Шеф на Астана: Избрахме Стоилов заради опита, стила и руския език

"Бих казал, че не може да се очаква повече от треньор, който работи в един отбор само от година насам", каза Кайсар Бекенов

Шеф на Астана: Избрахме Стоилов заради опита, стила и руския език

“Астана” с треньор Станимир Стоилов е голямата сензация на лятото в европейския клубен футбол с пробива в групите на Шампионска лига. Най-новият член на футболния елит на Стария континент всъщност може да се похвали и с най-младия шеф. 29-годишният Кайсар Бекенов е генерален мениджър и дясна ръка на големия началник и президент Саян Хамитжанов.

 

Бекенов даде интервю за “Труд” в Монако след жребия за групите на Шампионска лига, в които дебютантът “Астана” попадна в компанията на “Бенфика”, “Атлетико” (Мадрид) и “Галатасарай”.

 

- Господин Бекенов, доволно ли е ръководството на “Астана” от работата на Станимир Стоилов?

- Бих казал, че не може да се очаква повече от треньор, който работи в един отбор само от година насам. С негова помощ “Астана” спечели шампионската титла и стана първият отбор от нашата държава в групите на Шампионска лига. Трябва да знаете, че той върши страхотна работа в Казахстан. Стоилов беше първият ваш специалист и отвори вратата в първенството ни и за други български треньори. Виждате, че Димитър Димитров го последва в “Иртиш” (Павлодар) и също постига отлични резултати – отборът му беше изпадащ, но успя да влезе в първата шестица за втората фаза на шампионата. Благодарение на всичко това българската треньорска школа има много позитивен имидж в Казахстан.

 

- Как избрахте точно Стоилов за “Астана”?

- Може би си спомняте, че се срещнахме с “Ботев” (Пловдив) в квалификациите за Лига Европа и тогава получихме представа за работата на Стоилов. Когато видяхме възможността да ангажираме този треньор, чиито отбори играят атрактивен футбол, решихме да го привлечем. Казахме си – защо не? Той има богат опит с “Левски” в европейските турнири. Освен че е влизал в групите на Шампионска лига, е стигал и до четвъртфинал в Лига Европа, нали така? Стоилов притежаваше отлична визитка и качества да постигне успех. И не на последно място – говори руски език, което улесни интеграцията му в Казахстан.

 

- Споменахте за атрактивния футбол. Това ли е целта на “Астана”?

- Аз се радвам искрено на красивата игра, на офанзивните схеми с трима атакуващи футболисти. Може би стилът на Стоилов също повлия за нашия избор. Но по-важното е, че постига успехи с него.

 

- Какво очаквате да направи „Астана“ в групите на Шампионска лига?

- За нас това е нещо напълно ново. Не можем да очакваме да преодолеем групата и да стигнем до елиминациите. Сега се чувстваме като първокласници в училище – имаме много да учим и да работим. Ще подходим към всеки мач индивидуално с целта да постигнем най-добър резултат. И ще видим какво ще се получи.

 

- Имате ли намерение да подсилите отбора с нови футболисти за Шампионска лига?

- Нямаме тази възможност, защото при нас трансферният период приключи. Разчитаме изцяло на състава, с който разполага Стоилов в момента.

 

- Доскоро в отбора ви беше българският футболист Атанас Курдов, с който не се разделихте по най-добрия начин?

- Очевидно с българските футболисти не случихме така, както с българските треньори...

 

- Защо Курдов не се наложи в “Астана”?

- Мисля, че проблемите бяха свързани повече с неговия характер, отколкото с играта му. Той започна силно, но после нещо се случи, което не завърши добре.

 

- Ще кажете ли какво се случва с договора на Стоилов и дали той ще остане по-дълго в “Астана”?

- О, това е клубна тайна.

 

- За какво мечтаете в Шампионска лига?

- Да стигнем до групите за нас е сбъдната мечта. Ще видим как мечтата ще се развие нататък. Дано да постигнем добри резултати, но пак ви казвам – ние сме новаци и сега започваме да се учим.

 

- Какво е настроението в отбора, какво мислят играчите за влизането в лигата на богатите?

- Много са щастливи. Нито един от нашите футболисти не е стигал до групите и се вълнуват извънредно от предстоящите мачове срещу най-силните клубове в Европа. И вярвам - ирачите на “Астана” са подготвени физически и тактически да се представят достойно.

 

- Как ви се струват съперниците в групата?

- За нас лесен жребий реално нямаше. Всички отбори на тази фаза са много силни. За “Астана” е голямо предизвикателство да премери силите си с грандовете на Европа. Ще ни гледа много публика и трябва да представим Казахстан по достоен начин. Съперниците ни са отбори с много успехи, традиции и качество. “Бенфика” е шампион на Португалия и преди година игра финал в Лига Европа. “Атлетико” (Мадрид) беше на финал в Шампионската лига миналия сезон, а “Галатасарай” е достатъчно известно име.

 

-Избегнахте най-именитите клубове в групите като “Реал” (Мадрид), “Барселона” и “Байерн”?

- Да не забравяме, че само преди година “Атлетико” спечели шампионската титла в Испания пред “Реал” и “Барселона”...

 

- Каква атмосфера очаквате на стадиона си в двубоите от Шампионска лига?

- В решителния плейоф срещу “Апеоел” трибуните се напълниха докрай, атмосферата беше страхотна. Мисля, че същото ще бъде и на мачовете ни в групите. В Казахстан не всеки ден идват отбори като “Бенфика”, “Атлетико” (Мадрид) и “Галатасарай” и хората ще използват шанса да ги видят наживо.

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки