Първият хибрид на Infiniti влезе в Книгата на рекордите на Гинес

Най-новият модел на Infiniti за Европа, M35h стана най-бързо ускоряващия се пълен хибрид на света

Първият хибрид на Infiniti влезе в Книгата на рекордите на Гинес

Най-новият модел на Infiniti за Европа, M35h, влезе в Книгата на рекордите като най-бързо ускоряващия се пълен хибрид на света. Шофиран от журналиста Тим Полард и пред погледа на представител на Световните рекорди на Гинес, седанът с бензиново-електрически двигател с 364 к.с. измина 400-те метра за 13,9031 секунди (осреднен резултат от всички опити).

Тестовият автомобил, стандартен модел серийно производство, постави рекорда във вторник, 23 август 2011 г., на пистата „Санта Под“ в Обединеното кралство, домът на Европейския шампионат по драг рейсинг на ФИА.  Потегляйки от спряло положение, M35h използва комбинацията от въртящия момент на електрическия двигател и мощта на V6 двигателя при високи обороти по впечатляващ начин - автомобилът преминаваше покрай дигиталното измервателно оборудване в края на отсечката със скорости, надвишаващи 160 км/ч.

В йерархията на бързите автомобили това време го нарежда наравно с легенди като Lamborghini Countach1 от 1982 г. и на едва десети от секундата от някои модели на Porsche, Ferrari и Aston Martin.

Резултатът е още по-впечатляващ, защото Infiniti M35h отделя само 162 г/км CO2 и при комбиниран цикъл има разход на гориво от 7,0 литра на 100 км. M35h вече се продава в цяла Европа на изключително конкурентна цена – струва само с €1099 повече от еквивалентния Infiniti M30d.

„Infiniti M35h доказва, че хибридите могат да бъдат бързи и икономични", казва Тим Полард, заместник-редактор на британското списание CAR Magazine. “В Санта Под въртящият момент на електрическия мотор се усещаше мигновено – автомобилът просто политаше от старта.  Опитах да сменям скоростите ръчно, но беше най-бърз в автоматичен режим. Тогава постигнахме най-доброто си време - 13,8960 секунди." 

„Но това, което ме впечатли най-много, беше двойственият му характер: може да е бърз, но в същото време е удобен и се управлява много лесно. Струваше ми се, че можех да продължа цяла седмица.”



По идея на отдела по комуникации на Infiniti опитът за поставяне на рекорд в присъствието на съдия от Световните рекорди на Гинес се проведе точно на старта на продажбите на иновативния нов хибрид. А на Тим въобще не му беше трудно да се съгласи да седне зад волана. Идеята на проявата, която можете да видите на www.carmagazine.co.uk, е да покаже, че времето, за което M35h ускорява от 0 до 100 км/ч - 5,5 секунди, само по себе си най-бързото регистрирано време за хибрид, - е само част от многообразието на цялостната Вдъхновена динамика на автомобила. Времето, за което автомобилът изминава превърналата се в класика по цял свят отсечка от 400 метра, е по-голямо предизвикателство от времето от 0 до 100 км/ч и предоставя по-пълна представа за ускорението му.

Резултатът на M35h в границите на 13-те секунди поставя най-новия Infiniti сред аристокрацията на мощните автомобили - факт, който може да ви изненада, тъй като все пак става дума за почти петметров седан с четири врати и пет места, в който луксът, комфортът и оборудването са не по-малко важни от удоволствието от шофирането.

Прочутите извивки, фокус на новата телевизионна кампания на Infiniti, придават излъчване за сила, а M35h се задвижва от мощен високооборотен V6 двигател, допълван от електрически мотор с 68 к.с. (50 кВт) – един от най-мощните в серийно производство. Чрез първото приложение на технологията на Infiniti “Direct Response Hybrid" от ново поколение общата мощност на системата от 364 к.с. (268 кВ) се предава към задните колела чрез система с два съединителя, която увеличава максимално динамиката и икономичността и позволява на автомобила да се движи в електрически режим със скорост до 120 км/ч.

Служителят на Световните рекорди на Гинес беше на пистата „Санта Под“, за да присъства на опита за поставяне на рекорд и да се увери, че новото постижение на Infiniti за хибридни автомобили ще заеме мястото си сред рекордите на сайта на Гинес. Вдъхновената динамика на M35h ще бъде включена в изданието на световноизвестната Книга на рекордите на Гинес през 2013 г.

Изцяло новата M серия на Infiniti, създадена да се конкурира с автомобили като BMW 5-а серия и Jaguar XF на взискателния европейски пазар, в настоящия момент е единственият седан в своя клас в Европа, който се предлага с бензинов, дизелов и хибриден двигател.

Infiniti M35h и хибридната система, която използва, формират важна част от плана на Infiniti да увеличи продажбите си в Европа, като поставената цел е достигане на 10% дял от пазара на луксозни автомобили през 2016 г.

Бележки за редакторите

•    1 Времена на ускорение на 400 м благодарение на zerotosixtytimes.com
•    1982 Lamborghini Countach S: 13,9 сек
•    1998 BMW M3: 13,8 сек
•    2007 Aston Martin V8 Vantage Volante: 13,6 сек
•    2007 Porsche 911 Carrera: 13,6 сек
•    1966 Shelby Cobra: 13,5 сек
•    1964 Ferrari 250 GTO: 13,5 сек

•    Серия „M“ на Infiniti може да е нова като име за Европа, но е добре известна в останалия свят. Това е третото поколение на серия M – изцяло нов модел, който дебютира на европейския пазар през март 2010 г. в Женева. Това е първият автомобил M, предлаган на всички 38 пазара на Infiniti в световен мащаб.

•    Infiniti идва от Япония. Сериите седани, спортни автомобили, кабриолети, SUV и кросоувъри на марката вече се предлагат на пазара по целия свят от специализирани Infiniti центрове и търговски представителства, които споделят ангажимента за отлично индивидуално обслужване на клиента.

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки