1. Novsport
  2. Волейбол
  3. Радо Стойчев: Не правихме сметки, защото имаме морал

Радо Стойчев: Не правихме сметки, защото имаме морал

„Победата на Русия е напълно заслужена”, отсече селекционерът

Радо Стойчев: Не правихме сметки, защото имаме морал

Селекционерът на българския национален волейболен отбор Радостин Стойчев категорично каза, че никога няма да нареди на своите възпитаници да загубят нарочно и да си правят сметки, защото тимът има морал и се съобразява с принципите на спорта.

 

„След първия гейм на практика не ние оставиха много възможности, така че заслужено победи отборът на Русия“, каза Радо Стойчев след двубоя със Сборная, в който спечелихме първата част, но загубихме следващите три.

 

„Дали сме тръгнали за финал или за полуфинал, в един такъв турнир може да се случи всичко, без значение за това, че имахме големи амбиции. От федерацията не са ми поставяли цел за титла или финал.“

 

„Аз не мога да искам от играчите ми да загубят мач, това е против принципите ми за спорт. В нашия отбор тази дилема никога не е стояла. Не сме имали избор, да загубиш нарочно е избор, както е избор да откраднеш, това не е избор. В спорта целта е една – победата, не могат да се правят сметки, защото имаме морал. И за в бъдеще ще продължавам да правя така и да разсъждавам по същия начин, независимо какво ще ми коства това. Не мога да се прибера вкъщи и да кажа на 8-годишния ми син, че е трябвало да загубим“, обясни Стойчев гнусните сметки и умишлените загуби, които правят в съвременния волейбол правят дори отбори като Бразилия и Полша, за да избягват срещи със силни съперници след груповата фаза”, коментира той пред „Дарик”.

 

„Вторият съдия беше абсолютно неадекватен. В първия и четвъртия гейм даваше за тях точки, които бяха за нас. След края дойде главният съдия и ми се извини“, каза още националният ни селекционер.