Иван Стоянов: Искам пак да вкарам на Левски

След близо година и половина в руския Алания нападателят Иван Стоянов се завърна в България. Вместо обаче да облече пак екипа на ЦСКА или да отиде при Любо Пенев в Литекс, той избра Лудогорец

Иван Стоянов: Искам пак да вкарам на Левски
След близо година и половина в руския Алания нападателят Иван Стоянов се завърна в България. Вместо обаче да облече пак екипа на ЦСКА или да отиде при Любо Пенев в Литекс, той избра Лудогорец. „Тема спорт” потърси за интервю племенника на Йордан Лечков да разкаже първите си впечатления от хита в „А” група и очакванията му за сезона.

Иване, изненада много хора, ка­то прие офертата на Лудогорец, кое те накара да го направиш?
- Имаше малко време, докато за­твори трансферният прозорец, и трябваше час по-скоро да си наме­ря отбор. Не исках да оставам по­вече в Алания. Получих предложе­нието от Лудогорец, видях, че мал­ко или много отборът е взел добри футболисти, и го приех. Не съм се замислял кой знае колко. Надявам се да се представим колкото е въ­зможно по-добре и да сме колкото се може по-напред в класирането.

Говореше се, че и Литекс е ва­риант за теб, както и ЦСКА, къде­то феновете те заобичаха много.
- Чувам от вас, журналистите, че е имало нещо такова. На мен лично никой не ми се е обаждал и не ме е търсил, нито от Литекс, ни­то от ЦСКА. В клуба дали са пита­ли, не съм наясно, но на мен лично не са ми се обаждали.

С Алания защо не се получиха нещата? В началото тръгна доб­ре.
- Да, така е. Всичко започна страхотно, но после, като изпад­нахме, дойдоха трудностите. Проблемът бе, че в Първа лига могат да играят само трима легионери, а ние бяхме 7-8 и треньорът ни вър­теше постоянно. Казах им обаче, че ако няма да играя във всеки мач, няма да стоя тук, ако може да ми намерят клуб или да ме преотстъ­пят някъде. Те ми отговориха, че няма проблеми и ако желая да си на­меря отбор, който да ме купи, ня­ма да ме спират. С Лудогорец се разбрахме. Откупиха правата ми и съм техен играч.

Не желаеше ли да се върнеш примерно в ЦСКА?
И аз го исках, но на този етап ня­маше как просто да стане, тъй ка­то никой не ме потърси.

Как видя играта на Лудогорец срещу Славия и какви са първите ти впечатления от хита в А група?
- Играхме доста добре и ако продължаваме така, ще им бъде много трудно на другите отбори.

Може ли да се говори за нещо повече от Европа на този етап? Защото се вижда, че Лудогорец има наченки дори и за титла.
- Всеки си мечтае за нещо тако­ва, но нека първо да влезем в трой­ката, пък после ще си говорим за Ли­га Европа и Шампионската лига или, където се класираме. В Лудогорец са събрани много добри футболисти и мисля, че ще стигнем доста напред.

Ще тe върна малко назад във времето. Каква беше истината за срива на ЦСКА през зимата на 2010 година?
- При Любо Пенев отборът беше сериозен. Той, като напусна, и всич­ко се развали. Скандали има навсякъ­де. Във всяка държава и всеки от­бор. Не мога да кажа какъв е бил точно проблемът. Не знам какво се е случило, нито при въпросното из­лизане, когато Любо наказа доста от играчите, нито после в ресто­ранта с феновете. Но оттогава не­щата тръгнаха назад. Любо пък не успя да се разбере с президентите или те не можаха да се разберат с него - не знам. За мен обаче Любо Пенев е един от най-добрите тре­ньори в България. Ако тогава той беше останал и бяхме запазили ко­лектива, спокойно можеше да ста­нем шампиони. Разбирахме се много добре.

В националния отбор кариерата ти също не върви така гладко. Първо скандал с Мъри, после при Матеус винаги те обявяват в пър­вия списък, а после не те викат. Имаш ли обяснение защо?
- При Мъри тъкмо ми беше тръг­нало в Русия и бях в добра форма, а той ме пусна само за две минути в края в контролата с Белгия. Как да съм доволен, след като съм бил във форма, вкарал съм голове на шам­пиона на Русия и на Ростов. Сега при Матеус... човекът си решава, а пък и два мача играя, два мача не играя в Алания. Нормално е, като не играя редовно, да не ме вика.

Да се върнем на темата Лудого­рец. Предстои ви трудна визита на Черно море, ще успеете ли да излезете и от този мач без загу­ба?
- Стадион "Тича" е сигурно едно от най-трудните места за гостуване в България. Ще бъде напрегнат мач, но да се надяваме, че ще си тръгнем с трите точки. Черно мо­ре също започна силно шампионата и показа, че с тях трябва да се съоб­разяват всички.

Успя да се адаптираш вече към отбора, който придоби доста многонационален вид?
- Да, в Лудогорец колективът съ­що е добър. Доста от момчетата ги познавам отпреди. Моят съграж­данин Димо Бакалов ме въведе бързо в обстановката.

Всички говорят за еуфорията в Разград, но вие така и не успявате да се докоснете до нея, тежи ли ви това?
- Надяваме се до пет-шест дни да се върнем в града. Живот и здраве с Левски трябва да ни е първият на­истина домакински мач.

Ще успееш ли пак да вкараш на сините както с ЦСКА?
- Тайничко се надявам, че ще ус­пея.

Мнозина казват, че който отиде в Лудогорец, го прави заради пари­те там. Ти от тези играчи ли си?
- Не мога аз да отида в Лудогорец заради парите. В Русия взимах двой­но повече, отколкото тук. Можех да си остана там и да си стоя резер­ва, и да си получавам заплатата. Аз искам да играя и да радвам хората. В Лудогорец организацията е на изклю­чително високо ниво, а от трансфе­рите и вложенията по стадиона се вижда, че и финансово са добре не­щата.

Гледа ли играта на ЦСКА при Радуканов и как ти се вижда тя?
- Гледах двубоя с Локо Пд. Мисля, че ЦСКА трябва да играят много по-добре. Ако ние играем така, както срещу Славия, мисля, че ще срещнат много проблеми и ще ги бием, както и Левски, така и ЦСКА. 
Загорчич: Ще направим всичко по силите си за Европа

„Да си национал на България е върхът на кариерата ти“

От Ботев: Славия си заслужи успеха

„Искахме да се надиграваме, но не се представихме силно след червения картон“

Вальо Илиев: Равностоен мач и ценен опит за младите

„Резултатът е закономерен“, заяви треньорът на ЦСКА 1948

Киров: Закономерно равенство, разликата остава само точка

„Получи се равностоен двубой“, заяви треньорът на Арда

Ас на Ботев: Не знам дали оставам

Вижте подробности

Във Франция: Юношите на ЦСКА с успехи над Монако и Лил

На силен международен турнир

Потвърдено: Солени глоби за ЦСКА, Локо Пд и Левски

Вижте всички решения на Дисципа

ЦСКА се готви без двама за последните си 2 мача

"Червените" отбелязаха рождения ден на Борис Станков

Футболист от Серия D има интерес да пробва късмета си в България (видео)

Историята на Афолаби Сойеми-Олалоде е много интересна

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки