Бивши спортисти правят фитнес за най-малките

Eдинствен по рода си спортен клуб за малчугани от 2 до 6 години отвори врати в София. Той се казва Fit Kids и е инициатива на родни спортисти.

Бивши спортисти правят фитнес за най-малките
Eдинствен по рода си спортен клуб за малчугани от 2 до 6 години отвори врати в София. Той се казва Fit Kids и е инициатива на родни спортисти.

Всички треньори са бивши състезатели с опит и отличия (основателката например е 9-кратна републиканска шампионка по спортна гимнастика).

Идеята е момиченцата и момченцата, които още не са тръгнали на училище, да започнат да спортуват активно. "Децата от 2 до 6-годишна възраст най-често ходят на детски клубове, където играят с играчки. Повечето родители не се замислят за двигателната им култура, а и няма места, на които тази култура да се развива системно и професионално чрез упражняването на различни видове спорт", споделят от центъра. "Затова група приятели-спортисти решихме да предоставим на най-малките тази възможност - различни видове спорт на едно място", допълват от там.

Центърът предлага гимнастика, спортни игри, фитнес, карате, бейзбол, хип хоп, модерен балет и др. Има мини фитнес уреди (като тези за възрастните, но миниатюрни и с по-малка степен на натоварване)., стена за катерене и батут. Всички упражнения са съобразени с възрастта и възможностите на детето. Залите са под видеонаблюдение. И докато майките и татковците пазаруват, ходят на кино или ресторант, децата им спортуват с професионални треньори.

"Игрите и спортът укрепват костната система. Гимнастиката, поднесена под формата на забавление, е сигурен начин да се преборим с все по-наболелите проблеми сред най-малките - плоскостъпие, слаби стави, гръбначни изкривявания, затлъстяване, обездвижване и т.н. Двигателните упражнения помагат и на деца с увреждания, както и за възстановяване след травми", допълват от Fit Kids.

Броят на децата с наднормено тегло се увеличава постоянно у нас. За изминалата година 20 % от момчетата и момичетата между 7-18 години са затлъстели, като една четвърт от тях са със свръх тегло. Наднорменото тегло, особено при малките, е сериозен здравен и социален проблем. Причините са различни, но основните са заседналият начин на живот, неправилното хранене и най-вече липсата на движение.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки