България с първо участие в Хопман Къп, ще играе срещу САЩ, Дания и Чехия

В престижната надпревара страната ни ще бъде представена от първите ни ракети при жените и мъжете - Цветана Пиронкова и Григор Димитров

България с първо участие в Хопман Къп, ще играе срещу САЩ, Дания и Чехия

България ще е една от осемте нации, които ще участват в 24-то издание на "Хопман Къп" - неофициалното световно първенство по тенис за смесени отбори, от 31 декември до 7 януари 2012 година в австралийския град Пърт. В престижната надпревара страната ни ще бъде представена от първите ни ракети при жените и мъжете - Цветана Пиронкова и Григор Димитров.

 

Участието на България в голямата осмица бе потвърдено днес от турнирния директор Пол Макнейми в официално писмо до президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков. Малко след това бе изтеглен и жребият за разпределението по групи, като вицепремиерът на Западна Австралия д-р Ким Хеймс изпрати България в група с отборите на САЩ, Дания и Чехия.

 

Според регламента на първенството една отборна среща се състои от два мача единично - женски и мъжки, и от един на смесени двойки. Жребият означава, че Цветана Пиронкова и Григор Димитров ще имат по два мача с тенисисти от топ 10 на световните ранглисти - Цветана ще срещне Каролине Вознячки (№1 в света), Петра Квитова (№4) и Бетани Матек-Сандс (№54), а Григор Димитров - срещу Томаш Бердих (№7), Марди Фиш (№9) и Фредерик Нилсен (№198).

 

"С поканата за участие в "Хопман Къп" българският тенис получи поредното си световно признание! Честта да се включим сред осемте топ отбора на планетата дължим най-вече на силното представяне на Цвети и Григор!", коментира президентът на БФТ Стефан Цветков. "България все повече се утвърждава на картата на световния тенис - поканата ни за "Хопман Къп" последва договореността, която постигнахме с WTA, София да бъде домакин на Турнира на шампионките в следващите три години", каза още Цветков.

 

Според него участието ни в турнира ще бъде поредната голяма реклама за страната ни в световен мащаб. "Хопман Къп" е най-престижната проява в началото на годината и се излъчва в цял свят. Участието на Цветана и Григор ще даде и допълнителен стимул на подрастващите ни тенисисти", добави президентът на БФТ. България е поканена за първи път в историята на "Хопман Къп" и става 40-та страна, състезавала се в престижната надпревара.

 

"В първенството  участват осем държави и този  факт говори сам за себе  си. Това е един изключително  престижен турнир и за нас  ще бъде голяма чест да участваме и да представяме България", коментира първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова.

 

Относно жребия тя остана позитивна: "На "Хопман Къп" добър жребий не може да има. Всички отбори участват с най-добрите  си тенисисти, което означава, че ще е трудно. Наистина групата ни е много силна, но аз лично ще отида най-вече да направя хубави мачове, по възможност да победя и да представя България добре. Чувала съм, че първенството е много добре организирано, а мои приятели тенисисти са ми казвали, че това е най-приятният турнир за годината. Много се радвам, че ще участваме", допълни 1/4-финалистката от "Уимбълдън" през тази година. 

 

Участниците в "Хопман Къп" са разделени на 2 групи, в които се играе по системата "всеки срещу всеки". Победителите в двете групи се класират за финала. Срещите започват с дамския сингъл, следван от двубоя между мъжете и мача по двойки. Първият мач от предстоящата надпревара е на 31 декември 2011 г. от 9.30 часа местно време (Франция срещу Китай), а финалът е насрочен за 7 януари 2012 г. от 15.00 часа.

 

Програмата на българските срещи:

2 януари, 9.30 ч. - Чехия - България

4 януари, 9.30 ч. - Дания - България

6 януари, 13.00 ч. - САЩ - България

 

Турнирът се провежда за първи път през 1988 г. и носи името на своя създател Хари Хопман (1906–1985), австралийски състезател и треньор, извел Австралия до 15 титли в Купа "Дейвис" за периода 1938-1969 година. "Хопман Къп" понастоящем се администрира от Международната федерация по тенис (ITF), която го посавя наравно с турнирите за Купа "Дейвис" и "Фед Къп". Под "чадъра" на ITF са още турнирите от Големия шлем и олимпийските турнири.

 

В историята на надпреварата са участвали 21 състезатели, заемали първа позиция в ранглистите на ATP и WTA, включително легенди като Борис Бекер, Щефи Граф, Серена Уилямс и Джон Макенроу. Звезди като Роджър Федерер, Моника Селеш, Мартина Хингис и Новак Джокович са използвали "Хопман Къп" като трамплин за блестящата си кариера. Последният победител в надпреварата през 2011 г. бе отборът на САЩ в състав Джон Иснър и Бетани Матек-Сандс, които се наложиха във финала над Белгия с 2:1.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки