Тайсъна срещу Мохамед Али на финала в Самоков

Двубоят му в зала „Арена Самоков” е втори в програмата на финалите и ще започне в 18:45 часа

Тайсъна срещу Мохамед Али на финала в Самоков
Даниел Асенов ще се изправи срещу стария си познайник Мохамед Али (Вбр) във финала в кат. до 52 кг на европейското първенство по бокс за мъже в Самоков. 18-годишният ни състезател е единственият българския боксьор, който ще спори за титла от шампионата. Двубоят му в зала „Арена Самоков” е втори в програмата на финалите, ще започне в 18:45 ч. и може да се гледа на живо по БНТ HD.

Тайсъна, както е известен Даниел Асенов, има да си връща на британеца с емблематичното име Мохамед Али, тъй като загуби от него с 1:2 съдийски гласа на финала на европейското за младежи в Загреб през 2014 г. Освен това Али постоянно е с едно стъпало пред българина на големи първенства в последната година.

На световното за младежи в София 2014 Асенов отпадна на 1/4-финалите, а Али спечели среброто. На младежката олимпиада в Нанджинг 2014 г. британецът спечели бронз, а Тайсъна остана пети, като и двамата отстъпиха пред олимпийския и световен шампион за тази възраст Шакур Стевънсон от САЩ. На Европейските игра в Баку 2015 обаче Мохамед загуби първия си мач, а роденият в Кукорево българин отпадна на ¼-финал. Сега в пряк двубой Тайсъна има възможност да покаже кой е по-добър. 

При успех Даниел Асенов ще спази традицията на всяко европейско за мъже, на което сме били домакини, да печелим титла. Във Варна през 1983 г. със злато се окичват Ивайло Маринов, Петър Лесов и Емил Чупренски. В Пловдив през 2006 г. Борис Георгиев става първи, а Детелин Далаклиев и Спас Генов са вицешампиони. 

Последният европейски шампион по бокс за България е Кубрат Пулев в Ливърпул през 2008 г., а последните ни медали преди Самоков са спечелени от Тервел Пулев (сребро от Анкара 2011) и Георги Андонов (бронз от Анкара 2011).

Както е ясно, българските национали ще завършат 41-вото европейско първенство с 5 отличия след бронзовите медали на Тинко Банабаков (49), Елиан Димитров (60), Тервел Пулев (91) и Петър Белберов (+91).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки