Дербито на головите чудовища в Германия

Левандовски и Обамеянг в момента вкарват повече от когато и да е било преди

Дербито на головите чудовища в Германия
Днешното дерби от 8-ия кръг в Бундеслигата между шампиона и лидер в класирането "Байерн" и основния му преследвач и конкурент за титлата "Борусия" (Д) се чака с огромен интерес заради треньорския сблъсък между големия Пеп Гуардиола и неговия открит поклонник Томас Тухел. На практика обаче далеч по-важно е на "Алианц-Арена" довечера кой ще бъде от голаджиите на двата отбора - бившият "жълто-черен" идол Левандовски и настоящият такъв Обамеянг, ще вкара повече.

Топката, с която Роберт Левандовски (27 г.) вкара петте си гола за "Байерн" срещу "Волфсбург", вече бе на рафта у тях, преди вкара още 2 гола на "Майнц" миналия уикенд и хеттрика му срещу "Динамо" (Загреб) през седмицата. В стаята с трофеите в апартамента му в квартал "Богенхаузен" в Мюнхен, която иначе Леви ползва, за да играе на Плейстейшън с приятели, има още дубликати на шампионската Сребърна салатиера за титлите с "Борусия" (Д) през 2011 и 2012 г., както и с "Байерн" от тази година. А между тях е и наградата за голмайстор №1 на Бундеслигата за сезон 2013/14. Тогава той успя след 20 гола в 33 мача с екипа на "Борусия" (Д). Този сезон обаче той има вече половината - 10 гола след само 7 кръга от Бундеслигата. А най-големият му съперник при реализаторите е точно неговият бивш съотборник в "Борусия" Пиер-Емерик Обамеянг (26 г.) с 9 гола до момента. Или ако обобщим, това издание на дербито "Байерн" - "Борусия" (Д) ще бъде дербито на головите чудовища!

В предния кръг и двамата нанизаха по 2 гола. А след петте гола на Левандовски срещу "Волфсбург", главата си невярващо клатеше даже спортният директор на "Борусия" Михаел Цорк, който дотогава смяташе, че вече е видял всичко от някогашното си откритие. Но твърди, че в онзи исторически момент не е изпитал нито гордост, нито завист. "Онова беше само потвърждение на нашата оценка, че той е от световна класа", уточни Цорк.

В невероятна серия обаче се намира и актуалният голмайстор на "Борусия" - Обамеянг вкара във всеки от първите 7 кръга, нещо, което не се бе случвало до момента в историята на Бундеслигата. Цорк купи Левандовски за 4,75 млн. евро от "Лех" (Познан) през 2010 г. А през 2014 г. за Обамеянг бяха платени 14 млн. евро. "Двамата са съвсем различни типове: Роберт е типичен централен нападател, а Оба е по-гъвкав по отношение на позицията си. Но и двамата са от топ класа", анализира ги Цорк.

Той наистина е прав, извън головете двамата наистина имат малко общо. След голове Обамеянг често си слага маска на Спайдърмен или Батман, а тишъртката по случай стотния му гол в Бундеслигата срещу "Майнц" бе едва ли не нещо прекалено за Левандовски. Обамеянг лети със златно "Ламборджини" из Дортмунд и околността, а даже и след 5-те си гола с "Волфсбург" Левандовски пак чинно раздаваше автографи от прозореца на служебното си "Ауди", докато чакаше в задръстване.

Обамеянг често се изхвърля в приказките преди големи мачове ("Мисля, че "Байрен" няма да е шампион този път"). А Левандовски уважава бившия си отбор ("Ще ни бъде тежко срещу тях"). Даже шума, който се вдига около головете му, е някак странен за полския голаджия. И когато след 2-та му гола срещу "Майнц" го питаха за рекорда на Герд Мюлер от сезон 1971/1972 - 40 гола в рамките на един сезон), той набързо отряза журналистите. "Не, не. Аз просто имам, 10 гола след 7 мача и трябва да остана спокоен и концентриран", охлади страстите Леви. Макар че шефът му Карл-Хайнц Румениге вече го беше сравнил с някогашния Бомбардир на нацията, който на 2 пъти (1968/69 и 1977/78) е вкарвал по 10 гола за 7 кръга.

"Нападателят винаги трябва да има самочувствие - не крие Левандовски, който е голмайстор №1 и в европейските квалификации с 10 гола в 8 мача. - Самочувствието е нужно, защото с всеки следващ мач става по-трудно да вкарваш." Самочувствие обаче не липсва и на конкурента му Обамеянг. За този сезон той си е поставил за цел да вкара 20 гола в Бундеслигата. Което е повече от актива на голмайстора на Бундеслигата за изминалия сезон Алекс Майер ("Айнтрахт", 19 гола), на основните реализатори на "Байерн" тогава Робен и Левандовски по 17, както и на него самия - 16.

"Оба може да говори каквото си ще, защото е позитивен тип и така се мотивира", разкрива шефът му Цорк. Той е категоричен и че в такива приказки няма грам арогантност: "Той има нужда да го каже за себе си и всичко е наред след като си е поставил за цел да вкара 20 гола!" А към тях френският габонец ще може да се доближи още в Мюнхен. Където всички ще следят голмайсторския му дуел с Левандовски...

Двубоят Байерн Мюнхен – Борусия Дортмунд стартира в 18:30 часа и ще бъде излъчван от Евроспорт 2.
Треньорът на Арсенал хвали отбора преди дербито с Тотнъм

Вижте какво каза Микел Артета

Халф на Челси претърпя успешна операция

Вижте подробности

Клоп отписа титлата: Ливърпул трябва да преоткрие себе си

Вижте какво каза треньорът

Луис Енрике: ПСЖ е във великолепен момент

Вижте какво каза треньорът на парижани

Коул Палмър се връща за Челси

Вижте какво каза треньорът Маурисио Почетино

Шведският футбол отказа да въведе VAR

Вижте подробности

Търсенето на треньор не може да разсея Байерн преди мачовете с Реал М, смята Тухел

Вижте какво каза треньорът на баварците

Клоп одобри евентуалния си наследник

Немският специалист похвали работата на Арне Слод във Фейенорд

Обрат: Феновете на Байерн Мюнхен с петиция за оставането на Тухел

Привържениците не са убедени от слуховете за назначаването на Ралф Рангник

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки