Левски не е бил по-зле през 21-и век

Головата разлика на отбора след седмия кръг е най-слабата в последните 11 години

Левски не е бил по-зле през 21-и век
Сезонът на Левски не върви по график. Гледането на Лига Европа по телевизията още от края на август и загубите във Варна и Разград едва ли са планирани. Резултатите обаче не са най-притеснителното, защото играта на отбора не е достойна дори за спечелените точки. Напоследък се изписа доста за проблемите, които сините имат в различните линии. „Тема Спорт" реши да погледне движението на Левски до седмия кръг на първенството от сезон 2000/01 насам.
 
Повечето специалисти обръщат внимание на затрудненията в защита. Сините вече допуснаха седем попадения. Това се равнява на средно по 1.00 на мач в А група. От първите седем в класирането няма клуб, който да е толкова слаб в защита. Дори Миньор разполага с по-стабилна отбрана. Като се сетим, че Пламен Илиев дежурно спасява някой сигурен гол, картинката става ясна. През годините от този век обаче има и други случаи, в които защитата е толкова, а дори и по-колеблива. През сезон 2009/10 сините допускат осем гола във вратата си по това време от шампионата. През сезон 2005/06 пък головата разлика на тима по това време на сезона е 20:10. Седем гола след седем кръга, както е сега, е случаят и през 2002/2003 г. Без никакво съмнение най-впечатляващ е сезон 2006/07. Тогава по това време на годината Левски прави каквото си иска в България. След седмия кръг головата разлика на тима е 23:0, а първото допуснато попадение е чак в 11-ия кръг. В три от последните 11 сезона сините пускат 6 гола след първите 7 кръга.
 
Докато защитата и преди е била слаба, то нападението много рядко е било толкова неубедително. 11 гола след първите 7 кръга си е притеснително за претендент за титлата. В сезон 2003/04 Левски вкарва само 9 гола до този    момент   на първенството, но пък допуска скромните два. През 2001/2002 г. попаденията в противниковите врати са 10, а допуснатите - 5. Защо обаче не сравним тази година с най-добрите на сините през този век? Вече споменахме за 2006/2007 г., когато превъзходството в България на тима, воден от Станимир Стоилов, е огромно. Ако се върнем само с година назад, пак ще видим значителна разлика. Когато Гара Дембеле бе водещата фигура в нападението, сините имаха отбелязани 17 гола след първите 7 кръга. Статистиката показва, че има повече години, в които Левски има 15 или повече вкарани голове на този етап от сезона. В случая скромните 11 изглеждат мъчително. Още повече че последните четири бяха с удари извън наказателното поле.
 
Равносметката показва, че от 2000 г. насам не е имало сезон, в който Левски да е с по-лоша голова разлика от текущата след седмия кръг. В момента отборът на Георги Иванов е с равносметка +4 (11-7). Най-близо до това са сезони 2001/02 и 2009/10 (+5). В единия случай Левски става шампион, а в другия завършва на трето място. Този сезон доста повече напомня на втората от двете ситуации.
 

Най-малкото е притеснително, че през последните 11 години сините не са се озовавали в такава ситуация спрямо резултатите си досега. Статистиката доказва, че по-зле наистина не е било. фактът, че следват мачове с Локомотив Сф и гостуване на Черноморец, утежнява ситуацията допълнително.  

Вальо Илиев: Равностоен мач и ценен опит за младите

„Резултатът е закономерен“, заяви треньорът на ЦСКА 1948

Киров: Закономерно равенство, разликата остава само точка

„Получи се равностоен двубой“, заяви треньорът на Арда

Ас на Ботев: Не знам дали оставам

Вижте подробности

Във Франция: Юношите на ЦСКА с успехи над Монако и Лил

На силен международен турнир

Потвърдено: Солени глоби за ЦСКА, Локо Пд и Левски

Вижте всички решения на Дисципа

ЦСКА се готви без двама за последните си 2 мача

"Червените" отбелязаха рождения ден на Борис Станков

Футболист от Серия D има интерес да пробва късмета си в България (видео)

Историята на Афолаби Сойеми-Олалоде е много интересна

Георги Иванов инициира важна среща за футболната инфраструктура

Президентът на БФС търси решение на фундаментален казус

Лудогорец зове за купон: Да вдигнем заедно 13-ата

В Разград обявиха програмата по празненствата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки