Туитър предизвика революция във футбола

Заплахи, секс, обиди, вицове - всичко може да се прочете от и за звездите в глобалната мрежа

Туитър предизвика революция във футбола
"Истината е, че тук може да си кажем, каквото мислим, без да риску­ваме да ни замерят с яйца или да ни накажат". Думите на капитана на Челси Джон Тери се отнасят до Ту­итър. Те са достойни за трактат по социология. Вьв време, когато вълна­та от информация ни залива, Туитър се оказва един фар в океана от банал­ност. Имаш на разположение 140 символа, за да кажеш какво мислиш - да съобщиш новина, да се заядеш с някого, да споделиш радостта или болката си. Всички шампиони изпол­зват Туитър. Това е нещо като да изпратиш SMS, но не на определен човек, а за всички. Едно страхотно комуникационно оръжие. Някои селекционери дори го използват, за да из­пратят поканите си (Батиста в Ар­жентина), а футболисти обявяват трансферите си или си търсят нов клуб. Предлагаме ви някои от най-ем­блематичните примери за използва­нето на Туитър от футболистите.

Фотошопът на Бабел
Спортното съперничество е идеално за използване на социална­та мрежа. През януари Ливърпул бе елиминиран за ФА Къп след доста съмнителна дузпа на "Олд Трафорд". Това бе достатъчно на Райън Бабел да пусне в мрежата фотомонтаж на съдията Уеб с екип на Юнайтед. Не помогнаха извиненията на холан­деца, той бе разследван и наказан от ФА.

Бартън срещу всички
През лятото защитникът на Нюкасъл Енрике си подготвя почвата за трансфер в Ливърпул. "Оставете ме да отида при най-добрите", пише той. Междувременно Бартън иро­нично засипва с критики политика­та на икономии на „свраките”. Глоба­та от 120 000 паунда не прекратява интереса му към мрежата - продъл­жава да пише, цитирайки Оруел и Вашингтон, заплашва ТВ комента­тора Дуайт Йорк, шегува се със съотборници. След 3:0 на новия му клуб Куинс Парк срещу Уулвърхемптън Джоуи се заяжда с полузащит­ника Хенри и мениджъра Маккарти. "Хенри е идиот. А Мик каза, че въл­ците не ме искали. Не знам какво пу­ши”.

Дори и съдиите
И съдиите използват Туитър. До­ри прекалено. Англичанинът Марк Браун отнесе 3-седмична дисквалификация, след като написа, че Джерард е футболист, който не печели трофеи. Шефът на арбитрите Рай-ли реагира така: "Щом наказахме Ба­бел за фотомонтажа на Уеб, то не можем да си позволим съдии да се заяждат с футболисти".

Пике се грижи за всички
Една снимка през февруари взриви жълтата преса. Защитникът на Барса Жерар Пике пусна фотос с гаджето си Шакира. С едно кликване разбираш за ця­лата им история. Това не се хареса на треньора Гуардиола, притеснен от интереса на папараците. Три месеца по-късно в 4-мачовата драма срещу Реал Серхио Рамос и Арбелоа изпол­зват случая, за да провокират Пике.

Расистът Коул
Централният нападател на Уест Хем Карлтън Коул предизвика ис­тинска буря, написвайки на 1 април, че е изгонен. Няколко дни по-късно покрай контролата Англия - Гана той отново се развихри. "Имиграционните служби душат около "Уембли". Аз знаех, че е капан. Единстве­ният начин да се измъкнеш е да но­сиш екип на Англия и да си си бояди­сал лицето с кръста на Сейнт Джордж". ФА моментално започна да го разследва за расизъм. Разкая­нието не помогна - 20 000 паунда глоба.

Конспираторът Екълстоун
Цензура, конспирация, мистерии. Не става дума за Дан Браун, а за та­ланта на Ливърпул Нейтън Екъл­стоун. Той туитва по случай 10-го-дишнината от атаката срещу кули­те близнаци в Ню Йорк. "Не забра­вяйте, че медиите се опитват да ви накарат да повярвате, че това е терористичен акт". Екълстоун съби­ра 39 000 последователи, а Ливърпул го разследва. Малката подробност е, че собствениците на червените са американци...

Фърдинанд раздразни ЦРУ
В Белия дом едва ли са предполага­ли, че Рио Фърдинанд ще им създаде толкова проблеми… Футболистите на Юнайтед са на посещение в пре­зидентската резиденция. Рио по­стоянно снима и поства съобщения­та в социалната мрежа. Скандалът избухва, след като на някои от сним­ките са членове от екипа на Барак Обама. ЦРУ бие тревога, че нацио­налната сигурност е в опасност и изтрива фотосите от акаунта му. Което изобщо не ядосва Рио. "Някой е влязъл в телефона ми и е изтрил снимките. Дали Джак Бауър е във Ва­шингтон? Не се шегувам, чувствам са като в сериала "24", пише Фърди­нанд.

Гигс разкрит
През май цяла Англия тръпне в оча­кване покрай слух за хванат в крачка футболист "примерен съпруг и лю­бящ баща", който имал връзка с участничката в "Биг брадър" Имоджен Томас. Моделът раздразни об­щественото любопитство с пи­кантни подробности, но след юриди­ческа намеса името на играча бе спестено. Накрая и Върховният съд се предаде, а името на Гигс изплува от Туитър.

Г-жа Кака
Каролина Селико, съпругата на Ка­ка, е истински фен на социалната мрежа. Всички новини около семей­ството, раждането на децата са в Туитър. След елиминирането на Реал през 2010 г. в Шампионската лига, ко­гато съпругът й е сменен, тя пише: "Един некадърен треньор винаги сме­ня един играч, за да прикрие своята некомпетентност". В действител­ност това е изказване на говорителя на Кака по повод предишния треньо­ра на Реал - Пелегрини, но Каролине няма нищо против да го използва в друга ситуация...

Обиденият Насри
"Сами, ти си п***а, на-на-на". Обидният припев е предназначен за Самир Насри. При това не е дело на чужди фенове - тези на Арсенал по­лудяха, след като се заговори за евентуален трансфер на французи­на в Манчестър Сити. Насри също използва Туитър: "Това е липса на уважение, аз все още съм футбо­лист на топчиите". феновете не спират да скандират обиди на все­ки мач, а в крайна сметка на 15 ав­густ Самир стана футболист на Си­ти.

Неймар и крадецът
Когато си на 18 години, първо го­вориш, а после мислиш, но ако се каз­ваш Неймар, самото отваряне на устата е новина. А думите са само две: "Съдията е крадец!", казани след Витория - Сантос (4:2) на 14 август 2010. "Крадецът" Сандро Ричи се зая­де и поиска доста пари за обезщете­ние. Неймар бе заплашен с дисквалификация, но играчът се измъкна с обяснението, че това било хакерска атака.

Рууни и фенът
Познаваш ли човека, по-добре да го избягваш. През май фен използва социалната мрежа, за да оприличи Рууни на "дебела кучка". Нападателят на Юнайтед съвсем културно го пока­ни да се изяснят след тренировка. "След 10 секунди ще те нокаутирам. Надявам се да се появиш, в противен случай си долен страхливец. Чакам те". Може би нещо щеше да се случи, ако не се намеси мениджърът Фъргюсън: "Стига с този Туитър, четете книги".

Таарабт в кръчмата

Куинс Парк губи с 0:3 на терена на Фулъм, а мениджърът Уорнък сменя на почивката звездата Таарабт. И какво прави мароканецът? Никой ня­маше да разбере, ако не беше наблю­дателен фен. Чакайки на спирката автобуса, той забелязва Таарабт в близкия пъб, а снимката обикаля Ту­итър. "Пийваше си кротко, а когато по попитах за резултата, погледна телевизора", гласи текстът при снимката. В интерес на истината КПР инкасира още 3 гола след почи­вката.

Десет от Рома матираха Дженоа с 1:0 на "Олимпико"(ВИДЕО)

Лукаку вкара победния и може би последния си гол за "вълците"

Гуардиола намекна, че напускането му наближава

Испанецът спечели шестата си титла в Англия и не очаква да остане още дълго на "Етихад"

Барселона си гарантира второто място с класически успех (ВИДЕО)

Каталунците събраха 82 точки и имат четири повече от Жирона

Виляреал и Реал Мадрид си вкараха осем гола в зрелищно реми (ВИДЕО)

Шампионът на Испания отново игра с резервите преди финала в ШЛ

Клоп: Вече съм един от вас

"Обичам ви до краен предел", каза той към феновете на "Анфийлд"

Йодегор: Трябва да сме още по-гладни, за да спечелим всичко

Капитанът на Арсенал няма търпение за новия сезон

Интер взе точката от Лацио в последната минута (ВИДЕО)

"Нерадзурите" спасиха празника за получаването на Скудетото

Aртета: Всичко се случи, защото феновете започнаха да вярват

"Трябва да бъдем по-добри и да печелим", заяви мениджърът на Арсенал

Клоп спусна завесата си в Ливърпул с 2:0 над Уулвс (ВИДЕО)

Германецът си взе "сбогом" с Анфийлд по подобаващ начин

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки