Левандовски тръгва към футбола от ул. „Булгарска”

Полякът вкарва с „ножица" благодарение на тренировки с жена си

Левандовски тръгва към футбола от ул. „Булгарска”

51,52,55,57,60. Това са минутите, в които Роберт Левандовски вкара головете си за обрата на „Байерн" от 0:1 до 5:1 срещу „Волфсбург", след като се появи като резерва на почивката.

За точно 539 сек полякът влезе в историята на футбола и със сигурност си спечели окончателно статута на един от най-добрите нападатели в света през последните години.

Сякаш за да сложи черешка-та на тортата, Левандовски остави за финал на наказателната си акция срещу „вълците" най-красивото от 5-те си попадения. След центриране на Марио Гьотце асът на „Байерн" се разписа със страхотна странична ножица.

Останалото е известно - абсолютно заслужено прехласва-не на медиите в Европа по извършеното от Роберт и 4 рекорда на Бундеслигата. За въпросните 8,59 мин той успя да запише

най-бързи 3, 4 и 5
гола в един мач

от играч в елита на Германия. За втория рекорд би постижението от 17 минути за четирите попадения на Мартин Петров през 2004 г. в мач на „Волфсбург".

Левандовски стана и първият футболист в Бундеслигата, който влиза като резерва и вкарва 5 пъти. Не успя да бие само рекорда на Дитер Мюлер, който отбеляза 6 гола за „Кьолн" при 7:2 над „Вердер" през 1977 г.

Рециталът на поляка предизвика пляскане по голата глава на треньора на „Байерн" Пеп Гуардиола след 5-ия гол и чистосърдечното признание: „Не мога да разбера какво стана. Такова нещо не ми се е случвало!"

Самият футболист също май не можеше да повярва, че е направил нещо подобно: „Погледнах към таблото. Видях там името си, изписано 5 пъти, и си казах: Уау!, откровено каза Левандовски след мача.

И наистина постижението му граничи с фантастиката, но за него си има и логично обяснение - полякът е страхотен футболист, а срещу „Волфсбург" късметът бе с него.

Талантът при Левандовски обаче е съчетан с нещо много важно за най-популярната игра с топка по света напоследък. 27-годишният футболист има невероятна физика. Огромен принос за нея освен тренировките и спортния ген - майката на Роберт е бивша елитна волейболистка, а бащата е бил джудист, има и съпругата му Анна Стахурска.

За да започнем оттам, откъдето свърши Левандовски срещу „Волфсбург", трябва да споменем, че полската красавица е причината Левандовски постоянно да се опитва да стреля със задна или странична ножица.

Анна е
шампионка на страната си по карате,

а от световното първенство през 2012 г. има бронзов медал. Именно благодарение на тренировките с нея Роберт прави страхотни разкрачи във въздуха и нацелва опасно топката. Това се случи и в 60-ата мин на мача с „Волфсбург". Левандовски шутира вълшебно топката и вратарят Диего Беналио само изгледа тъжно траекторията й до мрежата си.

Всъщност полякът вкарва първия си гол след пристигането си в Германия също с ножица. Това става в контрола на „Борусия" (Д) през лятото на 2010 г.

При „жълто-черните" нападателят получава прякора Тялото, за което заслугата е също на чаровната му половинка. Анна, която е юношеската любов на Роберт, помага за оформянето на аполоновата му фигура освен с тренировки и със специален хранителен режим. Тя е завършила курсове за консултант в тази област и води блог в интернет.

Интересно е започнала и връзката между двамата. Анна не си падала особено по футбола, вероятно нормално за кара-тистка. Нейната майка обаче много харесала Роберт, когото видяла на снимка. Приятел успял най-накрая да убеди Анна да излезе с бъдещата футболна звезда. Стандартно двамата отишли на кино. След филма Роберт прегърнал бъдещата си жена и казал: „Знаеш ли,

Анна, ще ти покажа,
че съм по-добър от всички останали!"

Почти като на кино след 5-те гола във вратата на „Волфсбург" изглежда, че Левандовски уверено върви към изпълнение на обещанието си. А за да стигне до този етап, минава през доста трудности.

Започва да тренира на 9 г. в малкия клуб „Варсовия" в родната Варшава. Условията са ужасни. Подготовката се води на асфалтови игрища или на cгурия, където постоянно се гълта прахоляк. Съблекалните не се отопляват , а прозорците им не се отварят. Остава там до 2004г., след което преминава в „Делта". На следващата година неочаквано умира баща му.
За да облекчи финансово семейството си, той иска да изкарва повече пари и отива в „Легия". Играе един сезон във втория отбор, като целта е да пробие в първия. През лятото на 2006 г. започва лагер с него, но се контузва. От „Легия" без никакво обяснение се отказват от Роберт и той остава без отбор. 18-годишното момче е в безизходица. На помощ идва майка му, която чрез свои познати го урежда да започне в третодивизионния „Знич".

С него Левандовски влиза във II лига, а след това остава на косъм от първа. Вкарва много голове и, естествено, идва интересът от елитни клубове.

През лятото на 2008 г. той се надява отново да иде в „Легия", но от „Лех" са много настоятелни и нападателят подписва договор за 4 г.

Именно от клуба, чийто стадион в Познан се намира на улица „Булгарска", започва пътят към големия футбол на голмайстора. Той дебютира за националния отбор и се разписва в световна квалификация срещу Сан Марино, преди още да е вкарал първия си гол в елита на Полша.

През първия си сезон в „Лех" Левандовски печели купата и суперкупата на Полша. Избран е за откритието на 2009 г.

Вторият, оказал се и последен, сезон на ул. „Булгарска" на Роберт е свързан и по-друг начин с България. Левандовски става шампион на Полша с „Лех". В битката за голмайсторския приз в първенството изпреварва Илиян Мицански от „Заглембе" (Любин). Полякът завършва с 18 попадения, а българинът - с 14.

Друг наш нападател - Димитър Рангелов, е пропуснал по-голямата част от сезона в „Борусия" (Дортмунд). Треньорът му там Юрген Клоп търси спешно класно попълнение в атака, за да засили конкуренцията за Лукас Бариос. Германският клуб плаща 4,5 млн. евро за Левандовски. Рангелов е пратен под наем в „Макаби" (Тел Авив).

В Дортмунд Роберт рязко повишава оборотите по пътя към целта си. В първия сезон става шампион на Бундеслигата, през втория печели дубъл с "жълто-черните ", като не спира да бележи.

През сезон 2012/2013 „Борусия" стига до финал в Шампионската лига, загубен с 1:2 от „Байерн". В първия полуфинал срещу „Реал" Левандовски вкарва всичките голове за победата с 4:1.

Още през лятото на 2013 г. става ясно, че Роберт ще отиде в „Байерн". От „Борусия" обаче отказват 30 млн. евро и предпочитат нападателят да напусне без пари след 1 г. Въпреки упорството на дортмундци Левандовски демонстрира, че е тотален професионалист - играе силно и с 20 попадения става голмайстор на Бундеслигата.

Миналия сезон спечели титлата и с „Байерн". Целта на тима през настоящия със сигурност ще е най-вече трофеят в Шампионската лига. В този смисъл избухването на Левандовски срещу „Волфсбург" със сигурност, освен че шашна Пеп Гуардиола, го е зарадвало много.

„Байерн" определено има нападател от световна класа. А пред един киносалон в Полша преди години той е обещал на бъдещата си жена да покаже, че е по-добър от всички. Сигурно е добре да удържиш дума, дадена на каратистка.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки