Матеус: Това е мачът на годината за нас, трябва да върнем вярата на хората в българския футбол (видео+снимки)

„Ако стадионът не се напълни сега, се питам дали някога ще се напълни”, смята германският специалист

Матеус: Това е мачът на годината за нас, трябва да върнем вярата на хората в българския футбол (видео+снимки)
Селекционерът на националния отбор по футбол – Лотар Матеус, даде първата си пресконференция преди съдбоносната евроквалификация с Англия, предаде репортер на Novsport.com. Както е известно, в петък двата отбора се изправят един срещу друг на националния стадион „Васил Левски”, като единствено победа оставя „лъвовете” в борбата за класиране на европейското първенство в Украйна и Полша следващото лято.

Срещата с медиите започна с въпроси за състоянието на Мартин Петров и затова защо Владо Гаджев не е повикан в състава, на които Матеус отговори така: „Мартин тренира на пълни обороти сутринта и според мен ще е готов за петък. А защо един или друг футболист не е в отбора е решение на треньорското ръководство. Смятаме, че един играч е по-подготвен от друг и заслужава да е повече в тима. Не съм викал младежи, защото на тях им предстои много важен мач с Холандия в Ловеч. Искрено се надявам младежите да постигнат някакъв успех, защото колкото повече победи трупат, толкова по-добре за българския футбол, все пак те са неговото бъдеще”.

„Говорихме преди малко за Мартин, който играе на позицията на Райков. Спряхме се на него, защото от началото на сезона показа, че има качества и талант. Търсехме играч на тази позиция, сега той ще може да опита да се наложи в състава. Имам доста идеи за състава, но се надявам да отсея правилната, за да постигнем добър резултат срещу Англия”, каза Матеус за първата повиквателна на Райков в националния.



„Ако нищо не се случи през следващите 3 дни Михайлов ще бъде на вратата, Стилиян ще бъде капитан, и Мартин ще започне, ако няма нови проблеми около него. Благой Георгиев също ще бъде титуляр. Улесних малко работата на журналистите, дадох Ви 4 имена, утре може да Ви дам още 3 и на пресконференцията в четвъртък ще кажа още двама. Последните двама ще ги запазя за себе, защото може и да искам да изненадам с нещо наставника на Англия”, разкри специалистът.  

„Не се страхувам от този мач, мотивацията е крайно различна от мача с Беларус. Играчите ми казаха, че се срамуват от станалото в Минск, което е добре за нас. Когато се представим като един компактен отбор на терена, тогава можем да се надяваме на нещо. Във футбола всички е възможно и ако победим Англия ще имаме добър шанс да се класираме поне на бараж. Ако постигнем добър резултат срещу Англия, футболистите ще получат това, което им липсва - самочувствие. Именно заради това смятам, че това е ключовият мач за тези квалификации. Сигурен съм, че публиката, която ще дойде на стадиона ще бъде нашият 12-и играч”, каза още легендата на немския футбол.



Матеус определи и предстоящия сблъсък с „трите лъва” като мачът на годината за родния ни футбол: „Това определено е мачът на година за българския футбол. Англия обаче разполага със страхотни състезатели, но те са под напрежение, защото искат да се класират директно за европейското първенство. Те са длъжни да спечелят срещу нас, но аз не виждам Англия като един стабилен отбор, и те имат своите върхове и спадове”.

„Ние определено сме аутсайдери, но според мен имаме своите шансове да ги победим. За мен всеки мач е специален, но съм най-щастлив за футболистите и феновете, защото ще имат възможността да се изправят срещу тим като Англия”, заяви Матеус.

„Имаме футболист, които вярват във възможностите си и които вярват, че можем да бием Англия. От друга страна ние можем да си мислим много неща преди мача, но трябва да покажем кое е възможно и кое не на терена. Това, което е важно за мен е да играем с променен манталитет и страст за България, за да можем да победим Англия. Когато сравняваме играчите ние сме аутсайдери, но когато става дума за колектив ние можем да ги изненадаме. Те не са толкова стабилни през тези квалификации и това се доказва от факта, че са с равни точки с Черна гора”, вярва селекционерът на „трикольорите”.



„Ние нямаме играч като Рууни, но аз може би имам идея как да го извадя от играта. Ние обаче не трябва да се съсредоточаваме само върху него, защото в атака те разполагат с футболисти, които могат да решат срещата с едно отиграване. Не можем да променим това, което се е случило в миналото, можем само да се поучим от грешките си срещу Беларус. В този момент аз съм треньора и искам да мотивирам футболистите, да им подскажа някои идеи как да направят някои неща и да победим. Играчите ще се чувстват много по-уверени, защото играят пред собствена публика и ще чувстват нейната подкрепа”, призна Матеус.

Немецът призна още, че се надява стадионът да се напълни, защото няма по-добра алтернатива в петък вечер от това да гледаш на живо България и Англия: „Ако за този мач стадионът не е пълен, то трябва да си задам въпроса дали въобще може да се напълни този стадион. Един от най-добрите отбори в света идва в София, а освен това това е последният ни шанс за класиране на европейското. Времето в петък също ще е много добро, затова какъв по-добър начин да си прекараш петък вечер от това да дойдеш на стадиона да гледаш България и Англия”.

„Надявам се ние да играем по различен начин, не ме интересува как ще играят те. С един добър резултат срещу Англия можем да върнем доверието на феновете в българския футбол и това ще бъде задачата ни в петък”, заяви Матеус.



Родните журналисти не пропуснаха да попитат специалиста и за разразилия се скандал след загубата в контрола от Беларус с 0:1. Тогава се появиха информации, че група футболисти, въпреки забраната на Матеус, са напуснали стаите си и са отишли да разпуснат в местна дискотека: „За скандала в Минск, той вече е в миналото. Аз вече съм говорил с играчите, те разбират, че са сбъркали и някои бяха наказани финансово. Аз обаче няма да споменавам имена, защото работа на журналистите е да ги открият. Сигурно е обаче, че в следващите 40 години аз няма да забравя имената им, защото това, което направиха не беше коректно. Всеки обаче може да сбърка, но само веднъж. Разбрал съм се с президента на БФС и съм казал и на играчите, че ако някой от тях допусне същата грешка, то той повече няма да играе за нашия отбор”.

„Водих доста разговори с играчите и знам какво да направя, за да ги мотивирам. Нямаме какво да губим, защото те са фаворити. За футболистите е много важно, когато треньорът разговаря на четири или повече очи с тях. Казвам на повече очи, защото понякога ми се налага да ползвам преводач. Сигурен съм, че с всяка тренировка играчите получават помощта, от която се нуждаят. Радвам се, че сега ще имам повече време за подготовка, защото преди мача в Минск имахме възможност да направим само една тренировка, която е крайно недостатъчна за такъв мач”, разкри Матеус.



„Вижда се, че Тунчев е футболист с много опит, но от друга страна той не е играл от година и половина. Той обаче със сигурност може да помогне на отбора за в бъдеще, но все още има няколко дни, в които да избистря докрай стартовия състав”, призна германецът.

„В момента мисля мач за мач и ще се радвам много, ако успеем да вземем 3 точки в петък. Чак след това можем да мислим за нови три точки. Не трябва да мечтаем, трябва ни доста късмет, затова не мога да обещая, че ще вземем 9 точки в следващите 3 мача, дори Моуриньо не може да го направи. Мога да обещая само, че ще дам всичко от себе си, за да мотивирам играчите за двубоя с Англия и в петък да направим един велик мач”, завърши наставникът на „трикольорите”. 
Шефът на Спартак Варна: Ще подпишем с най-добрия треньор

„Имахме три-четири варианта", заяви Павлин Николов

Лудогорец завоюва и трите Елитни шампионата

Отлично представяне на младите таланти на разградчани

Вратар си тръгна от Етър

Отбори от елита с интерес към Мартин Величков

Стойчо Младенов: Очаквам добри резултати от националния отбор

"Представянето при Илиан Илиев е възходящо", смята легендата на ЦСКА

Томаш се разбра със Спартак (Вн)?

На "Коритото" продължават да пазят в тайна новия треньор

Пълен успех за Лудогорец в Елитните групи

Тимът до 15 години спечели първенството

Клод Гонсалвеш разкри защо избра Лудогорец

Халфът премина в Разград от Жил Висенте

Стойчо Младенов: Илиан извлича максимума от всеки един национал

"Надявам се скоро да се класираме на голям футболен форум"

Дюлгеров поема към Шотландия?

Националът вече е свободен агент

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки