Ето’о: Анжи върви по стъпките на Барса

Искам да дам надежда на хората в Дагестан, твърди Самуел Ето'о

Ето’о: Анжи върви по стъпките на Барса

Когато печелите по 423 000 евро на седмицата и сте най-високо платеният играч в историята на футбола, едва ли ви вълнува толкова какво мислят обикновените хора. Интересът към успелите често пъти е досаден за самите тях и те всячески се опитват да се дистанцират.

Интересът към Ето'о обаче се увеличава лавинообразно, защото цифрите са впечатляващи, заплатата му е "чиста", а парите ги плаща клуб, който няма нищо общо с грандовете. Става дума на Анжи Махачкала, отбор от разкъсания от гражданска война Дагестан, който от януари е финансиран от Сюлейман Керимов - местно момче, превърнало се в олигарх милиардер.

Ето'о не иска да говори за това. Според него той е печелил добри пари и в Интер, преди да го напусне през август. Керимов плати за камерунеца 28 млн. евро и е ясно, че интервюто няма да продължи дълго, ако парите са основната тема.

И така, тази икона на съвременния футбол обяснява мотивите си да напусне Милано не със стремежа към по-висока заплата, а с участието си в проект за социални и благотворителни цели. Ето'о е ставал шампион (3 пъти в Испания, веднъж в Италия), спечелил е Шампионската лига (три пъти) и Купата на Африка с Камерун (два пъти). Във всичките си отбори до момента нападателят се е представял на топниво.

"Аз съм настроен приключенски. Това е нещо, което трябва да знаете за мен", каза Ето'о. "Напуснах Камерун, когато бях на 13 години, и съм живял повече в Европа, отколкото в Африка. През лятото въпросът пред мен бе дали да остана в Интер, където се чувствах добре, или да потърся ново предизвикателство. Запитах се дали мога да дам вяра и надежда на един нов регион".

В крайна сметка Самуел преценил, че рискът си заслужава. "Единственото нещо, което искам, е да дам надежда, защото всички знаем, че с нея можем да живеем. Няма нищо по-ценно за хората от това да бъдат здрави и да имат надежда за по-добър живот утре."

Хората на Дагестан не изживяват прекрасни дни в момента. Бедната южна руска провинция със столица Махачкала почти ежедневно е свидетел на нападения от бунтовници, които искат да се изгради самостоятелна ислямистка държава. Целта на бомбените атентати и изстрелите на снайперистите са хора от властта и религиозни лидери, толерирани от Москва, но невинните жертви са неизбежни. През първата половина на годината загиналите цивилни са 204, а ранените са 149.

Което автоматично превръща Дагестан в най-кървавата територия от руската държава. Сред другите злини са високото ниво на безработицата и корупцията футболистите от Анжи живеят и тренират в Москва. До Махачкала летят само за домакинските си мачове. Клубът не разполага с база в града, но Керимов обещава това да се промени, като ще построи и нов стадион. Всичко обаче е в твърде ранен стадий.

От клуба твърдят, че няма проблеми със сигурността на играчите, а Ето'о се дразни от предубежденията на хора, които никога не са стъпвали в региона. "Мога само да кажа, че тези, които са посетили Махачкала, са се върнали с променено мнение. Това е един спокоен, но много оживен град, като много от столиците в света. На пръв поглед вие никога няма да усетите, че съществуват политически проблеми. Аз имах шанса да открия колко красив район е Дагестан. Имам бодигард, който е с мен в Лондон, Париж или където отида, така че няма нищо по-различно в Махачкала."

Според крайните националисти в Русия от Дагестан няма полза и по-добре е той да се отдели от страната. В този смисъл преминаването на национала на Сборная Юри Жирков от Челси в Анжи предизвика доста остри реакции. Ето'о, който се бори срещу дискриминацията, приема присъствието си тук като мисия.

Представата, че успехът на футболния терен може да заличи дълбоко вкоренените социални проблеми, е отворена за дебати. Но това, което е ясно, е, че проектът на Керимов с Ето'о като ключова личност в него донесе популярност на региона.

"Аз наистина съм щастлив да видя, че има желание да ме последват и други футболисти. Първата ми цел бе да провокирам интерес от Европа - каза Ето'о. - Клубът не е само футболен отбор, той представлява целия регион и е надеждата на всички. Аз не съм политик и не знам как се прави политика. Аз съм футболист и знам как се управляват проекти в областта на футбола. Това е, в което искам да се огранича."

Първият удар на Керимов бе с привличането на бившия бразилски национал Роберто Карлуш, който в момента е повече мениджър на тима. А босът се цели в звезди като Робин ван Перси, Андрей Аршавин, Неймар, Никола Анелка и дори Лионел Меси. Мнозина смятат Роберто Карлуш за луд, след като иска звездата на Барселона.

"Да, но вие не познавате Сюлейман Керимов," простичко отвръща бразилецът. Анжи прояви интерес и към селекционера на Англия Фабио Капело.

Логично изникват сравненията с Манчестър Сити, друг клуб с невероятна финансова мощ и бързо желание да се присъедини към грандовете на континента. Гражданите плащат безумни заплати, за да привлекат нужните играчи. Анжи просто вдигна летвата с 22 млн. евро годишно възнаграждение за Ето'о.

Сезонът в руската Висша лига завърши в началото на месеца, а Анжи финишира на разочароващата осма позиция. Ето'о вкара 7 гола в 9 мача. Но първенството е в период на преход, за да се изравни с повечето шампионати в Европа. 16-те отбора са разделени на 2 минилиги, а първите 8 ще си разпределят местата за Шампионската лига и за Лига Европа.

Очакванията са през януари Анжи да хвърли сериозни суми за трансфери и в крайна сметка да спечели квота за Шампионската лига. "Ние се стремим да бъдем като Барселона, те са пример за нас", казва Ето'о. "Барселона е отправна точка във футбола днес, не Манчестър Сити.

Англичаните са сочени като най-близкия паралел на Анжи, но парите не трябва да бъдат причина да се сравняват тези клубове. Целта пред Анжи е да се постигне нещо от позицията на региона, който не е известен на широката общественост. Евентуален успех чрез правилна футболна философия, която да доведе до обогатяване на световния футбол", завършва Ето'о.

Дейвид Хитнър, „Гардиън”

Десет от Рома матираха Дженоа с 1:0 на "Олимпико"(ВИДЕО)

Лукаку вкара победния и може би последния си гол за "вълците"

Гуардиола намекна, че напускането му наближава

Испанецът спечели шестата си титла в Англия и не очаква да остане още дълго на "Етихад"

Барселона си гарантира второто място (ВИДЕО)

Каталунците събраха 82 точки и имат четири повече от Жирона

Виляреал и Реал Мадрид си вкараха осем гола в зрелищно реми (ВИДЕО)

Шампионът на Испания отново игра с резервите преди финала в ШЛ

Клоп: Вече съм един от вас

"Обичам ви до краен предел", каза той към феновете на "Анфийлд"

Йодегор: Трябва да сме още по-гладни, за да спечелим всичко

Капитанът на Арсенал няма търпение за новия сезон

Интер взе точката от Лацио в последната минута (ВИДЕО)

"Нерадзурите" спасиха празника за получаването на Скудетото

Aртета: Всичко се случи, защото феновете започнаха да вярват

"Трябва да бъдем по-добри и да печелим", заяви мениджърът на Арсенал

Претендент за "Гол на сезона" прати Челси в Европа

"Сините" спасиха сезона с квота за европейските клубни турнири

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки