„Грахчето” спаси „червените дяволи” на „Анфийлд” (видео+снимки)

Ливърпул изпусна странен състав на Юнайтед у дома – 1:1, Бербатов извън групата

„Грахчето” спаси „червените дяволи” на „Анфийлд” (видео+снимки)

Английският шампион Манчестър Юнайтед остана, макар и трудно, непобеден през сезона и след осмия кръг на Висшата лига, след като измъкна точката от визитата си на негостоприемния „Анфийлд”, завършвайки 1:1 със своя най-голям съперник Ливърпул.

„Червените дяволи” бяха загубили предишните си три пътувания до града на Бийтълс за среща с най-сериозния си опонент в английския футбол и бяха на косъм от това да запишат негативен клубен рекорд, ако не вземат поне точка от това си гостуване.

Те обаче я постигнаха, след като двамата наставници определено бяха заложили на биткаджиите в своите редици.

Затова и донякъде логично българският нападател на гостите Димитър Бербатов за пореден път не започна като титуляр, но пък малко изненадващо той остана дори извън групата на Манчестър Юнайтед.

Още по-невероятно обаче бе, че на резервната скамейка на гостите седнаха футболисти като Уейн Руни, Луиш Нани, Антонио Валенсия, Андерсон и Хавиер Ернандес, а в предни позиции за „червените дяволи” действаше единствено Даниел Уелбек, на когото помагаше ветеранът Райън Гигс.

Изключително странно бе и решението на сър Алекс Фъргюсън в средата на терена да действа друг младок – Фил Джоунс, който дойде през лятото и по презумпция е бранител.

Мениджърът на домакините Кени Далглиш реши да пусне като титуляр възстановения наскоро капитан на отбора Стивън Джерард, който започна за първи път в стартовите 11 на мърсисайдци, откакто стори това през март именно при домакинство срещу „червените дяволи”, приключило с успех 3:1.

На останалите постове Крал Кени заложи на най-доброто, с което разполага, макар да остави готовия за игра, според информациите, Глен Джонсън извън групата за срещата.

Първото полувреме на мача протече изцяло под знака на нервното напрежение. Красноречив пример затова е, че и двата състава изпитваха сериозни затруднения в това да осъществят повече от три точно подавания (успеваемостта на пасовете и на двата отбора бе под 70%).

Опасните положения през първите 45 минути се изчерпват с една възможност, открила се пред нападателя на домакините Луис Суарес, срещу когото като цяло доста успешно действаше Рио Фърдинанд.

Единствения случай, в който уругваецът бе изпуснат от опитния бранител и остана един на един с Джони Еванс, той успя да финтира северноирландеца, но стреля силно в тялото на Давид Де Хеа и испанският страж се намеси добре.

След паузата обаче мачът се оживи доста. Още в началото на втората част топката срещна ръката на Джони Еванс в наказателното поле на Юнайтед, но реферът остана безмълвен за ужас на вярната публика на домакините.

Последва пробив на Чарли Адам, който бе спрян непозволено от Фърдинанд, а след последвалия свободен удар Ливърпул откри резултата. 

Това стана в 68-ата минута, а в автор на попадението се превърна емблематичният капитан на „фениксите” Стивън Джерард, който насочи точно в долния десен ъгъл на Де Хеа топката, а Райън Гигс й направи път, разкъсвайки стената и тя спря в мрежата.

Така Стиви Джи вкара гол номер 1200 за Ливърпул, но мениджърът на гостите реагира като ужилен и направи последователно три офанзивни смени.

Така на терена се появиха Уейн Рууни, Луиш Нани и Хавиер Ернандес, а „Грахчето” се отблагодари почти мигновено и възстанови равенството.

Той влезе в игра в 76-ата минута, а в 81-ата се възползва от разбъркване след корнер и отблизо прати топката с глава във вратата на домакините, след като малко преди това гостите също имаха претенции за дузпа, тъй като Луис Енрике игра с ръка в собственото си наказателно поле.

В последните 10 минути Ливърпул се опита да натисне и да вземе пълния комплект от точки, като донякъде успя, но едно отлично спасяване на Де Хеа след красив далечен удар на появилия се като резерва Джордан Хендерсън остави „червените дяволи” непобедени през сезона.

Те са с 20 точки на върха в класирането, макар градския съперник Манчестър Сити да получава отличен шанс да оглави таблицата с победа над Астън Вила.

Преди останалите мачове от кръга Ливърпул остава на пета позиция с актив от 14 точки след осем изиграни мача.

Стартови състави:

Ливърпул: Рейна, Кели, Енрике, Карагър, Шкъртел, Лукас (’57 Хендерсън), Адам, Джерард, Даунинг, Кайт, Суарес,
Неизползвани резерви: Дони, Агер, Спиъринг, Робинсън, Белами, Керъл;

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Смолинг, Фърдинанд, Еванс, Евра, Йънг (’68 Нани), Джоунс (’76 Ернандес), Флетчър, Парк (’69 Рууни), Гигс, Уелбек;
Неизползвани резерви: Линдегаард, Андерсон, Карик, Валенсия;
 

В Швейцария: Сион и Георги Русев ще играят в елита

След класика в последния кръг, българинът влезе след почивката

Онана: Трябва да вземем ФА Къп заради феновете

„Манчестър Юнайтед ще направи всичко, за да спечели финала“

Официално: Модрич ще играе на Евро 2024

Вижте състава на Хърватия за форума

Де Дзерби разкри какво предстои след раздялата с Брайтън

Италианецът иска отново във Висшата лига

Селекционерът на Румъния обяви състава за България

Двубоят е на 4 юни

Национал на България герой в Шотландия

Димитър Митов спаси Сейнт Джонстън от изпадане

Девети отбор от Серия А в Европа?

Фиорентина и Аталанта решават сериозен ребус

Десподов след титлата: Не съм виждал такава подкрепа

Националът завърши сезона с 13 гола и 13 асистенции

Почетино хвали Челси след сезона

„Толкова съм доволен и горд от играчите“, обяви аржентинецът

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки