1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. "Театъра на мечтите" вдига завеси за сблъсъка на поколенията в английския футбол

"Театъра на мечтите" вдига завеси за сблъсъка на поколенията в английския футбол

Шампионите посрещат своите подгласници на "Олд Трафорд"

"Театъра на мечтите" вдига завеси за сблъсъка на поколенията в английския футбол

Днес в 18:00 часа ще стартира дербито на уикенда в английския футбол между първенеца Манчестър Юнайтед и вицешампиона Челси.

Юнайтед започна блестящо сезона във Висшата лига, печелейки всичките 12 точки в първите 4 кръга. „Червените дяволи” вече вкараха умопомрачителните 18 попадения, което е безспорен рекорд за този етап от кампанията.

Освен това, тимът на Фъргюсън е в серия от 17 поредни успеха у дома за първенство. Уейн Рууни е в блестяща форма, вкара два поредни хеттрика и също не спира да чупи рекорди.

На "Олд Трафорд" изглежда, че всичко тече по мед и масло, но сега предстои по-особен мач. Манчестър Юнайтед винаги трябва да бъде максимално концентриран, когато на хоризонта се задава сблъсък с Челси. „Сините” са възможно най-неприятният съперник за „червените дяволи” в Англия.

Момчетата от "Стамфорд Бридж" са единственият отбор в историята на Висшата лига с положителен баланс срещу Юнайтед - имат 13 победи и 11 загуби.

Никой не може да се похвали с толкова много успехи срещу сър Алекс за първенство. Ако вкара гол днес, Челси ще стане първият тим във Висшата лига, вкарал 50 гола на 19-кратните шампиони.

Откакто Роман Абрамович дърпа конците в Челси, Юнайтед има само 4 победи в 16 мача срещу сините. Сър Алекс спечели последния сблъсък, но сега против него говори фактът, че не е взимал два шампионатни успеха поред срещу този съперник от 23 години.

Именно Челси е отборът, който за последно успя да победи Юнайтед на "Олд Трафорд" (2:1). Това се случи април 2010 година.



Треньорите

На афиша за този сблъсък ще пише, че това е първата битка между най-възрастния мениджър във Висшата лига и най-младия му конкурент. Светкавиците на фотографите при ръкостискането между сър Алекс Фъргюсън и Андре Вияш-Боаш преди мача ще са само част от сценария.

Двамата всъщност вече се познават лично, след като се срещнаха на един треньорски семинар на УЕФА в Нион миналия месец. Първият сблъсък на тези треньорски умове обаче ще бъде тук и сега на „Олд Трафорд". Край Женевското езеро Вияш-Боаш си побъбри с другите елитни треньори на Стария континент като Пеп Гуардиола, Масимилиано Алегри и Дидие Дешан. 

„Сър Алекс излезе от тоалетната и се засякохме. Казахме си „Здравей"  и си говорихме за... Стоук Сити. Странно, но именно Стоук Сити беше една от основните теми на разговор между треньорите", обяснява Вияш-Боаш.

Идеята за въвеждане на засада при тъчовете заради Стоук Сити обаче надали ще е основна тема на разговор на „ОлдТрафорд" в неделя, но пък е добре като за начало и за разчупване на леда.

69-годишният Фъргюсън е видял досега цели 13 мениджъра на Челси за престоя си от близо четвърт век в Юнайтед. Но дори и енергичен мениджър като сър Алекс може да почувства бремето на възрастта, когато се изправи в техническата зона срещу 33-годишния Вияш-Боаш и неговата запазена марка от приклякания, подскоци и мятания.

Фъргюсън, който има 12 титли на Англия и 2 триумфа в Шампионската лига, смята, че неговият наследник в Юнайтед трябва да бъде опитен и дори в петък малко жестоко каза, че е изненадан, че толкова млад мениджър е призван, да води клуб със статут като Челси.

„Ще е невероятно, ако постигне нещо голямо. Толкова млад мениджър и вече има толкова успехи", каза за Вияш-Боаш шотландецът.

Самият той започна своята кариера на 32 години в Ийст Стърлинг, като получаваше по 40 паунда на седмица. Той изкара на поста 117 дни, като отборът дори нямаше вратар. Това, което сега липсва на Челси, е само КЕШ.

„Работех на непълен работен ден и играчите взимаха по 5 паунда на седмица", каза Фъргюсън. „Така че единствената обща точка между Вияш-Боаш и мен, когато бях на неговата възраст, е желанието за успех. И бях твърдо решен да не се проваля. Аз сам си избрах този начин на живот. Аз бях инженер, но реших никога да не се занимавам с тази професия.

Минах всички възможни треньорски курсове, когато бях на 23. Така че бях подготвен да стана мениджър. Това е много важно, ако искаш да си в играта. Трябва да покажеш на всеки, който те кани за интервю за работа, че си готов за нея. Андре Вияш-Боаш завърши треньорските курсове в Шотландия.

Аз също бях там, за да видя как вървят те, и мога да кажа, че в курсовете беше пълно с фантастични млади треньори", обяснява Фъргюсън. Вияш-Боаш върви само нагоре и кариерата му вече е изпълнена с успехи и трофеи. Фъргюсън спечели първия си трофей със Сейнт Мирън (титлата на шотландската първа дивизия) 5 месеца след като се родил Вияш-Боаш. Когато шотландецът пое Юнайтед, Вияш-Боаш е бил едва на 9 години и по това време той е бил „влюбен в Порто", както сам се изразява, и надали се е интересувал от трансферите в Англия.

Даже нещо повече, първият английски тим, който е предизвикал интереса на Вияш-Боаш, е бил не Юнайтед, а богаташкия Блекбърн на Кени Даглиш. „Но дори и тогава не съм си представял, че един ден ще се изправя срещу такъв човек", твърди младият португалец.

Дали Вияш-Боаш се чувствал като равен с равен на срещата със Сър Алекс в УЕФА? „Не, неговото CV говори достатъчно. Може само да одобряваш човек, който е спечелил толкова много трофеи. Загубил съм точната бройка на всичко, което той е спечелил. Толкова е много.

Като се има предвид, че повечето му трофеи са във Висшата лига, ФА Къп и Шампионската лига, а те се печелят толкова трудно, мога да кажа, че Фъргюсън сякаш е от друг свят. Такъв човек трябва само да се уважава и за мен е чест, че ще се изправя срещу него. Когато видиш Пеп Гуардиола, Моуриньо и Фъргюсън, които са спечелили толкова много, чувството е невероятно", смята самият Вояш-Боаш.

Със сигурност младият португалец е надъхан да се изправи срещу такива треньорски икони. Той не е губил мач за първенство вече цели 17 месеца, когато Бенфика победи неговия Академика (Коимбра) с 3:2 през сезон 2009/10.
Сега той ще пробва тактическия си ум срещу Фъргюсън, но за него по важни са играчите. „Тази битка не може да бъде сведена само до нас двамата", казва той. Надали обаче това е точно така.



Фактите:

- В момента Фернандо Торес е 10 часа и 15 минути без гол за Челси (9 мача).
- Хавиер Ернандес - Чичарито ще изиграе мач №50 за Юнайтед. Засега има 22 гола.
- Нани ще изиграе своя мач №100 във Висшата лига. До момента има 18 гола и 33 асистенции. Чукнал своите 100 мача в английския елит, Кристиано Роналдо имаше 19 гола и 12 асистенции.
- Майкъл Оуен продължава да чака един гол, с който да стане шестият в историята на ВЛ със 150 попадения. Срещу Челси за последно се разписа чак през 2003-а, когато бе в Ливърпул.
- Юнайтед е най-неудобният съперник за Дрогба. Той има само 3 гола в 19 мача срещу „червените дяволи”.

Отсъстващите:

С травми в Юнайтед са капитанът Видич и младоците Рафаел, Клевърли и Уелбек.

Под сериозен въпрос за гостите е нападателят Дидие Дрогба, а Микаел Есиен е в лазарета с тежка контузия.

Novsport.com предоставя на своите посетители шанса да спечелят страхотни награди, прогнозирайки изхода на срещите напълно безплатно ТУК!!!

Алавес отново не прости на Севиля (ВИДЕО)

Трета поредна победа в съперничеството след 2:1

Ница разгроми Сент Етиен с 8:0 (ВИДЕО)

"Орлетата" вкараха 6 гола в първите 39 минути

Торино пречупи Верона и превзе върха в Италия (ВИДЕО)

„Биковете“ с 11 точки на върха след 3:2

В Германия: Трилър с 5 гола, червени картони и отменена дузпа в края (ВИДЕО)

Майнц би Аугсбург с 3:2 в зрелище

Луис Енрике: Дембеле става все по-добър

ПСЖ ще бъде без Марко Асенсио за мача с Реймс

Мареска: Стачка на футболистите изглежда като добра идея

Заради претоварения календар

Постекоглу: Стилът ни няма да се промени

„Искаме да печелим и да сме в топ 4“, заяви треньорът на Тотнъм

Емполи пак би Каляри като гост

След 2:0 в мач от V кръг на Серия А

Гьозтепе без нападателя на Челси в понеделник

Станимир Стоилов ще разчита на основния състав от миналия сезон