Световният вицешампион Максим Вилегжанин триумфира в Белмекен

Руснакът спечели 16-то издание на лятното ролер ски състезание за купа СИВЕН

Световният вицешампион Максим Вилегжанин триумфира в Белмекен
Супер-звезди от световна величина в ски бягането, рекорден брой участници, изключително зрелище, оспорвана борба за първите места, многобройна публика, прекрасно слънчево време и отлична организация.Така накратко може да се опише тазгодишното 16-то издание на лятното ролер ски състезание за купа СИВЕН.

В
исокопланинският спортен център Белмекен беше домакин на традиционното 19-километрово изкачване с ролкови ски в свободен стил с масов старт от Юндола до Белмекен в Рила планина. На стартовата линия в центъра на курортното селище Юндола застана внушителна група от 72-ма мъже.

Същевременно за старт по 9-км дистанция от Куртово до Белмекен се готвеха жените (31 на брой) и юношите (25), а на 5-км дистанция – девойките (20), момчетата (8), момичетата (14) и ветераните (10). Така общият брой участници в състезанието възлизаше на рекордните 180 души.

Сред атлетите най-голямо беше присъствието на представителите на Русия – национали (включително 37 ски бегачи от руския мъжки А-отбор) и клубни отбори по ски бягане и биатлон, но освен тях се включиха състезатели от Босна и Херцеговина, Гърция  и, разбира се, от българския национален отбор по ски бягане и от няколко от ски клубовете в страната (Александър Логистикс, Атлас, Бояна, Ихтиман, НСА-Елит 2000, Паничище, Рилски скиор, Рилски спортист, Самоков, Стамболово, Узана).

Стартът беше даден едновременно за всички точно в 10:00 ч.

С най-тежката дистанция – 19-километровото изкачване на мъжете с денивелация от 580 метра, най-бързо се справи не кой да е, а трикратният световен вицешампион в ски бягането – Максим Вилегжанин от Русия. В шампионски стил Макс измина с лекота разстоянието до финала пред ВСК „Белмекен” за 51:40.0 мин., почти достигайки рекорда на състезанието от 51:12 мин., поставен от руснака Сергей Рожков през 2005-та.

Единствено Андрей Смолянин от отбора по ски бягане на Москва успя да подържа темпото на Максим по цялото трасе и дори на няколко пъти се движеше пред фаворита, но в крайна сметка в последния километър от дистанцията видимо съхранилият силите си Вилегжанин дръпна напред и необезпокоявано пресече първи финалната линия.

Андрей Смолянин остана втори, на 8.7 сек. зад лидера, а третото място заслужи друг представител на „Сборная” – Андрей Ларков, с време 52:56.1 мин. За състезателното ниво на участниците говори и факта, че световният шампион по ски ориентиране Иван Алипов от отбора на Тюмен остана чак 10-ти, а шампионът на Русия и победител на Световната купа в Муонио – Сергей Ширяев от отбора на Москва зае 11-тата позиция в класирането.

Специално за ski.bg веднага след финала победителят при мъжете Максим Вилегжанин сподели: „Приятно е, че се провеждат такива състезания, те са интересни. Изкачването с ролкови ски в планински условия е нещо специфично. Ние имаме такава подготовка за Тур дьо ски. Бих искал само да обърна внимание на организаторите да пооправят малко асфалта. Мисля, че всички спортисти ще бъдат благодарни за това. Много ми е приятно, че при първото ми участие в това състезание аз победих, достигайки и времевия рекорд.”
„Като цяло базата на Белмекен ми харесва. Ние идваме често тук. И следващата година планираме да бъдем отново на лагер в Белмекен. Пожелавам развитие на комплекса и всичко най-добро” – допълни Вилегжанин.

За огромно съжаление на многобройната българска публика, струпала се главно във финалната зона пред Високопланинския спортен комплекс „Белмекен”, най-голямата българска надежда за добро представяне в състезанието – победителят в предните две издания на купа СИВЕН и лидер на националния ни отбор по ски бягане Веселин Цинзов, не успя да завърши, тъй като счупи връхче на едната щека още в първата една четвърт от трасето.

Въпреки че до този момент българският национал и състезател на СК „Ал.Логистикс” беше неизменно в лидерската група, а дори на няколко пъти водеше колоната, невъзможността да получи нова щека го лиши от шанс да се бори за добро класиране. При оставащото многокилометрово стръмно изкачване и при положение, че в момента тече интензивен тренировъчен процес на целия национален отбор по ски бягане, след няколко километра без опора на щеките в крайна сметка Веско Цинзов взе правилното решение да прекрати участието си, за да не получи претоварване или някаква по-сериозна травма.

Така в най-дългата дистанция – 19 км мъже, позициите до 52-ро място от 58 завършили бяха изцяло окупирани единствено от руснаци. Чак на 53-то място остана представителят на Босна и Херцеговина Неманя Козарац (1.02:21.1 ч.), на 55-то е неговият съотечественик Стефан Лапатич (1.03:00.9 ч.), а единствените двама българи, достигнали финала, за жалост не успяха да демонстрират възможностите си и останаха съответно на 57-ма позиция в класирането за Бойко Харизанов от СК „Узана” (1.04:02.6 ч.) и 58-ма за национала Иван Бургов от СК „Ал.Логистикс” (1.07:05.2 ч.).

Не по-малко оспорвана „руска” битка се получи и при жените. В крайна сметка, при отсъствието на женския А национален отбор на Русия, първото място спечели представителката на Тюмен Анна Булигина, която измина 9-те километра за 28:32.7 мин., втора остана Лариса Шайдурова от Москва (28:33.4 мин.), а трета – Екатерина Воронцова от Тюмен (28:36.4 мин.).

Най-голям успех за българите в тазгодишната купа СИВЕН постигна Симеон Деянов (СК „Ал.Логистикс”) от Б-националния ни отбор „младежи”, който спечели златния медал при младежите на 9 км с време 26:17.6 мин. Втори остана Александър Селянинов от младшия национален отбор на Русия (26:46.3 мин.), а третото място заслужи Сергей Крипунов от Петродворец, Русия (26:57.3 мин). Йордан Чучуганов от Паничище е 5-ти, Георги Радков от Бояна – 9-ти, Виктор Стоичков от Паничище – 10-ти.
Първи медал за България по спортна стрелба в Осиек

В отборното подреждане сме четвърти

Трикратна олимпийска шампионка аут за Париж

Вижте подробности

Сестри Стоеви отпаднаха във втория кръг на турнир по бадминтон в Сингапур

Вижте подробности

България доминира с двойна победа на Световно първенство по брейкинг за младежи

Вижте подробности

Антоанета Костадинова 5-а в Европа на 25 метра пистолет

Българката записа 20 точки във финала

НОВ ШАМАР ЗА ГРАДЕВ! Антъни е аут до март 2026 година

Световната федерация потвърди наказанието

Хванаха олимпийски шампион с допинг

Браз "гори" за 16 месеца, пропуска игрите в Париж

LZ YACHTING 1991 са големите шампиони в регатата VARNA CHANNEL CUP 2024

Купата им беше връчена от легендата в световното спортно ветроходство Лука Девоти

Министър Глушков присъства на плувния турнир „За Купата на кмета“ в Бургас

Осем победи за българите в надпреварата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки