Протестите се пренасят в Пловдив и в София днес

Феновете се събират на площад "Съединение" и НДК, рокери от цяла България се събраха в Катуница

Протестите се пренасят в Пловдив и в София днес

Протестите срещу извършителите на убийството в село Катуница ще продължат и в неделя.

"Очаква се от 14,30 часа до 22,30 в Пловдив да има протестно шествие срещу цар Киро и беззаконието в Катунци", съобщиха фенове за Novsport.com. Мястото на събранието носи символика - площад "Съединение" в града под тепетата.

Примерът им последваха и софиянци. В социална мрежа се появиха призиви за протест пред сградата на НДК от 15 часа. Посланието отново е същото:

"Носете знамена, плакати и свещи. Да се съберем в знак на подкрепа към роднините на загиналите".

Феновете се обединяват по форуми и социални мрежи. Въпреки, че призивът е за мирен протест не липсват и закани за саморазправа с ромски граждани и ескалиране на напрежението.

Днес рокери от цялата страна се събраха пред изгорелите царкирови къщи в Катуница на мълчалив протест. В района има засилено полицейско присъствие. Рокерите, които вече са над 500 на брой, припалват отвреме навреме моторите и стоят мирно до тях, те не предприемат никакви други действия.

Рокерите пристигнаха в Катуница на няколко лъча. Периодично те напускат района на къщата и пак в лъчове обикалят селото, след което се завръщат.

Участници в рокерското шествие казаха, че се очаква да пристигнат още техни колеги. В 15.00 часа те имат намерение да присъстват на погребението на 19-годишния Ангел Петров. 

Междувременно стана ясно, че къщите, в които живее цар Киро, са непокътнати от снощните палежи в Катуница. Това заявиха голяма част от местните жители на селото.

Те твърдят, че цар Киро е изкупил цялата махала и същинските му домове са навътре, по-далеч от мястото, където снощи бяха запалени три празни къщи и разрушени входните арки и оградите.

Там стоят непокътнати и лично неговите автомобили. На място има полиция и жандармерия. Не се допускат медии до самите къщи на фамилията. На входовете и изходите на селото също има жандармерия и полиция. Проверяват се документи.

Пред bTV Кирил Рашков заяви, че е в дома си в Катуница, но полицията не позволява да се показва навън. Според него държавата е длъжна да го защитава.

По думите му всички роми от Катуница са напуснали селото, но той самият е там. До момента 127 души са задържани и разпитани след снощния погром в Катуница, при който бяха подпалени три къщи на Кирил Рашков, известен като цар Киро.

Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев.

101 от арестуваните вече са разпитани и са им снети обяснения. Образувани са 28 преписки по указа за борба с дребното хулиганство.

В пресконференцията участваха и заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Главен комисар Георгиев съобщи още, че в 10.30 часа вече е започнало и първото дело срещу участник в снощните събития. Има образувани досъдебни производства срещу други трима души.

Коментирайки действията на органите на реда снощи, Калин Георгиев заяви, че те са действали адекватно спрямо ситуацията и че оттук нататък няма да се толерира по никакъв начин нарушаване на обществения ред.

Задържаният късно снощи навлизане в Турция шофьор на буса, прегазил 19-годишното момче, предстои да бъде транспортиран до Пловдив.

Окръжният прокурор Иван Даскалов каза, че срещу него ще бъде повдигнато обвинение за умишлено причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие. Законът предвижда в този случай от 10 до 20 години затвор.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки