В процедурата по фалита няма нищо страшно за ЦСКА, заяви адвокат

"ЦСКА и Левски преди всичко са идеи, останалите са регионални каузи и няма как да вълнуват толкова хора"

В процедурата по фалита няма нищо страшно за ЦСКА, заяви адвокат

Адвокат Ивайло Дерменджиев е един от арбитрите в Международния арбитражен съд по спорта в Лозана (КАС). Водил е едни от най-тежките дела в български спорт, като това на Гълъбин Боевски за положителната проба. Напоследък работи главно по казуси във футбола.

- Г-н Дерменджиев, ЦСКА пусна молба за стартиране на процедура по несъстоятелност в съда. Има ли за какво да се притесняват феновете?

- Не. Това е една нормална процедура, която в крайна сметка може да се окаже и полезна за клуба. В цял свят фалират отбори, фалират бизнеси. Процедурата ще оздрави дружеството, като накрая някой ще го придобие. И което е най-важното - няма опасност за идеята. Защото ЦСКА и “Левски” преди всичко са идеи. Както и да са облечени - като търговско дружество, като каквото и да е друго дружество. И както да са експлоатирани, използвани, разцепвани и прочее. Останалите са регионални каузи, няма как да вълнуват толкова хора. В крайна сметка идеята ще остане. Може би паралел в тази ситуация е Васил Левски. За някои е бил хулиган, за турците - враг, обесили са го, но той е там - на пиедестал. Идеята му е вечна. И я харесват и левскари, и цесекари, и леви, и десни. ЦСКА не е единственият клуб, който е тръгвал от фалита нагоре. Всичко зависи от това как ще бъде управляван в бъдеще.

- Напоследък в КАС има доста футболни казуси. С колко са се увеличили?
- С около 10%. Това е нормално. Все пак футболът привлича огромни средства и интереси. И в крайна сметка се стига до съд, когато едната от страните не е доволна. Увеличение има, но вече има и изградена практика, която помага при решаването на казусите.

- Следите ли развитието на делото с щангистите ни, които бяха хванати с допинг?
- Доколкото има информация в медиите. За мен лично според новия антидопингов кодекс имаме всички шансове те да бъдат оправдани. Защото той даде шанс да се предоставят доказателства, да се търси причината за едно такова нарушение. Измести се тежестта на доказателствата. Преди просто се действаше на принципа - открито ти е нещо, наказанието за това е толкова и край. Сега има различни наказания, има различни хора, които могат да са виновни. В крайна сметка това е добре за спорта. Спомням си един случай, който ми бе разказан от един колега. Бразилски футболист, излязъл от гетото, който прави трансфер в Европа. Хващат го с кока и отнася 2 години. На заседанието отишъл американски адвокат. Той директно обяснил, че е наясно, че няма правни основания, но има човешки. Всички били наясно, че това момче няма как да се върне в гетото, защото ще го убият. Но по стария кодекс нямало какво да направят и потвърдили наказанието.

- Наскоро КАС откри офис и в Китай. Защо?
- Защото има доста дела в Азия и такава е практиката. Да има и регионални офиси, а не всичко да идва в Лозана. Използвах откриването и отправих покана към шефовете на КАС да дойдат в София. Което е от изключителна важност за български спорт, защото последната инстанция в споровете сме ние.

- Кога може да се реализира това посещение?
- Сигурно идната година в началото. Сега предстои конгрес, на който ще се съгласува програмата. Надявам се, че поканата ще бъде приета.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки