В Германия, Хърватска и Русия уволниха Матеус, но той отсече: Оставам!

„Двама мъже на честта си стиснаха ръцете”

В Германия, Хърватска и Русия уволниха Матеус, но той отсече: Оставам!

За Лотар Матеус става много тясно в България", написа най-тиражният вестник в Европа „Билд". Изданието цитира думи на премиера Бойко Борисов след благотворителен мач в четвъртък по адрес на немската легенда. Добавя и атаката на първия вицепрезидент на БФС Йордан Лечков.

„Според Борисов третодивизионният „Витоша" (Бистрица), където той играе, се защитава по-добре от националния отбор на България - пише „Билд". Йордан Лечков иска в следващите 4 г. треньор да е Любо Пенев. Днес има огромни въпросителни дали Матеус ще продължи работата си като селекционер на България”, допълва изданието.

Вчера, както Novsport.com вече съобщи, медиите в Русия и Хърватска също гръмнаха с новината, че германският спец ще бъде освободен от поста си.

Заместниците на Матеус, според информации в двете страни обаче са различни. В Русия поддържат тезата на „Билд”, че на поста ще бъде назначен треньорът на Литекс Любо Пенев, докато хърватският вестник "Вечерни лист" твърди, че Красимир Балъков вече е получил предложение да поеме тима лично от президента на БФС Борислав Михайлов.

Той е присъствал на дeрбuтo между водения от Бала Хайдук и Динамо Загреб (1:1). "Не съм разговарял за селекционерския пост на България. Михайлов дойде в Хърватска, но говорихме по други теми", опита да избяга от темата Балъков пред "Вечерни лист". Член на управата на Хайдук обаче е признал пред изданието, че в навечерието на дербито Балъков е получил предложение да води националния ни отбор.

В Хайдук са сериозно притеснени от намеренията на БФС, но не смятат да пускат Балъков.

Поради тази причина в Хърватска пишат, че има вероятност Бала да поеме трикольорите следващото лято, когато ще е приключил сезона с Хайдук.

Към момента коментарът на Краси по темата е:

„Няма такова нещо. Въобще не съм виждал Боби. Разбрах, че е бил в Загреб заради някаква конференция на УЕФА. Член на управата на „Хайдук" също е бил там и когато се върна, ми предаде много поздрави от Боби. Това е всичко", поясни Бала, след което коментира накратко и ситуацията около националния отбор.

„За мен най-важното е да има концепция и треньорът да се ползва от подкрепата на футболния съюз. Матеус трябва да бъде оставен да работи още един квалификационен цикъл. Честа смяна на селекционери не води до нищо добро.

Не може да вземаш треньор и да го преценяваш след два мача. Трябва да си наясно какво може и с какво ще е полезен на отбора."

Самият Лотар Матеус също е сигурен, че ще продължи да води българския национален отбор.

Това става ясно от изявление на германската легенда пред кьолнския в. „Експрес".

„За мен устната уговорка със стискане на ръцете на практика означава продължаване на договора. Загубихме два мача. В такава ситуация един президент, естествено, е под натиск. Това ми е ясно.

За мен обаче няма съмнение, че договорът ми ще бъде продължен до 2013 г., защото двама мъже на честта скрепиха уговорката си за това със стискане на ръцете", казва Матеус.

Още миналия месец президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че се разбрал с рекордьора по мачове за бундестима за преподписване на сключения преди 1 г. контракт.

След загубите от Англия и Швейцария той все пак остави вратичка и за друг вариант, като на връщане от Базел каза, че най-вероятно Матеус ще остане селекционер, но ще обсъди това с Изпълкома на БФС.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки