Победа и две втори места за българите на 18-то рали “Бреслау”

Петър Ценков и Младен Вачков с двойна победа в ATV-класа, второ място за тандема Петър Минчев – Александър Стоянов при автомобилите”.

Победа и две втори места за българите на 18-то рали “Бреслау”

Повече от успешно бе българското участие в 18-тото издание на международния оф-роуд маратон “Бреслау”. Надпреварата, която се проведе на територията на България и Румъния, привлече близо 50 участници с мотоциклети, ATV-четириколки и автомобили 4х4 от 9 държави. Участниците трябваше да преодолеят над 300 км от Карпатите до българското крайбрежие на Черно море и обратно, като близо половината бяха състезателни етапи.

В класа на ATV машините, Петър Ценков - първият българин завършил рали “Дакар”, поведе състезанието още след първия етап, отстъпвайки само две етапни победи от общо 7 на своя съотборник Младен Вачков. За двамата, “Бреслау” бе част от подготовката им за рали “Дакар” през януари, като следващото им предизвикателство ще е рали “Мароко” по-късно този месец.

Автомобилите бяха разделени в категории “екстрем” и “крос кънтри”, като първата бе класическата за рали “Бреслау”, характерна с тежки трасета и използване на лебедки, а втората (нова за състезанието) – с бързи отсечки и технична навигация, подобно на големите пустинни надпревари.

Именно в “крос кънтри” бе участието и на единствения български екипаж. Петър Минчев и Александър Стоянов, зад волана на Mitsubishi Pajero Evolution, извоюваха второто място и две етапни победи в жестока конкуренция с едни от най-опитните западноевропейски състезатели. Нашите не успяха да преборят единствено немската рали-рейд звезда Йорг Грюнбек (Mercedes).

В категория “екстрем” победител стана немският екипаж Мартин Хеле – Волфганг Браун (Toyota), който по-рано през лятото завърши на трето място в 17-тото издание на “Бреслау” в Полша.

Огромна бе интригата в класа на мотоциклетите. Австриецът Вернер Кийнесбергер (KTM)и холандецът Хено ван Бергейк (Yamaha) размениха по няколко етапни победи, като разликата им преди последната отсечка бе под една минута. В крайна сметка, Кийнесбергер грабна победата, буквално в последния момент.

Рали “Бреслау” е най-голямото и едно от най-старите оф-роуд ралита в Европа. Надпреварата се провежда от 17 години на територията на Полша и Германия, събирайки елита на оф-роуд спорта. На старта застават участници не само от Стария континент, но и от САЩ, Австралия и Азия. “Виновник” за българското издание на надпреварата е оф-роуд доайенът Александър Ковачев, който от тази година е съпрезидент на компанията-организатор на легендарния маратон.
 

Ожие спечели рали Португалия за рекордния шести път

Пилотът с Тойота се доказа като царя на трасето в Португалия

Хорхе Мартин спечели Гран при на Франция и увеличи преднината си в MotoGP

Испанецът с аванс от 38 точки на върха

Италиански триумф на Гран при на Испания в MotoGP

Франческо Бана впечатли със смело каране

Грязин с първа историческа победа в Световния рали шампионат (ВИДЕО)

Той спечели надпреварата в WRC2 на рали „Хърватия“

Цолов 17-ти в тестовете в Барселона

Най-доброто му време беше 1:27.560 минути

Испанец пренаписа историята на Мото GP

Вижте подробности

Маверик Винялес спечели спринтовото състезание в MotoGP на пистата в Остин

Вижте подробности

Рекорден брой отбори на "EKO 12 часа на България"

Вижте подробности

Потвърдено: Собствениците на Формула 1 взеха и MotoGP

Сделката ще бъде завършена до края на календарната година

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки