Поканиха „Цар Симеон” на два престижни класик тура в Сърбия

Това са международните турове „Купа Войводина” и „Велика награда на Нови сад”, които са началото на септември в три поредни състезателни дни

Поканиха „Цар Симеон” на два престижни класик тура в Сърбия

Пловдивският колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" получи персонална покана за участие в два силни международен колоездачни пробега на шосе в Сърбия, от типа „Класик”. Това са международните турове „Купа Войводина” и „Велика награда на Нови сад”, които са началото на септември в три поредни състезателни дни.

 

И двете състезания стартират от Нови сад, част са от календара на националната колоездачна лига на Сърбия и са от най-високата категория за еднодневни състезания - 1.2. Двата пробега са включени в календара на международния колоездачен съюз - U.C.I. и са валидни за световната ранглиста при мъжете.

 

Турът „Купа Войводина” е популярен още като „Обиколката на Мичелук”, защото маршрутът му минава около едноименната местност. Включва тежки изкачвания І и ІІ категория, с премии за активност и за катерачи.

 

Една от купите за най-добре представилия се млад състезател дори е наречена именно „Приз Мичелук”.

 

В надпреварата колоездачите тръгват от местността Войводина и ще преминат по трасе Змаяво – Кисач – Руменка – Фуног - Нови Сад - Кач – Шайкаш, с финал Тител.

 

Велонадпревата е с общ старт с дължина на пробега 139 километра.

 

Дължината на втория международен пробег „Велика награда на Нови сад” пък е около в два етапа. В първия колоездачите първо да се пускат в критериум по улиците на Нови сад, резултатите от който не влияят за класирането. Той е по-скоро за загравка на бегачите, както и атракция и реклама на самото състезание.

 

После, във втория състезателен етап програмата включва общ старт, който е валиден за крайното подреждане и носи точки за световната ранглиста.

 

Дължината на трасето му около 130 км. В него бегачите тръгват от Нови Сад към Петроварадин - Иришки Врец - Язак - Велики Радинел – Лежимир -Беочин и финишират отново в Нови Сад.

 

По регламент участващите отбори трябва да бъдат съставени от тимове по 6 състезатели.

 

Преди две години в „Купа Войводина” бегачите на колоездачен клуб „Цар Симеон 1898” демонстрираха тотално превъзходство. Първите 5 места в крайното класиране бяха безапелационно окупирани от състезатели на пловдивския велоклуб, което е безпрецедентен случай в историята на балканското колоездене. Тогава в състава на „царския” тим караха четирима сърби. Горан Шмелцерович финишира първи в Нови сад, пред съотборниците си Драган Спасич и Александър Дукич, останали съответно втори и трети. На четвърто място в крайното класиране се нареди Игор Пайович, а пети стана капитанът на пловдивския клуб Пламен Димов. Голямата петорка от „Цар Симеон 1898” тогава приложи брилянтна тактика по време на 139-километровия пробег и надигра безапелационно основните в хода на състезанието свои съперници - елитните местни клубове „Партизан” /Белград/ и „Металак”.

 

Авторитетният успех се подсилваше от факта, че в състава на „Партизан” тогава се състезаваше голямата звезда на сръбското колоездене - Александър Стевич, световен шампион от 2008 година на шосе в категория "Б". От години той се състезава в САЩ за професионален американски велотим, и бе прелетял Океана специално, за да участва в „Купа Войводина”.

 

От новия сезон обаче „Цар Симеон 1898” залага изцяло на българи в състава си, като разчита предимно на момчета от своята собствена школа.

 

Туровете в Нови Сад и Войводина ще се проведат този сезон за 13-та поредна година.

 

По традиция те събират много от добрите бегачи от Европа и се ползват с голям авторитет. Очаква се в тях да се пуснат над 200 колоездачи от цяла Европа.

 

Главният треньор на „Цар Симеон 1898” Петър Павлов обаче все още не е решил дали да приеме поканата за тези две участия в Сърбия, заради претоварената програма на тима му по време на подготовката за предстоящата Международна колоездачна обиколка на България.

Националите по спортен риболов са световни вицешампиони

Голям успех за родните рибари

България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

Министър Глушков в Пловдив за Деня на спорта

Подкрепи българите на СК по фехтовка и се срещна с кмета Костадин Димитров и студенти

Само за месец! Глушков преодоля забавеното финансиране на спортните клубове

Предишното ръководство на спортното министерство не намери време да разгледа проектите

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки