Швеция нанесе първо поражение на "лалетата" и се класира за европейското

Шведите станаха най-добрият втори отбор от всички групи, Сан Марино завърши квалификационния цикъл без гол

Швеция нанесе първо поражение на "лалетата" и се класира за европейското

Отборът на Швеция се класира за Европейското първенство в Полша и Украйна, след като надви с 3:2 като домакин Холандия. Това бе първо поражение за „лалетата” в този квалификационен цикъл, а шведите финишираха на второто място в крайното подреждане в група „Е”, но са най-добрият втори отбор от всичките групи, което значи, че си осигуряват автоматично класиране на шампионата.


Първата по-сериозна ситуация в сблъсъка бе създадена от холандците, които имаха отлична възможност за откриване на резултата в 4-ата минута. Ударът на Рафаел ван дер Ваарт от доста далечно разстояние обаче бе отразен от Андреас Исаксон. Точно когато изтичаше първият четвърт час Швеция нанесе първия си изстрел към вратата на съперника, който се оказа неспасяем за Мишел Ворм. Ким Шелстрьом стреля отлично и по този начин даде аванс на тима си.

Холандия обаче бързо възстанови равенството благодарение на Клаас-Ян Хунтелаар, който се отличи със страхотно изпълнение с глава. До почивката Робин ван Перси и Дирк Каут бяха главни виновници за това гостите да не водят в резултата, след като направиха сериозни пропуски.

Началото на втората част бе доста динамично. Дирк Каут даде преднина от едно попадение на Холандия, разписвайки се с глава в 50-ата минута. Шведите обаче бързо се съвзеха от шока и получиха правото да изпълнят 11-метров наказателен удар в 52-ата. С отговорността да изравни резултата се нагърби Себастиан Ларсон. Полузащитникът нанесе чудесен удар с десния крак и така ремито бе възстановено. Броени секунди по-късно пълният обрат в мача бе факт, след като Ола Тойвонен направи Мишел Ворм безпомощен за трети път в мача.

До края на мача холандците имаха доста възможност за изравняване. Хунтелаар и Каут направиха поредните си пропуски в минутите след 60-ата, а Кевин Строотман, Джефри Брума и Марк ван Бомел затрудниха Исаксон, който обаче бе блестящ и отрази ударите и на тримата играчи на гостите.

Така Швеция постигна изключително важен успех, чрез който се превърна в най-добрия втори отбор от всички групи. Това значи, че шведите се класират директно за Евро 2012, завършвайки група „Е” с 24 пункта. Холандия записа първо поражение в квалификациите, но финишира на първата позиция с 27 точки.

Швеция 3:2 Холандия
15' 1:0 Шелстрьом
23' 1:1 Хунтелаар
50' 1:2 Каут
52' 2:2 Ларсон
54' 3:2 Тойвонен

Унгария и Финландия завършиха днешния си двубой при нулево равенство. По този начин унгарците приключват на 3-ото място в крайното подреждане с актив от 19 точки. Финландия е на 4-ата позиция с 10.

Молдова постигна трета победа в квалификациите, след като разпиля с 4:0 гостуващия слабак Сан Марино. Молдовците се намират на 5-ото място в крайното класиране и завършват с 9 пункта. Сан Марино е последен с 0 точки, като не е отбелязал попадение в този квалификационен цикъл и е с голова разлика 0:53.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки