Стягат колежанска лига по баскет

Само младоци в „Б" група

Стягат колежанска лига по баскет
Баскетболната ни феде­рация обмисля да органи­зира лиги, в които да игра­ят предимно състезатели на възраст между 18 и 22 години. Това разкри пред­седателят на БФБ Георги Глушков пред „24 часа".

Идеята е втора дивизия в професионалния баскет да поеме младите състезате­ли, които често спират развитието си с подписването на първия професионален договор.

„Наблюденията и анали­зите показват, че българ­ските играчи до 18 г. са мно­го добри. Нещо повече - на­шите гардове превъзхож­дат американските си връстници, които обаче дръпват много сериозно в колежанското първен­ство. Искаме втората ни дивизия да прилича повече на колежанска лига", обяс­ни единственият българин, играл в НБА.

В следващите месеци ще бъде изготвена проектонаредба за новия сезон, окон­чателният й вид ще бъде оформен след консултация с клубовете.

Тази година в т.нар. „А" група участва отборът на Югозападния университет в Благоевград. Тимът е съставен от студенти плюс някои опитни състезатели като Бойко Младенов и Никола Трайков.

„В женската втора диви­зия също има доста състезателки на възраст над 35 г. Те играят, но това не пома­га особено за изграждане­то на други", добави Глуш­ков.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки