Скандал с наркотици разтърси английския футбол

Около 50 футболисти на Острова шмъркали редовно, сред тях е и национал на Шотландия

Скандал с наркотици разтърси английския футбол

Десетки британски футболисти, включително такива от Премиършип, не са преминали тестове за кокаин, екстази и канабис, но техните имена са държани в тайна от Англрийската футболна асоциация. Това разкриха авторите на предаването "Dispatches", излъчено снощи по английския "Channel 4".

 

Представени бяха цяла редица детайли, хвърлящи срамно петно върху Футболната асоциация и свързани с държани в тайна резултати от подобни тестове. Бяха назовани и конкретни имена на играчи, непреминали допинг-тестове, като сред тях е бившият футболист на Бирмингам Гари О`Конър, сега носещ фланелката на Хибърниън.

 

През октомври 2009 г., когато резултатите от теста на О`Конър са се оказали положителни, той е бил дисквалифициран, но ФА и Асоциацията на професионалните футболисти са предпочели да не разгласяват тази информация, мотивирайки се с желанието да помогнат на играча да се реабилитира. След това Бирмингам официално съобщи, че шотландският нападател е контузен, а по-късно той бе преотстъпен на Барнзли. Генералният мениджър на "песовете" Дан Роулинг смята, че Бирмингам са постъпили нечестно, скривайки подробностите за ситуацията с О`Конър.

 

"Ако знаехме за това, никога не бихме подписали с него, но нито Бирмингам, нито който и да е ни каза нещо", коментира Роулинг. Сред уличените в употреба на наркотици е и бившият нападател на Фулъм Елвис Хамънд, кариерата на който бе провалена, след като през септември 2003 г. в кръвта му бяха открити следи от кокаин и той бе дисквалифициран за 6 месеца. Друг уличен е бившият халф на Крю Алекзандра Лойд Макгоуън, който в периода 2004-2005 на три пъти не успя да премине допинг-тестовете, както и бившият нападател на Рочдейл Лий Торп.

 

В снощното предаване се твърди, че ФА досега държи под секрет подробности за 43 подобни случаи. По юридически съображения имена не бяха съобщени, но става въпрос за играчи на Евертън, Нотингам Форест и Транмиър Роувърс. Освен всичко, в периода 2007/2010 не са били направени 240 теста, тъй като футболистите не са се явили, въпреки че за такова неявяване могат да бъдат дисквалифицирани. Бяха разкрити и очевидни несъответствия във връзка с наказанията на играчите, уличени в употреба на наркотици. Най-яркият пример е случаят с бившия нападател на Уест Хям и Англия Шон Нютън.

 

През 2006 г. след финала за Купата на Англия срещу Мидълзбро той се провали на тестовете и бе дисквалифициран за 7 месеца, а съгласно правилата, ако пробата на играча е положителна в деня на мача, това води до автоматична дисквалификация за две години.

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки