Прегазихме „черната котка” Полша и продължаваме напред (видео)

Волейболистите биха "Дружина полска" с 3:1 и си осигуриха най-малко плейоф на Евроволей 2011

Прегазихме „черната котка” Полша и продължаваме напред (видео)
Българският национален отбор по волейбол постигна първа победа на Евроволей 2011 и със сигурност продължава напред в първенството на Стария континент. Днес играчите на Радостин Стойчев показаха истинското си лице и заличиха провала срещу Словакия с хубава победа с 3:1 (в отделните геймове 19:25, 25:22, 25:22, 25:23) над традиционно неудобния съперник Полша.

В първия гейм срещу „Дружина полска” изглеждаше, че историята от вчера ще се повтори. Нашите момчета играеха разконцентрирано и нямаха необходимото самочувствие. Полша дръпна още в началото, но се оттегли на първото техническо прекъсване само с точка аванс. След това обаче възпитаниците на Андреа Анастази качиха разликата до 7 точки при 20:13 и отписаха частта за нас. После спокойно си довършиха работата и Полша поведе с 1:0 гейма след 25:19.

Вторият гейм обаче беше този, който прероди нашия състав. Матей Казийски и капитанът Владо Николов поведоха „лъвовете” към успеха. Още в началото взехме аванс от 4 точки след 8:4. Поляците обаче изравниха за 12:12 и Стойчев взе прекъсване много навреме, за да овладее нещата. Това обаче не помогна и съперникът поведе първо с 16:13, а после с 20:18. Чудесен блок на Теодор Тодоров и грешка на Кубиак обърнаха нещата и България поведе с 21:20. Това сякаш пречупи Полша и ние затворихме гейма след 25:22 и 1:1 в геймовете.

В третия гейм не дадохме никакъв шанс на противника. В самото начало нашите волейболисти дръпнаха с 2 точки при 5:3. Държахме дистанцията от 2-3 точки постоянна, а при второто техническо прекъсване вече дори я бяхме увеличили до 4 точки – 16:12. Йосифов направи 22:16 и нямаше как да изпуснем гейма. До края Полша опита да се върне в частта, но не позволихме това и Тошко Алексиев мощно прати топката в противниковото поле за 25:22 и 2:1 гейма в наша полза.

Четвъртият гейм беше най-оспорван. Отново нашите имаха надмощие и бяха по-уверени в себе си. Водехме с 1-2 точки, но Полша пак изравни за 12:12. Тогава обаче и късметът ни помогна, като на няколко пъти играчите на „Дружина полска” пратиха топката в аут. Равенството отново беше налице при 22:22. Полша отчаяно се опитваше да се добере поне до едната точка, която осигурява загубата с 2:3.

Те бяха подпомагани от френетичната си публика, която огласяше зала „О2 Арена” в чешката столица Прага. В крайна сметка обаче България се добра до 2 мачбола. Първият шанс бе пропилян, но при вторият съдбата ни се усмихна. Поляците се справиха добре в защита след своя лек сервис, но след едно недоразумение и подхлъзване в тяхното поле, топката най-сетне падна на игрището в тяхната половина.

Това сложи началото на бурна радост в нашия щаб. Тази победа с 3:1 осигурява на България участие поне в плейофа за ¼ финалите. При добро стечение на обстоятелствата утре можем дори да заемем лидерското място в група
“D” и да избегнем допълнителния мач.

Утре България играе с Германия от 16:00 часа в последен мач от групата за нас. Днес Германия загуби от изненадата Словакия и стои твърдо на последна позиция. България е на втора позиция с 4 точки, лидер е Словакия с 5, а Полша е трета с 3.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки