Купа "Дейвис": Лазов и Грозданов оставиха България в битката с Унгария

Утре от 11:00 часа е първият мач за деня

Купа "Дейвис": Лазов и Грозданов оставиха България в битката с Унгария

Важен успех постигнаха Александър Лазов и Тихомир Грозданов в днешния мач на двойки от сблъсъка между България и Унгария за изкачване в 1-в група на зона Европа-Африка за Купа "Дейвис".

Те надиграха с 2:6, 7:6(3), 6:4, 4:6, 6:1 Мартон Фучович и Левенте Годри и намалиха на 1:2 успеха пасива на тима ни в плейофа. Това означава, че утрешните мачове на сингъл ще определят крайния победител.

Днес и Александър и Тихомир показаха страхотен характер, воля и изключителни умения, за да пречупят съперниците си. Голяма роля за успеха изигра и публиката. Над 350 зрители се събраха на централния корт на Националния тенис център, за да подкрепят тима ни и тяхната енергия даде допълнителен стимул на Лазов и Грозданов. Смутените унгарци на няколко пъти се оплакваха от шума и показаха, че трудно се справят с напрежението.

Днес Александър и Тихомир не започнаха добре мача. Напрежението от задължителната победа, която двамата преследваха оказа влияние и след два допуснати пробива първият сет отиде на сметката на унгарците – 2:6. Мартон Фучович играеше много уверено и не даваше никакви шансове на българите в своите сервис геймове. Ситуацията на корта започна да се променя в средата на втората част. Лазов и Грозданов взеха гейма на Годри за 4:3, но при 5:4 Тихомир за пръв път в срещата загуби подаването си. Последвалият тайбрек се разви прекрасно за нашия отбор, който го взе убедително със 7:3 точки.

Макар и да поведоха с 2:0 в началото на третия сет, Фучович и Годри очевидно изпуснаха инициативата и след 6 гейма в своя актив от последвалите 8 Лазов и Грозданов взеха сета с 6:4.

Нов брейк в откриващия гейм на следващия сет успокои нашите съперници, които поведоха с 5:2 и в последствие затвориха сета с 6:4.

И пак – решителната част започна с пробив за Фучович и Годри, но това беше всичко, до което те се добраха. С разумна и уверена игра Лазов и Грозданов взеха 6 поредни гейма, с което оставиха България в битката за изкачване в по-горната група на Купа Дейвис.

„Имаше напрежение, защото знаехме, че нямаме право на грешка и трябва задължително да победим. Публиката ни помогна изключително много. Зрителите буквално обърнаха мача. Дано и утре да дойдат и да ни подкрепят“, сподели Лазов.

Тихомир Грозданов също отдаде заслуженото на подкрепата от трибуните. Над 300 зрители създадоха страхотна атмосфера, която очевидно повлия на унгарците.

„Мачът става съвсем различен, когато усещаме енергията на публиката. Това е Купа Дейвис, всичко е възможно. Обратът е напълно реален и се надявам утре да го постигнем. Днес имахме трудни моменти, но през цялото време вярвахме, че ще победим. Ако не бях сбъркал няколко волета в четвъртия сет можехме още тогава да затворим мача“, коментира Грозданов.

Утре от 11:00 часа е първият мач за деня, в който един срещу друг ще се изправят първите ракети Димитър Кутровки и Мартон Фучович.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки