Георги Градев пред Novsport.com: Конгресът на БФС през 2009 е проведен в разрез с изборния кодекс на ФИФА

БФС може да бъде изхвърлен като член на ФИФА, ако не спази процедурите на кодекса на новия конгрес

Георги Градев пред Novsport.com: Конгресът на БФС през 2009 е проведен в разрез с изборния кодекс на ФИФА

Според специалиста по международно спортно право Георги Градев състоялият се през 2009 година конгрес за избиране на членове на съюза е проведен по начин, по който са нарушени правилата на Стандартния изборен кодекс на ФИФА, който е в сила от 2007 година и е задължителен. Градев бе намерен от репортер на Novsport.com във връзка с някои въпроси около кодекса и евентуалното му неспазване от страна на Българския футболен съюз. Основното, което може да се изведе е това, че при нарушение на процедурите по време на новия конгрес, то БФС може да бъде изхвърлен като член на ФИФА или пък да бъде назначена служебна администрация.

„Последният конгрес на БФС изцяло е проведен в разрез с тези норми”, бяха думите на Георги Градев, който допълни: „Разговарях с доста от официалните хора във ФИФА. Те са запознати с това нещо и този път няма да се допусне нарушаване на изборния кодекс”.

Изборният конгрес трябва да се проведе през януари месец 2013-та година, а изборният кодекс гласи, че минимум шест месеца по-рано (в случая с БФС най-късно през юли месец) трябва да бъде проведен обикновен конгрес. На него трябва да се спази следното: Трябва бъде избран изборен комитет, в който не могат да участват хора, които са свързани със сегашното управление. Изпълнителният директор също няма право да участва, като може да подпомага дейността, но няма право на глас. Всички, които са независими от сегашното управление, но са били в предишния конгрес на изборния комитет, също нямат право втори път подред да участват в него.

"Идеята на цялата тази процедура е да се създаде едно състезателно начало на следващия конгрес, независимо колко ще бъдат кандидатите, да се даде възможност на всеки, който иска, да се кандидатира да има време да го направи и неговият достъп до конгреса да не зависи както миналия път от Лечков, който е вицепрезидент и член на Изпълкома и в същия момент беше председател на въпросния изборен комитет. Точно това казва самият изборен кодекс – че изборът на изборния комитет зависи изцяло от членовете сдружението, тоест от общото събрание, а не зависи от Изпълкома, който ако иска да преизбере примерно в случая Борислав Михайлов, очевидно ще назначи в този изборен комитет свои хора”, коментира Градев по повод това как трябва да протече предстоящия конгрес.

„Трябва да има и апелативен комитет към този изборен комитет, който ако изборния комитет отхвърли една от кандидатурите, той да прегледа дали това е редовно решение или не”, допълни Градев, като заяви, че това нещо не го е имало на миналия конгрес: „Всичките тези глупости, които се случиха, не трябва да се допускат втори път, ако искаме да имаме демократичен избор на президент и ако искаме да вървим напред, защото в момента вървим само назад”.

Градев поясни, че трябва да се вземе поука от допуснатите грешки на предишния конгрес и да не се допускат на новия, като каза, че идеята на разпространяването на информациите около кодекса на ФИФА е с цел е да могат хората да се запознаят с процедурата, която регулира тези избори, която е задължителна, а не доброжелателна: „Това е задължителна процедура и ако не се следва, по-сериозната санкция е БФС да бъде изхвърлен като член на ФИФА, по-малко сериозната е да се назначи служебна администрация, която не включва само президент – тя включва изпълнителен директор, изпълнително бюро”.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки