Григор: Напуснах рано България, но някой ден ще се върна

„Надявам се да дойде ден, в който да държа трофея от US Open в ръцете си”

Григор: Напуснах рано България, но някой ден ще се върна
Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде обширно интервю за италианското модно списание L'officiel. В откровен разговор той призна за ранното напуска на България, за целите и амбициите му и за това как е тръгнал за големия тенис.

- Кога разбрахте, че имате талант за играта?
- Честно казано, никога не съм очаквал, че ще имам кариера в тениса. Един от най-ранните ми спомени е, че когато бях на 7, играех срещу 3-4 години по-възрастни от мен момчета. Тогава още не го взимах на сериозно - просто се забавлявах. Но когато видях, че мога да правя и трудни удари, разбрах, че мога да се развивам в тениса. На 11-12 спечелих първия си голям турнир и когато се прибрах вкъщи, си казах: "Мисля, че ставам все по-добър." Следващата стъпка беше върхът.

- Имало ли е момент, когато не сте искали да се занимавате с тенис?
- В семейството ми всички са спортисти - майка ми е треньор по волейбол, а баща ми - по тенис. Така че беше неизбежно да се занимавам със спорт. Никога не съм поглеждал назад - веднъж щом навлязох в спорта, реших, че това е моят път. Никога не съм мислил с какво ще се занимавам, ако не се получи - винаги съм вярвал, че ще успея.

- Започнали сте като много малък. Кои тенисисти ви вдъхновяваха?
- Тогава имахме само 4 или 5 телевизионни канала и един от най-ярките ми спомени е мач между Пийт Сампрас и Андре Агаси. Те бяха моите герои и идоли. Андре, заради характера му, а Пийт - заради бекхенда, които удряше с една ръка и също така, защото беше по-агресивен играч. Те ме вдъхновяваха.

- Какво изпитвате, когато сте на корта?
- Зависи от играта. Тенисът е забавен спорт и едно от нещата, които харесвам, е, че всичко зависи изцяло от теб. Преди някои мачове, притеснението е голямо. Преди полуфинал на Голям шлем те изпълват много силни емоции, но тайната е да ги контролираш. Според мен, това е и красотата на спорта. 

- Изпълнявате ли някакви ритуали преди мач?
- Има няколко неща, които обичам да правя преди мач. Например, винаги се къпя в същия душ като последния път и винаги си слагам нещата по един и същ начин - маншона на дясната ръка, обувам първо дясната обувка и винаги съм с двоен кордаж на ракетата.

- Смятате ли, че за да си професионален тенисист, ти трябва определена нагласа?
- Трябва ти психика, сигурност, всичко. Понякога се събуждаш и всичко ти върви нагоре с главата - не се чувстваш добре, не спиш добре, играта ти също страда. Но ако постъпиш правилно към ситуацията и се почувстваш по-силен, мисля че всичко ще се обърне към по-добро. Винаги трябва да имаш положителен подход, независимо пред кого се изправяш.

- Казвали сте, че сам изграждате късмета си. Това помага ли ви да станете номер едно в света?
- Вижте, ако се концентрираш достатъчно силно върху нещо, то се случва, когато трябва да ти се случи. Не го наричайте късмет. Дори и топката да удари филето и да мине, не го смятайте за късмет, защото преди това съм ударил хиляди топки, за да съм сигурен, че ще мине. В такъв момент нещата са направени да се случват и мисля, че така изграждаш късмета си. Работата и отношението, което влагаш, както и всички останали компоненти, работят заедно - така ставаш успешен.

- Как бихте сравнили US Open с другите три турнира от Големия шлем? Какво би значело за вас да го спечелите?
- US Open определено е един от акцентите на годината. В Ню Йорк можеш да видиш реклами навсякъде - в такситата, в автобусите, навсякъде. Наистина искам да го спечеля и ако някой ден това стане, нямам представа как ще се почувствам. За мен ще е съвсем ново усещане и се надявам да дойде ден, когато ще държа трофея в ръце.

- Много от най-големите турнири са в различни части на света. Как се справяте с това, харесва ли ви да пътувате и какво взимате със себе си?
- Налага се да ми харесва. Нещата, които винаги взимам със себе си на път са iPad и няколко книги. Много харесват всякакви устройства, затова винаги съм оплетен в кабели и слушалки. Също така нося Tech Fleece, който е много удобен за дълги пътувания.

- Харесвате музиката - какво слушахте днес?
- Слушам много The Weekend. Никога не съм им бил на концерт, но са ми любими. Също харесвам R&B, но всичко зависи от настроението - понякога си пускам нещо бавно. Много обичам да започвам деня си с музика - с хип-хоп, например, зависи от деня. Но със сигурност имам добър плейлист.

- Израснали сте в България, живяли си в Барселона, сега живеете в Лос Анджелис. Харесва ли ви Градът на ангелите?
- Напуснах България много малък и не мога да кажа много за този период. Мисля, че ще се върна някой ден. Като цяло съм живял на много места и винаги съм се адаптирал бързо. Лос Анджелис ми харесва. Харесва ми да живея близо до водата. Там е спокойно и релаксиращо - точно каквото ми трябва, особено когато се примера след 4-5 седмици по турнири.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки