), Ди Стефано (22) и Санчис (21). И тримата обаче са били под границата от 20 трофея, когато са били на възрастта на Касияс. Затова сегашният страж има шанса да стане уникален.
 
Касияс изгражда шампионски характер още 15-годишен, когато става европейски шампион с юношите на Испания. След това събра голям шлем от всички значими трофеи на клубно и национално ниво, с каквито освен него могат да се похвалят само Шави, Иниеста и Пуйол.
 
Баланс
 
ОБЩ БАЛАНС ПОМЕЖДУ ИМ В ОФИЦИАЛНИ МАЧОВЕ: 213 мача, 86 победи за Реал Мадрид, 84 победи за Барселона, 43 равенства, г.р. 351-341 за Реал М
 
БАЛАНС ЗА СУПЕРКУПАТА НА ИСПАНИЯ: 8 мача, 5 победи за Реал Мадрид, 2 победи за Барселона, 1 равенство, г.р. 17-8 за Реал Мадрид
 
ГОЛМАЙСТОРИ В ДЕРБИТО ВЪВ ВСИЧКИ ТУРНИРИ: 18 гола - Алфредо Ди Стефано (Реал М); 15 - Раул (Реал М); 14 - Сесар (Барса), франсиско Хенто (Реал М), ференц Пушкаш (Реал М); 12 - Сантийяна (Реал М)
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5 МАЧА ПОМЕЖДУ ИМ: Барса - Реал 1:1 (ШЛ), Реал - Барса 0:2 (ШЛ), Барса - Реал 0:1 (Купа), Реал - Барса 1:1 (Ла Лига), Барса - Реал 5:0 (Ла Лига) 


Крайният изход от двубоя може да предвидите в играта на Novsport.com "Прогнози"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки