„Блейд Рънър” бяга първи в щафетата в ЮАР

Атлетът Оскар Писториус, който е с два ампутирани крака, ще трябва да бяга първи за Южна Африка в щафетата 4х400 м. на Световното първенство в Даегу, съобщиха от ръководния орган в световната атлетика

„Блейд Рънър” бяга първи в щафетата в ЮАР
Атлетът Оскар Писториус, който е с два ампутирани крака, ще трябва да бяга първи за Южна Африка в щафетата 4х400 м. на Световното първенство в Даегу, съобщиха от ръководния орган в световната атлетика.

"Този човек е особен случай", сподели шефът на Международната федерация по лека атлетика Ламине Диак за атлета, който бяга с протези от карбон във формата на остриета.

"Просто казахме на Южна Африка, че ако искат той да участва в щафетата, ще трябва да бяга първи, за да няма опасност за останалите атлети", добави той. Долните части на краката на Писториус са били ампутирани когато той е бил на една година заради вроден проблем.

24-годишният атлет обаче ще сътвори история на шампионата в Даегу, където ще стане първият атлет с ампутация, състезаващ се на Световно първенство. Писториус за първи път се състезава срещу физически здрави атлети през 2007 година, но тогава ИААФ (Международната федерация по лека атлетика) измени правилата си и забрани употребата на "каквито и да е технически устройства, колела или други елементи, които дават на един атлет предимство пред друг, който не ги използва".

На следващата година ИААФ дори заяви, че след изследване на учени е установила, че Писториус се наслаждава на предимство пред физически здравите атлети и го извади от състезанията си. Арбитражният съд за спорт обаче отхвърли това решение и позволи на Писториус да участва на Олимпиадата в Пекин през 2008 година, макар тогава той да не успя да се класира за тима на страната си. Вместо това той спечели златните медали на Паралимпиадата в дисциплините 100, 200 и 400 метра. 

 

Най-добро време за сезона на 800 м

Вижте подробности

Саръбоюков със сребро в скока на дължина в Австрия

Следващият старт на българина е на Балканския шампионат по лека атлетика в Измир

В Плевен: Над 800 участници в Маратона на приятелството

Те са от над 17 националности

Тихомир Иванов покри норматив за Европейското първенство

29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията

Ружди Ружди с пета световна титла

Вижте подробности

Зам.-министър Стоян Андонов награди шампиони на лекоатлетически турнир „Нови звезди“

Вижте подробности

Алекс Начева се завърна с победа в тройния скок

Вижте подробности

ОБЗОР: Кенийски победи на Маратон Варна, българите с бронз

Емблематичното за града събитие бе съпътствано от уникален спортен празник

Мароканец спечели полумаратона във Варна

Янислав Тодоров и Памела Ени триумфираха в бягането на 10.5 километра

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки